Akyakada deniz dibi temizliği

Akyakada deniz dibi temizliği -Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dalış Merkezi öğretim üyeleri ve öğrencilerinin Akyakada yaptıkları deniz dibi temizliğinde su altından otomobil lastiği, şişe gibi atıklar çıkar


MUĞLA (A.A) - Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dalış Merkezi öğretim üyeleri ve öğrencileri, Akyakada yaptıkları deniz dibi temizliğinde su altından otomobil lastiği, şişe gibi atıklar çıkarıldı.
     Ula ilçesine bağlı Akyaka Belde Belediyesi ile Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dalış Merkezi işbirliğinde düzenlenen deniz dibi temizliğine katılan 12 dalgıç, Akyaka İskelesinde dalış yaptı. Dalgıçlar su altından otomobil lastiği, balık ağı, şişe gibi atık malzemeler çıkarttı. Turistlerin ve tatilcilerin yoğun ilgisi ile karşılaşan dalgıçlar, Türk bayrağı ile denizde turistlere poz verdi.
     Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Türker, deniz dibi temizlik etkinliğine fakülte bünyesindeki dalış merkezinde görev yapan öğretim üyesi, araştırma görevlisi ve öğrencilerden oluşan 12 kişilik ekibin katıldığını belirterek, Arkadaşlarımız deniz dibinden çoğunlukla insan kaynaklı atıklar çıkardı. Gökova Körfezinin sahip olduğu doğal güzelliklerinin korunması lazım. Özellikle deniz dibinden çıkardığımız metal ve plastikler, deniz canlılarının yaşamını olumsuz etkiliyor. Denize verilen zarar mutlaka dolaylı yoldan insanlara da zarar veriyor dedi.
     Türker, denize bilinçsizce atılan cam veya plastik şişenin birkaç yüzyılda çözülebildiğine işaret ederek, İnsanlar denize bir şey atarken mutlaka bu süreci düşünmeli. Denizde çok sayıda balık ve farklı türde canlı yaşıyor. Yaşam ortamlarına saygı duymalı ve kirliliğe neden olacak davranışlardan kaçınmalıyız. Gökova Körfezinin ve Akyakanın sahip olduğu doğal zenginliklerin kıymetini bilmek zorundayız diye konuştu.
    
     -Geçen yıl tur teknelerinden 400 ton evsel atık toplandı-
    
     Akyaka Belediye Başkanı Ahmet Çalca ise geçen yıl Gökova Körfezi ile Akyaka kıyılarında seyreden mavi tur tekneleri ve yatlardan yaklaşık 400 ton evsel, 40 ton sintine atığı ve 850 kilogram atık yağ topladıklarını bildirdi.
     Akyakada 4 yıl önce katı atık ayrıştırma projesini başlattıklarını anlatan Çalca, şunları söyledi:
     Pil, karton, gazete gibi değerlendirebilecek bütün atıkları ayrıştırıp çöp depolama alanına gönderiyoruz. Amacımız beldemize tatile gelenlerde çevre bilinci oluşturmak. Bölgemizde faaliyet gösteren mavi tur teknelerini çevreye duyarlı olmaları konusunda sık sık uyarıyoruz.
     Çalca, belediyeye ait 13 metre uzunluğundaki atık toplama teknesinin günde yaklaşık 300 tekneden 8.5 ton foseptik ve 5 ton evsel atık aldığını, teknede 3 personelin görev yaptığını kaydetti.
    
     Muhabir: Kenan Gürbüz / Hızır Hacısalihoğlu
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber Akyakada deniz dibi temizliği Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER