Akbaş, Türkiyeye ekonomik katkı yapmaya hazırlanıyor

Akbaş, Türkiyeye ekonomik katkı yapmaya hazırlanıyor -Belçika merkezli FCI, ABDde en iyi sürü bekçi köpeği ödülü alan ve Anadoluya özgü bir köpek türü olan Akbaş için ırk çalışmasına başladı -FCI temsilcisi Dr. Milivoje Ur


ESKİŞEHİR (A.A) - Deniz Açık - Belçika merkezli Uluslararası Köpek Irkları Federasyonu (FCI), ABDde en iyi sürü bekçi köpeği ödülü alan ve Anadoluya özgü bir köpek türü olan Akbaş için ırk çalışmasına başladı.
     FCI temsilcisi ve Endemik Irklar Koruma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Milivoje Urosevic, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 25 yıldır çoban köpekleri ve onların davranışlarıyla ilgili çalışmalar yaptığını kaydetti.
     Türkiyeye 6-7 yıldır gelip gittiğini ifade eden Dr. Urosevic, Türkiyenin kinolojide çok iyi noktaya geldiğini ve gelişme gösterdiğini bildirdi.
     Dr. Urosevic, Türkiyedeki çoban köpeklerinin oldukça eski bir ırk olduğunu anlatarak, şunları söyledi:
     Türkiye büyük ve dağlık bir ülke, çok farklı coğrafi özelliklere sahip. Bu yüzden farklı özellikte çoban köpekleri var. Tüm uygarlık doğudan batıya gelmiş. Türkiye de bunun merkezi konumunda. Av köpekleri, tazılar, kopoylar, çoban köpekleri dünyadaki kinolojik bilginin parçasıdır. Türkiyedeki ırklar bozulmamış ve doğal konumda. Gelecekte de bu durumu korumalıyız. Yurtdışındaki birçok insan, Türkiyedeki ırklar hakkında konuşuyor. Ancak bu konuşmalar Türkiye gelinmeden sanal şekilde oluyor. Bu ırkları yakından görmek lazım. Her ülkenin kendi endemik türleri oluyor. Bu ülkeler bunlarla gurur duyuyor. İngiliz pointeri, Alman çoban köpeği gibi... Çoban köpekleri, Türklere ait köpeklerdir. Türkiye, FCIın anlaşmalı ortağıdır. Bu anlaşma Türkiyedeki köpek ırklarının geleceği için önemli.
    
     -Akbaş, Türkiye için büyük bir ekonomik kazanım olacak-
    
     Akbaş çoban köpeğinin standartlarının belirlenmesi için çalışmalara başladıklarını vurgulayan Dr. Urosevic, şöyle devam etti:
     Çalışmalara ilk başladığımızda yeterli sayıda Akbaş bulmakta zorlanıyorduk. Ancak iyi yoldayız. Akbaşın tescili için kesin bir zaman vermek doğru değil. Fakat 100ün üzerindeki Akbaşda yaptığımız incelemenin ardından bir yıl içinde bunu çözeceğiz. Çok büyük bir ailenin üyesi olan Akbaş, beyaz çoban köpekleri ailesi üyesi. Kuvars, Slovenya çoban köpeği, maremma var. Beyaz çoban köpeklerinin atası Akbaştır. Beyaz köpeklerin atası Anadoludan gelmiştir. Anadolu, beyaz köpeklerin gen havuzunu barındırıyor. Gelecekte genetik çalışmalar bittiğinde kinolojide yıllar önce kaydedilen beyaz çoban köpeği genlerinin Anadoluya ait olduğunun ortaya çıkarılması bir devrim yaratacak. O ırkların kökleri geriye gelecek. Akbaş, standardı yazıldıktan sonra Türkiye için büyük bir ekonomik kazanım olacak.
    
     -Anavatanı Türkiye olan köpekleri dünyaya duyuracağız-
    
     Köpek Irkları ve Kinoloji Federasyonu (KIF) Yönetim Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ümit Özkanal ise ırkların korunmasının ekonomik boyutunun olduğuna işaret etti.
     Toplumda, Akbaş farkındalığının oluştuğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Özkanal, şöyle devam etti:
     Bu bilincin oluşması Akbaşın ırk olarak uluslararası yarışmalara katılacağını gösteriyor. 2013 mayıs ayında Budapeştede yapılacak Dünya FCI Yarışmasına 2 akbaş, 2 malaklı ve 2 tazıyla katılmayı düşünüyoruz. Orada en az 20 bin kişi olacak. Anavatanı Türkiye olan köpekleri dünyaya duyuracağız. Türkiye, ekim ayının başında Romanyanın başkenti Bükreşte yapılan Avrupa Şampiyonasında, Akdeniz Ülkeleri Birliğinin tam üyesi oldu. Köpeklerimiz açısından geleceğimiz parlak. ABDliler Akbaşın kitabını yazmışlar. Bu uzayla ilgili bilgisi olmayan kişinin sanal bilgiye dayalı kitap yazması gibidir. ABDye 1965li yıllarda Akbaş götürmüşler ancak Akbaşı iyi tanımıyorlar.
     KIF Yönetim Kurulu Üyesi Cem Sütunç da Akbaş çoban köpeğinin 35 farklı bölgesini ölçtüklerini ve standartlara uygun iyi köpeklerle karşılaşmalarının sevindirici olduğunu bildirdi.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Akbaş, Türkiyeye ekonomik katkı yapmaya hazırlanıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER