Ali Dağı, hava sporlarının gözde merkezi

Ali Dağı, hava sporlarının gözde merkezi oldu -2004de Yamaç Paraşütü Dünya Şampiyonası ile adını duyuran Ali Dağı, 8 yılda ulusal ve uluslararası 15 organizasyona ev sahipliği yaptı -2000 rakımlı dağdan, yelken kanat pilotları 151 kil


KAYSERİ (A.A) - Mustafa Yıldız / Tevfik Işık - Yamaç Paraşütü Dünya Şampiyonasıyla 2004de adını duyuran Kayserinin Talas ilçesindeki Ali Dağı, son 8 yılda düzenlenen ulusal ve uluslararası 15 organizasyonla hava sporlarının önemli merkezleri arasında yer aldı.
     İlçenin güneyinde yer alan 2000 rakımlı Ali Dağı, Talas Belediyesi öncülüğünde 2004 yılında düzenlenen şampiyona ile dikkati çekti.
     Dağın coğrafi konumu, şampiyonanın organizasyonundaki başarı, katılan yabancı gözlemcilerin hazırladığı raporlar, Ali Dağı için önemli organizasyonların kapısını açtı.
     Yamaç paraşütünde 2şer kez dünya şampiyonası ve test kupası, 4 kez Türkiye şampiyonası, 3 kez Ali Dağı Kupasına ev sahipliği yapan dağ, yelken kanatta da 1 Avrupa test kupası ile 3 Türkiye kupası heyecanına tanıklık etti.
     Ali Dağında 26 Ağustos-8 Eylül tarihleri arasında da Avrupa Yelken Kanat Şampiyonası heyecanı yaşanacak.
    
     -Dünya ve Türkiye rekoru kırıldı-
    
     Cami kubbesini andıran yapısı, etrafının açık ve düz olması, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine yakınlığı ile hava sporlarının en güvenli merkezleri arasında gösterilen Ali Dağı, çevresindeki sıcak hava akımları sayesinde yamaç paraşütü ve yelken kanat pilotlarına uzun mesafelere uçma imkanı sağlıyor.
     Ali Dağında düzenlenen Dünya Yamaç Paraşütü Şampiyonasında 5 bin 400 metre yüksekliğe çıkılarak, bu spor dalında irtifa kazanma alanında dünya rekoru kırılmıştı. Yamaç paraşütü yarışmalarında sporcular, 114 kilometre mesafeye ulaşmıştı. Geçen yıl yapılan Yelken Kanat Avrupa Test Kupasında ise 151 kilometre mesafe uçularak, Türkiye rekoruna imza atılmıştı.
    
     -Yeni sporcular yetişiyor-
    
     Talas Belediyesi, Ali Dağının hava sporlarındaki öneminin artması dolayısıyla belediye bünyesindeki Talasgücü Spor Kulübü öncülüğünde Türk Hava Kurumu işbirliğiyle 2008de yamaç paraşütü kursu açtı. 6 dönemde verilen kurslarda 350 pilot ön sertifika aldı. Kursta yetişen sporculardan bazıları serbest atlayış yapmalarının yanında, düzenlenen organizasyonlarda da yarışma imkanı buldu.
     Belediye, model uçak kursu da açarak, dağın doğusuna yaptırdığı özel pistte 2 kez Türkiye şampiyonası düzenledi.
    
     -İlçenin tanıtımına katkı sağlıyor-
    
     Talas Belediye Başkanı Rifat Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2004 yılında başlattıkları hava sporları serüveninde Ali Dağının bu alanda tüm dünyada tanınan merkezlerden biri haline geldiğini söyledi.
     Talasın, tarihi dokusu ve kültürel zenginliklerinin yanında hava sporlarında da adından söz ettirdiğini vurgulayan Yıldırım, şunları kaydetti:
     Yamaç paraşütünde şimdiye kadar yaptığımız ulusal ve uluslararası organizasyonlarla büyük başarılara imza attık. Ali Dağında yaptığımız kalkış ve iniş pistleriyle hava sporlarında ülkemizin çok önemli bir merkezi olduk. Ali Dağı fiziki yapısı, coğrafi özellikleri ve termik akımlarıyla yamaç paraşütü ve yelken kanat gibi hava sporlarında vazgeçilmez bir merkez. Bu yıl Avrupa Yelken Kanat Şampiyonasına ev sahipliği yapacağız. Geçen yıl test kupasını gerçekleştirdiğimiz şampiyonaya 33 ülkeden 100den fazla sporcu bekliyoruz. Amacımız ilçemizi, şehrimizi ve ülkemizi hava sporlarıyla tüm dünyaya tanıtmak.
    
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Ali Dağı, hava sporlarının gözde merkezi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER