Albay Çillioğlunun ölümüne ilişkin soruşturma

Albay Çillioğlunun ölümüne ilişkin soruşturma -Tunceli Jandarma Alay Komutanlığı görevini yürüttüğü 1994 yılında lojmanında intihar ettiği iddia edilen, Malatya Özel Yetkili Başsavcıvekilliğinin başlattığı soruşturma kapsamında mezarı


DÜZCE (A.A) - Tunceli Jandarma Alay Komutanlığı görevini yürüttüğü 1994 yılında lojmanında intihar ettiği iddia edilen, Malatya Özel Yetkili Başsavcıvekilliğinin başlattığı soruşturma kapsamında 1 yıl önce mezarı açılan Albay Kazım Çillioğlunun kemikleri incelemenin ardından Düzcedeki mezarına yeniden konuldu.
     Malatya Özel Yetkili Başsavcıvekilliğinin talebiyle gerekli incelemeyi tamamlayan Ankara Adli Tıp Kurumunun savcılığa teslim ettiği kemikler, Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı aracılığıyla Çillioğlunun yakınlarına ulaştırıldı. Çillioğlunun kemikleri dualar eşliğinde Kaynaşlı ilçesine bağlı Sarıçökek köyündeki mezarına konuldu.
     Albay Çillioğlunun oğlu Gökhan Çillioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, babasının defin işlemini tamamladıklarını belirterek, Saadeti kabul olur inşallah. Aile olarak iddiamız, olayın intihar olmadığı, cinayet olduğu yönündeydi. Şükürler olsun, bunu kanıtladık dedi.
     Sürecin kendilerini çok yorduğunu ifade eden Çillioğlu, Bundan sonra yaşanacak gelişmeleri ve soruşturmayı yakından takip edeceğiz. Allah kimseye böyle acılar yaşatmasın. Onurlu bir babanın gururlu evlatları olarak bugün üzerimize düşen görevi yerine getirdiğimizi düşünüyorum. Babam Çillioğlu bundan sonra daha rahat, lekesiz ve tertemiz bir şekilde istirahatini yapacaktır diye konuştu.
     Çillioğlu, olayın cinayet olduğunun kesinleştiğini savunarak, Bu konuda savcılık makamınca ciddi bir soruşturma yapılmaktadır. İnşallah faillerin en kısa zamanda adalet önünde hesap vereceğini düşünüyorum ifadelerini kullandı.
    
     -Rahmetli Kazım Çillioğlu, bu memleketin değerli bir evladıydı-
    
     AK Parti Düzce Milletvekili İbrahim Korkmaz ise bir yandan hüznü, bir yandan da mutlululuğu yaşadıklarını ifade etti.
     Bir şehidin bugün itibarı iade edildi diyen Korkmaz, bir askere, bir vatansevere yapılacak en büyük kötülüğün hiç de layık olmadığı şekilde defnedilmesi olduğunu dile getirdi.
     Albay Çillioğlunun intihar ettiğine dair kamuoyuna bilgi verildiğini anlatan Korkmaz, Rahmetli Kazım Çillioğlu, bu memleketin değerli bir evladıydı. Bu memleket üzerinde oynanan oyunları anlamış bir insan. Aşağılık cuntanın tetikçileri tarafından şehit edilmiş bir kahraman. Ama bu kahramanı defnederken bile onu şanına uygun defnedemedik. Ailesi burukluk içerisindeydi. Hiçbirimiz intihar ettiğine inanmıyorduk. Ama resmi kaynaklar bize, O intihar etti diyordu. Allaha hamd olsun ki bugün onu katledenler bugün adli makamların önünde hesap vermek durumundalar. İnşallah onların arkasındakiler de hesap verecek şeklinde konuştu.
     Korkmaz, bugün ikinci kez mutluluk yaşadıklarını ifade ederek, mutluluklarının Çillioğlunun itibarının tekrar iade edilmesinden kaynaklandığını vurguladı.
     Çillioğlunun mezarında huzur içinde yattığını vurgulayan Korkmaz, Artık eminim ki o da huzur içerisindedir. Onun ruhaniyeti bugün burada olanlardan haberdardır ve çok mutludur. Diyordur ki, İşte şimdi herkes öğrendi değil mi- Ben intihar etmedim, şehit edildim. Tekrar başımız sağ olsun dedi.
    
     -Olay-
    
     Tunceli Jandarma Alay Komutanlığı görevini yürütürken 1994 yılında lojmanında ölü bulunduktan sonra dış otopsisi yapılarak intihar ettiği sonucuna varılan Kazım Çillioğlu ile ilgili soruşturma dosyası, oğlu Gökhan Çillioğlunun müracaatı üzerine yeniden açılmıştı.
     Gökhan Çillioğlu, 2010 yılı sonunda savcılığa başvurarak babasının suikast sonucu öldürüldüğünü ileri sürmüş, ailenin başvurusu üzerine Erzuruma gönderilen dosyayı inceleyen savcılık, görevsizlik kararı vererek dosyayı Malatyaya göndermişti.
     Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, olayın yaşandığı tarihte Tunceli Valisi olan Atıl Üzülgen ile dönemin Cumhuriyet Savcısı, Kurmay Başkanı, Jandarma Bölük Komutanı, Çillioğlunun korumaları ve MİT görevlilerinin de aralarında yer aldığı 700ün üzerinde kişinin ifadelerine başvurulmuştu.
     Savcılık ayrıca, Çillioğlunun otopsi raporunu da inceleyerek kesin ölüm nedeninin belirlenebilmesi için Düzcede bulunan mezarının açılmasına karar vermişti.
     Soruşturmada, Albay Kazım Çillioğluna ait silahların ölümünden 3 yıl sonra ailesinden teslim alınmasına ilişkin Jandarma Kriminal Daire Başkanlığı adına düzenlenen belgenin de sahte olduğu belirlenmişti.
     Çillioğlunun mezarından alınan örnekler üzerinde İstanbul Adli Tıp Kurumunda yapılan incelemede, saç köklerinde arseniğe rastlanan Çillioğlunun, kürek kemiğinde kurşun yarası olduğu öngörülen delik ile kaburgalarında kırık olduğu tespit edilmişti.
     Ankara Adli Tıp Kurumu, örnekler üzerinde ikinci kez inceleme yapmış, hazırladığı raporu ve Çillioğlunun kemiklerini Malatya Özel Yetkili Başsavcıvekilliğine geri göndermiş, Çillioğlunun kürek kemiğinde delik, kaburgalarında kırık, saç köklerinde de arsenik olduğu vurgulanmıştı.
     Öte yandan, savcılığın talebi üzerine Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım ile Bozo kod adlı Yusuf Geyik hakkında tutuklama kararı çıkarmış, iki ismin kırmızı bültenle aranmasına başlanmıştı.
    
     Muhabir: Onur Orhan / Ömer Ürer
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Albay Çillioğlunun ölümüne ilişkin soruşturma Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER