AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Soylu:

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Soylu: Patriot füzeleri tehdit içerikli ve tehdit amaçlı değildir -Başkanlık sistemi Türkiyenin zenginleşmesinin yegane itici gücü olacaktır


MARDİN (A.A) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, Patriot füzeleri tehdit içerikli ve tehdit amaçlı değildir dedi.
     Yay Grand Otelde düzenlenen, Siyaset Akademisi Lider Ülke Türkiye, Yerel Yönetimler Programına katılan Soylu gazetecilerin sorularını yanıtladı. Suriyede artan şiddet olayları ve Türkiyeye gelen Suriyelilerin durumuna ilişkin bir soru üzerine Soylu, Suriyenin kendi insanına hiç hak etmediği bir muamelede bulunduğunu, Türkiyenin ve dünyanın buna sessiz kalmasının mümkün olmadığını söyledi.
     Türkiyenin kendi medeniyetini, kendi anlayışını ve kendi insanlık değerlerini göstererek Suriyeden gelenlere sırtını dönmediğini ifade eden Soylu, şöyle dedi:
     Suriyede bugün bir mezalim vardır. Biz oradan bölgemize ve sınırlarımıza gelen insanlara sırtımızı dönecek değiliz. Elbette ki Türkiye onları kucaklamıştır, insani açıdan bütün desteği ve yardımını ortaya koymaktadır. Türkiyenin derdi, Suriyenin huzura ve barışa kavuşması, hayatını devam ettirmeye çalışan insanlara karşı işlenen insanlık suçlarından Suriyenin ve bütün Suriyelilerin kurtulmasıdır. Suriyede yaşayan vatandaşlarla ilgili Türkiyenin yaklaşımı hep dostça, kardeşçe, binlerce yıllık komşuluk geleneklerimize uygun olmuştur. Bundan sonra da böyle devam edecektir. Balkanlarda yakın dönemde meydana gelen olaylar gibi Türkiyenin bu tip meselelere sessiz kalması mümkün değildir. Orada demokrasiyi, eşit vatandaşlığı, insanca ve hakça yaşantıyı arayan Suriyelilere yapılan insanlık dışı meselelere Türkiyenin elbette ki sesiz kalması düşünülemez. Uluslararası toplumda ortaya konulan bütün değerlendirmelerde Türkiye kendi görüşlerini bir şekilde aksettirmektedir. Bugün Filistinde, Myanmarda, Somalide yokluk ve yoksulluk ile doğal afet konusunda hangi hassasiyeti ortaya koyuyorsak bugün de yakın komşu ülkemizdeki insanların Türkiyeye sığınmaları konusunda aynı kucaklayıcılığı ortaya koymaktayız, biz bundan gocunmuyoruz. Bu bize kendi insanlarımızın görevi olarak emir olan bir şeydir. Bunu gerçekleştirmeye çalışıyoruz.
    
     -Patriot füzeleri-
    
     AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, Türkiyeye gönderilecek patriot füzeleri konusuna ilişkin olarak ise, Türkiyenin sadece savunma gayreti içerisinde bulunan bir ülke olduğunu belirtti.
     Türkiyenin komşularına bir müdahale gerçekleştirebilecek bir anlayışı hiçbir şekilde taşımadığını ifade eden Soylu, Taşımayacaktır da. Patriotların gelmesinin temel amacı bugün Suriyede var olan kimyasallardan orta ve uzun menzilli füzelerle ilgili bir saldırıya karşı tedbir amaçlıdır. Bu Türkiyenin değil NATOnun ortaya koyduğu bir bakıştır. Türkiye bu bakış çerçevesinde bunu değerlendirmektedir. Patriot füzeleri tehdit içerikli ve tehdit amaçlı değildir. Türkiye bunlardan sakınan bir ülkedir. Orada yaşayan Suriyeli vatandaşları kucaklayan, tümüne bakan bir Türkiye vardır dedi.
    
     -Anayasa-
    
     Süleyman Soylu, AK Parti olarak Türkiyenin yeni anayasasının yapılması konusunda sarsılmaz iradelerinin devam ettiğini söyledi.
     Türkiyenin dünya ile rekabet edecek duruma gelmesi için yeni anayasanın şart olduğunu vurgulayan Soylu, Türkiyenin 1982 Anayasasının kendine biçtiği elbiseyle hareket etmesinin söz konusu olmayacağını belirtti.
     Soylu, darbe anayasalarının bugün işlevselliğini yitirdiğini ifade ederek, Türkiye fiili hayatında bu anayasanın çok ötesinde bir gelecek ortaya koymaktadır. Bugün kapsamlı bir çalışma yürütülmektedir. Süre 2012 sonuna kadardı. 50ye yakın madde bir şekilde düşünülmüş, tartışılmış, konuşulmuş. Ama bunlardaki ortak mutabakat üçte birine yakın bir bölümünde gerçekleştirilmiştir. Bu meclis mutabakatında maalesef sıkıntı olacağı, sıkıntı olduğu anlamını taşımaktadır. Türkiyenin ticareti ve kentsel dönüşümü ancak yeni anayasayla mümkündür diye konuştu.
     Türkiyede başkanlık sisteminin ekonomik alanda zenginlik getireceğine de işaret eden Soylu, Türkiyenin yeni hükümet sistemi olarak biz başkanlık sistemi istiyoruz. Türkiyede başkanlık sistemi bugün 10 bin dolarlardan 25 bin dolarlara ulaşabilmesinin yegane itici gücü olacaktır. Başkanlık sistemi Türkiyenin zenginleşmesinin yegane itici gücü olacaktır. Bütün bunlar yeni anayasayla mümkündür. Türkiyenin Avrupa Birliğine girebilmesi yeni anayasayla mümkündür. Buna inancımız tamdır dedi.
    
     -Türkiye Ortadoğuda model ülke-
    
     Soylu, Mısırda bugün yapılan anayasa referandumu ile ilgili olarak ise şunları kaydetti:
     Mısırda Tahrir Meydanında başlayan devrim, Arap baharı, Arap uyanışı, Arap devrimi dediğimiz hadise kendisini inşallah bugün yeni bir anayasa ile taçlandıracaktır. Çünkü bu, Mısırdaki eski sistem, Mursiyi ve demokrasi isteyenleri çeşitli şekilde sıkıştırmaya çalışmaktadır. Orada yazılı kuralların yeni anayasa ile ve modern bir anayasa ile en azından hemen değişecek olması Ortadoğunun demokratikleşmesi adına çok önemli bir adımdır ve bugün Mısırdan alacağımız anayasa referandumu konusundaki olumlu bir sonuç Türkiyeyi de Ortadoğu ülkelerini de, etrafımızda ki coğrafyanın demokratikleşmesini de çok olumlu bir şekilde etkileyecektir. Mısır bugüne kadar Mursi ile beraber attığı adımlarda Türkiyenin tecrübesine, Türkiyenin model ülke olması konusunda ki ortaya koymuş olduğu o bakışa ciddi bir şekilde ihtiyaç duymaktadır. Türkiye Ortadoğuda model bir ülke. Sadece Mısır değil, Yemen, Libya, bugün içerideki hadiseleri çok net bir şekilde izlediğimiz Suriye, Tunus ve Ortadoğu ve Kuzey Afrikanın bütün ülkeleri Türkiyenin bu demokratikleşme sürecindeki tecrübesinden istifade etmeye çalışmaktadır.
    
     Muhabir: İbrahim Sincar / Sema Kaplan
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Soylu: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER