AK Parti İzmir Milletvekili Denizli:

AK Parti İzmir Milletvekili Denizli: "Kadınları hayatın her alanda var etmemiz gerekiyor ve artık kadınlara akıl değil fırsat vermemiz gerekiyor"


İZMİR (A.A) - AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli, kadınların siyasette yer almaları için bugüne kadar hep akıl verildiğini, ancak kadınların artık akıl almaya değil fırsat verilmesine ihtiyaç duyduğunu ifade etti.
     Denizli, Tüm Bürokratlar ve İşadamları Sosyal Yardımlaşma Derneğinin (TÜMBİAD) "Kadın ve Siyaset" konulu toplantısında yaptığı konuşmada, kadınların siyasetteki varlığı açısından mecliste milletvekili olarak yer alması kadar yerel meclislerde de yer almasının önem taşıdığınI belirtti.
     Çağdaş kentler için yerel meclislerde, kadın siyasetçilerin sayısının artması gerektiğine işaret eden Denizli, kadının yerel siyasette yer almasını isteyenlerin çoğunlukla kadın belediye başkanlığını kastettiğini ancak bununu yeterli olmadığını, belediye meclislerinde kadının üye sayısı yeterli olmadığı sürece kadın bakış açısının siyasete yansımadığını savundu.
     Denizli, daha demokratik, daha çağdaş bir Türkiye için kadınların yerel siyasette var olması gerektiğini dile getirerek, şunları kaydetti:
     "Kadınları hayatın her alanda var etmemiz gerekiyor ve artık kadınlara akıl değil fırsat vermemiz gerekiyor. Her gelen kadınlara akıl veriyor, artık kadınlar akıl almaktan yoruldu, kadınların ihtiyacı kendilerine fırsat verilmesi. Şimdi diyoruz ki, lütfen oturduğunuz koltuklarda kadınlara yer açın. Özellikle de yerel siyasette yer açın. Yerel parlamentolarda hakkınız olanı almak istiyorsanız, kadınlar aleyhine var olan eşitsizliği ortadan kaldırmak istiyorsanız, her gördüğünüz erkek siyasetçiye sorun. Oy attığınız partinin erkek siyasetçisine de sorun, oy vermediğiniz partinin erkek siyasetçisine de sorun. Siyaset yapan, kentlerimizi yöneten koltuklar da neden hep erkek siyasetçiler oturuyor. Nasıl oluyor da nüfusun yarısı biz kadınlardan oluşuyor ama iş yönetmeye gelince sadece siz erkekleri görüyoruz. Duymazdan gelirlerse tekrardan sorun ve bu adaletsizliği size nasıl izah ediyorlar bakalım. Erkek siyasetçilerin şunu anlamaları gerekiyor. Daha çağdaş ve modern kentlerde yaşamak istiyorsak cinsiyet açısından yerel meclislerde eşit temsili sağlamalıyız."
    
     -"Kota değil fermuar sistemi"-
    
     Kadınların temsil sorununun aşılması için önerilen "kota" sistemine de değinen Denizli, şunları söyledi:
     "Tek başına kota sistemi pratikte istenilen sonucu vermiyor. Nedense seçilme ihtimali yüksek olan sıralarda erkek adayları, seçilme ihtimali düşük olan yerlerde kadın adayları görüyoruz. Sorunca da kota uyguladık cevabı alıyorsunuz. Kadınların eşit temsili sağlayacak şey fermuar sistemidir. Listeleri hazırlarken önce liyakat sonra da fermuar sistemini uygulamak gerekiyor. Listeleri bir kadın bir erkek şeklinde hazırlarsak yerel meclislerde kadınların eşit temsile kavuşmasını sağlayabiliriz."
    
     Muhabir: Ufuk Kırabalı
     Yayıncı: Nevbahar Kabaklı
<< Önceki Haber AK Parti İzmir Milletvekili Denizli: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER