Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin,

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin, Bursada -Şiddet Önleme ve İzleme Merkezinin açılışını yapan Şahin, uygulamada kullanılacak Elektronik Destek Butonunu tanıttı -Bakan Şahin: -Sevgiyle, huzurla, barışla yaşamak istiyoruz


BURSA (A.A) - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Sevgiyle, huzurla, barışla yaşamak istiyoruz. Kadının güçlendirildiği, statüsünün yükseldiği ailenin huzurlu ve mutlu olduğu bir hayat istiyoruz dedi.
     Bakan Şahin, Türkiyede ilk kez uygulanacak, kadına karşı şiddetin önlenmesinde kullanılacak Elektronik Destek Sistemi Pilot Uygulaması ile Şiddet Önleme ve İzleme Merkezinin (ŞÖNİM) açılışını yaparak, Elektronik Destek Butonunu tanıttı.
     Şahin, ŞÖNİMin açılışında yaptığı konuşmada, binanın pilot uygulamasına başlanan Şiddeti Önleme Merkezi olarak hizmet vereceğini söyledi.
     Gece yarısı ayağında terliğiyle, pijamasıyla kapıda kalmış, mağdur olmuş bir kadının ihtiyacı olan her şeyin izlendiği takip edildiği bir sistemi hayata geçirdiklerini ifade eden Şahin, Bu tek kapı sistemi, 7 gün 24 saat çalışan bir sistem. Sistem, Adalet Bakanlığının UYAP sisteminin bağlantısıyla yapılıyor. Acilen giden kadının bağlantısı buradan yapılıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, meslek edindirme kurslarını burada açabiliyor dedi.
     Şahin, çocuklarıyla gelen kadınların da düşünüldüğünü ve merkezde bir kreş bulunduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:
     Yani aklınıza gelen bütün desteklerin sağlandığı bir merkez burası. Tabii ihtiyacımız olan şey şuydu, biz Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak ilgili paydaş ve ortaklarımızla sistemi koordine etmek, takım haline dönüştürmek, bunun teknolojik alt yapısını kurmak, gerekli bağlantıları, istatistiki verileri aynı çatı altında aynı kurumsal yapı altında oluşturmak ve ilgili bütün bakanlıkların birimlerinin elemanlarını, bu konuda eğitim almış arkadaşlarımızı tek çatı altında birleştirmek ki, bunu başardık.
     Oldukça heyecan verici bir günü yaşadıklarını belirten Şahin, uzun soluklu bir çalışmanın içinde olduklarını anlattı.
     Yeni merkezlerle, yeni kademe ve sistemlerle şiddetle mücadelede sıfır toleransın bugün alt yapısını oluşturduklarını vurgulayan Şahin, şunları kaydetti:
     Bu ekip çok kısa sürede bir araya geldi. Hükümetin yarısının temsilcileri burada. Dolayısıyla bu koordinasyonu sağlayabilir ve buradaki verileri birleştirebilir, her vaka üzerinde analizlerimizi yaparsak kadınımız, çocuğumuz veya şiddet gören erkeğimiz, şimdi biraz önce valimiz söyledi, Bursa genelinde de şiddet mağduru 25 erkek varmış. Bunlar şiddete maruz kalıyorum diye bize başvurmuş. Biz dolayısıyla aile bireyi diyoruz. Dolayısıyla onlar da hizmet alacak. İçerde kadın ve erkek için iki ayrı birimimiz var. İhtiyacı olan bütün hizmetlerin, hukuki, psikolojik ve ekonomik desteğin verildiği bütün alt yapı hazır. İnşallah bu sistem, kendi içinde senkronize olmayı başarırsa dünyada çok önemli bir modeli hayata geçirmiş olacağız. Çok büyük bir emek sarf ettik.
    
     -Butonsuz bir hayat istiyoruz-
    
     Şahin, bir gazetecinin Şiddet görmüş kadınların davalarına özel görevlendirilmiş savcılar bakacak doğru mu- şeklindeki sorusuna, Tabii arz ve talep içinde, Adalet Bakanlığı, büyük şehirlerde İstanbulda özellikle bu çalışmaya başladı. İşi kolaylaştıracak, ihtisaslaşmış sistemler oluşturmaya başladı. İstanbul örneği, çok başarılı devam ediyor. Çok daha hızlı müdahale ediliyor ve daha hızlı sonuç alınıyor. Benim hep söylediğim bir şey var. Butonsuz bir hayat istiyoruz. Sevgiyle, huzurla, barışla yaşamak istiyoruz. Kadının güçlendirildiği, statüsünün yükseldiği ailenin huzurlu ve mutlu olduğu bir hayat istiyoruz. Bu mücadelemiz de onun mücadelesidir yanıtını verdi.
     Bir basın mensubunun Emniyetin alt yapısı buna hazır mı- sorusu üzerine de Şahin, Teşkilatımızın kurumsal alt yapısına baktığımız zaman, asırlardır gelen bir ciddi alt yapı var. 155 sistemi, Türkiyenin en güçlü teknolojik ağı dedi.
    
     -Butonlardan erkeklere verilecek mi--
    
     Butonlardan şiddet gören erkeklere de verilecek mi- sorusunu da Şahin, Hayır. İçeride de erkekler için bir bölümümüz var. Şiddete maruz kalan bir bireyin erkek ya da kadın olduğu önemli değil. Ben şiddet görüyorum beni koruyun diyen herkesi korumak zorundayız şeklinde cevapladı.
     Bakan Şahin, Butonlar mahkeme kararıyla veriliyor. Bu mahkeme kararı ne kadar zamanda çıkıyor- şeklindeki bir soruya da Bu vakadan vakaya değişiyor. Bir gecede çıkan vakalar da oluyor birkaç hafta sürenler de. Ama önemli olan kurumların daha hızlı karar verme konusunda alt yapılarını güçlendirmesidir yanıtını verdi.
     Şahin, açılıştan sonra down sendromlu çocukların işlettiği Nilüfer İş Kafeye (NİŞ) gitti. Burada kendisini karşılayan ve yanına oturarak ağlayan bir çocukla sohbet eden Şahin, duygusal anlar yaşadı. Çocuklarla kısa süreli sohbet eden Şahin, kafeden ayrıldı.
     Bu arada Bakan Şahin, daha önce ortopedi ameliyatı geçirdiği ayağı yürüdüğü sırada taşa takılıp burkulunca, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezinde bir süre dinlendi.
    
     Muhabir: Harun Kaymaz / Zafer Akpınar
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin, Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER