Akil İnsanlar Heyetinin temaslarının ardından

Akil İnsanlar Heyetinin temaslarının ardından -Malatyada bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Akil İnsanlar Doğu Anadolu Bölgesi Heyetinin kentteki çalışmalarına ilişkin izlenimlerini AAyla paylaştı -Cem Vakfı Malatya Şu


MALATYA (A.A) - Tuba Karahan - Bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Akil İnsanlar Doğu Anadolu Bölgesi Heyetinin Malatyada başladığı çalışmalarına ilişkin izlenimlerini Anadolu Ajansıyla (AA) paylaştı.
     Cem Vakfı Malatya Şube Başkanı Eşref Doğan, heyetin Malatyadan çalışmalarına başlamasının kendilerini onurlandırdığını ifade etti. Heyet üyelerinin değişik ideolojilerden, etnik gruplardan geldiğini belirten Doğan, "Herkes dolu dolu. İdeolojilerini orada konuşturmadılar" dedi.
     Malatyada düzenlenen bütün toplantılara katıldığını, Elazığda da birkaç programı izleme şansı yakaladığını aktaran Doğan, şöyle konuştu:
     "Şunu gördüm ki gerçekten bu insanlar akil insanlar ve birleştikleri nokta Türkiyede akan kanın durması. Yoksa senin manevi itikadın, siyasi inancın, vicdanın seni ilgilendirir, senin etnik yapın sana has, kutsal bir şey ancak bir noktaya müştereken parmak basmamız gerek. Türkiyenin daha huzurlu bir noktaya gitmesi için, barış içerisinde, çağdaş, herkesin anayasası olan bir anayasanın da yapılabilmesi için illa ki ateşkesin sağlanmasının ötesinde kalıcı bir barışın sağlanması, akan kanın durması gerekir. İşte bu 9 kişinin benim tespit ettiğim buluştukları ortak nokta buydu."
     Akil İnsanlar Heyeti üyelerinin AK Parti ya da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından seçildiği ve partiye meyilli oldukları şeklinde imaj oluştuğunu, eleştiriler bulunduğunu hatırlatan Doğan, "Bu imajın ben Malatyada çürüdüğünü görüyorum ve doğru imaj şuydu, bunlar Türkiyenin mozaiğinden seçilme önder ve lider kişiler" değerlendirmesinde bulundu.
     Malatyada çeşitli inanç gruplarından insanlar bulunduğunu anımsatan Doğan, heyetin sokaktaki havayı değiştirdiğini belirtti. Heyet üyelerinin, akil insanların "siyasi bir misyon üstlenmediği, Türkiyenin geleceği için onurlu Türkiye Cumhuriyeti Devletinin onurlu vatandaşıyım diyen akıllı her insanın alması gereken bir görev olduğu" imajını halka hissettirdiklerini ve halkta da bu yönde görüşler hakim olmaya başladığını vurgulayan Doğan, "Ben taşların yerine oturduğu inancını taşıyorum" dedi.
    
     -"Dünyada bu boyutta sorun yaşayan başka bir ülke kalmadı"-
    
     Bilim Yolu Eğitim, Kültür ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (BİLSAM) Başkanı Prof. Dr. İbrahim Gezer de çözüm sürecinin Türkiye için hayırlı olmasını diledi.
     Fırat Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu Başkanlığını da yürüten Gezer, bölgeyi gezdiklerinde yaşanan sorunları bire bir görme fırsatı yakaladıklarını vurgulayarak, "Sorunları yerinde gören biri olarak bu süreci desteklediğimizi, anlamlı bulduğumuzu belirtmek istiyorum" diye konuştu.
     Akil insanların çözüm sürecinin kolaylaştırıcı bir unsuru olduğunu ifade eden Gezer, heyet üyelerinin 130u aşkın sivil toplum kuruluşu temsilcisi, kanaat önderi ve basın mensuplarıyla yaptığı toplantıda, Malatyada büyük ölçüde sürecin desteklendiğinin görüldüğünü vurguladı.
     Gezer, heyetin çalışmalarıyla bütün kesimlerin bir arada görüşlerini aktarabildiklerini ve böylece birbirini dinleme, konuşma imkanı bulabildiklerini, barışa kimsenin karşı çıkmasının mümkün olmadığını belirtti. Bu süreçte kimden gelirse gelsin kaygıların da giderilmesi gerektiğine vurgu yapan Gezer, "Şehit aileleri mesela önemli bir kesim Türkiyede. En ağır bedeli onlar ödediler. Bu ailelerin tek tek belki ziyaret edilmesi gerekiyor. Ayrıca ailelere çocuklarının vatanın bütünlüğü için şehit olduğu ve ülkenin barışla sonuçlanan bir sürece onlar sayesinde geldiği konusunun anlatılması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
     Heyetin Türkiyedeki toplumsal kesimler dikkate alınarak oluşturulduğunu gözlemlediklerini ifade eden Gezer, "Mesela İzzettin Doğanın Malatyada akil insanlar arasında olmasını ben çok anlamlı buldum. Hatta konuşmalarıyla buradaki Alevi cemaatinin daha olumlu bir tavır koymasında etkili olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.
     Dünyada hiçbir ülkede böyle bir sorunun kalmadığını aktaran Gezer, şunları kaydetti:
     "Eğer biz bu sorunu çözemezsek şu anlama gelecek, hala eşit olamamışız demek ki. Bir anayasa yapamıyorsak, anaların yüreğine kor düşüren bu soruna bir çözüm getiremiyorsak toplum olarak hala sorunu çözme kabiliyeti kazanamamışız demektir. Dünyada bu boyutta sorun yaşanan başka bir ülke kalmadı. Dünyanın hemen hemen her ülkesinde farklı etnisitede, farklı dilde, dinde, mezhepte insanlar bir arada yaşıyorken biz niye yaşayamıyoruz- Kaldı ki bizim tarihimiz bu hususta çok daha ciddi bir birikime sahip."
    
     -"Sürecin desteklenmesi gerekiyor"-
    
     Malatya Aktif İşadamları Derneği (MAKİAD) Genel Sekreteri Muhammet Cice ise Türkiyenin ve iş adamları olarak kendilerinin terörün neden olduğu can kayıplarını ve ekonomik anlamda ciddi zararlarını yaşadıklarını dile getirdi.
     Çözüm sürecinin bir an önce tamamlanması adına kendilerine düşen her türlü görevi yerine getireceklerini vurgulayan Cice, siyasi iktidarın samimi olarak başlattığı bu sürecin desteklenmesi gerektiğini belirtti.
     Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesindeki iş adamlarının kendi topraklarında terör sorunu nedeniyle yatırım yapmak istemediğini aktaran Cice, şöyle konuştu:
     "İnanıyoruz ki, terörün bitmesiyle Doğu ve Güneydoğuda ciddi manada yatırımlar gerçekleşecek. Biz kendi bölgemizdeki iş adamlarını her zaman kendi topraklarında yatırım yapmaları konusunda teşvik ediyoruz. Bu sürecin tamamına erdirilmesiyle de ciddi manada ekonomik olarak kalkınacağımızı düşünüyoruz. Bugün sayın Başbakanımızın da ifade ettiği 2023te 500 milyar dolar ihracat hedefi varsa bu hedef ancak terörün bitmesiyle gerçekleştirilebilir."
     Akil İnsanlar Heyetiyle birbirinden tamamen farklı insanların bir arada, ortak bir şeyler yapmayı hedeflediğini gösterdiklerini açıklayan Cice, heyetin üyelerinin samimiyetini gördüklerini söyledi.
    
     -"İnsan bizim için değerlidir"-
    
     Meşale Derneği üyesi Mehmet Kayan da akil insanlarla atılan adımı olumlu karşıladıklarını belirterek, bu sürecin hayırlı olması temennisinde bulundu. Malatyanın Türklerin ve Kürtlerin tamamen iç içe girdiği, bütünleştiği bir kent olduğunu vurgulayan Kayan, toplantının ilk olarak burada yapılmasının anlamlı olduğunu kaydetti.
     Hindistanın kurucusu Mahatma Gandhinin "Dünyadaki bütün topraklar bir damla insan kanından daha değerli değildir" sözünü aktaran Kayan, "Biz vatanımızı, milletimizi mutlaka koruyacağız, müdafaa edeceğiz ama insan kanı da boş yere akmamalı. İnsan bizim için değerlidir. Eşref-i mahluktur. Olaya böyle yaklaşıyorsak mutlaka bu problemin çözülmesi gerekir" dedi.
     Akil insanların Malatyada tüm farklı kesimlerle temas kurmaya çalıştığını vurgulayan Kayan, heyet içinde her renkten insanın olmasının da Malatya için ayrı bir güzellik oluşturduğunu belirtti. "Biz kanın akmasının mutlaka önüne geçilmesi gerektiğine inanıyoruz" diyen Kayan, heyetin ziyaretinin hayırlı olacağına inandığını dile getirdi.
     Kayan, aynı akil insanların, yeni anayasa yapılması sürecinde de devrede olması gerektiğini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber Akil İnsanlar Heyetinin temaslarının ardından Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER