Antalyada kültür

Antalyada kültür-sanat -Antalya 3. Uluslararası Tiyatro Festivali, İtalyanın ünlü sokak tiyatrosu grubu Studio Festinin Gezegenler gösterisiyle açılacak -Festivale katılacak 10 topluluk, 7si yabancı, 5i yerli 12 oyun s


ANTALYA (A.A) - Antalya 3. Uluslararası Tiyatro Festivali, İtalyanın ünlü sokak tiyatrosu grubu Studio Festinin Gezegenler gösterisiyle açılacak.
     Türkiyenin tarihi ve sanatsal dokusunu uluslararası platformda paylaşmayı amaçlayan 3. Uluslararası Tiyatro Festivali, Antalya Devlet Tiyatrosunun ev sahipliğinde 14-25 Mayıs tarihleri arasında yapılacak. Festival, İtalyanın ünlü sokak tiyatrosu grubu Studio Festinin 14 Mayısta Cumhuriyet Meydanında gerçekleştireceği Gezegenler isimli gösterisiyle başlayacak. Hollanda Ro Tiyatrosu, 11 annenin gerçek bir mutfakta yemek pişirdiği ve seyirciyle paylaştığı Anneler oyunu ile 15 ve 16 Mayısta sahnede olacak.
     Festivale katılacak 10 topluluk, 7si yabancı, 5i yerli 12 oyun sahneleyecek. Festival, Çin Sokak Tiyatrosunun Ejderha ve Aslan oyunuyla 25 Mayısta kapanacak.
    
     -Antalyalılar tiyatroya doyacak-
    
     Festival boyunca Antalyalılar, Romanya Devas Art Tiyatrosunun ünlü Meksikalı ressam Frida Kahlonun hayatından yola çıkan Frida dans gösterisini, Rusya Vakhtangov Tiyatrosu Vanya Dayıyı, İsviçre Markus Zohner Tiyatrosu Don Juanı sunacak.
     KKTCden Lefkoşe Belediye Tiyatrosu da Yiğit Sertdemirin komplo teorisi üzerine kurulu Ortak Bölenlerin En Büyüğü isimli komedisi ile festivale katılacak.
     Devlet Tiyatroları da Antalya 3. Uluslararası Tiyatro Festivalinde 4 oyunla yer alacak. Ankara Devlet Tiyatrosu, Haldun Dormen imzalı oyunu Kantocu ve ünlü çocuk klasiği Pal Sokağı Çocukları, İstanbul Devlet Tiyatrosu da Ölüleri Gömün ve Benerci Kendini Niçin Öldürdü- oyunlarıyla Antalyalılarla buluşacak.
     Festival kapsamındaki sokak tiyatrolarının gösterileri Cumhuriyet Meydanı, Yat Limanı ve Konyaaltı Caddesinde yapılacak, oyunlar ise Haşim İşcan Kültür Merkezinde sahnelenecek.
    
     -Sezonun son prömiyeri Satılmış Nişanlı-
    
     Bedrich Smetananın bestelediği üç perdelik komik opera eseri Satılmış Nişanlı Antalyada sahnelenecek. Antalya Devlet Opera ve Balesinin (ANTDOB) ilk kez sanatseverlerle buluşturacağı eserin prömiyeri bugün Haşim İşcan Kültür Merkezinde gerçekleşecek. Kenan Korbekin sahneye koyduğu ve Türkçe olarak sahnelenecek Satılmış Nişanlı 12 Mayıs Cumartesi günü Antalyalıların beğenisine sunulacak.
     ANTDOBun bu sanat sezonundaki son prömiyer eseri olan Satılmış Nişanlıda kalabalık bir sanatçı topluluğu sahne alıyor. Solistlerin yanı sıra koro, orkestra ve bale sanatçılarının da yer aldığı eser dekor ve kostümleriyle de ilgi çekiyor.
     Orkestrayı şef Hakan Kalkanın yönettiği eserin koro şefi ise Caner Ruhselman. Neslihan Öztürkün koreografi çalışmalarını üstlendiği eserde, dekor Gürcan Kubilaya, kostüm Gülay Korkuta, ışık ise Mustafa Eskiye ait. İlk kez 1866 yılında sahnelenen eser, Bohemyanın kırsal bir köyünde geçiyor. Eser, iki köylü gencin birbirine olan aşkı ve onların hırslı aileleri arasında geçen olayları anlatıyor.
     ANTDOBun hazırladığı müzikli oyun Türküyem, 13 Mayısta Haşim İşcan Kültür Merkezinde sanatseverlerle buluşacak. Erdal Tuğcuların türkülerin düzenlemelerini ve kompozisyonunu yaptığı eserin librettosu Fatih Şanala ait.
    
     -Senfoniden Bahar Konseri-
    
     Antalya Devlet Senfoni Orkestrası, Bahar Konserleri dizisinin üçüncüsünü yarın Muratpaşa Belediyesi Kent Meydanında gerçekleştirecek. Antalya Valiliğince yürütülen 9 Mayıs Avrupa Günü kutlamaları kapsamında düzenlenecek konserde orkestraya solist olarak trombonda Tuncay Kayış ve Trombone Orkestrası, kemanda Melodi Kayış eşlik edecek. Konserde, şef Orhan Şallıelin yönetimindeki orkestra, klasik hafif müzikten caza kadar geniş bir yelpazede parçalar seslendirecek.
    
     -Kepez Belediye Tiyatrosu-
    
     Kepez Belediyesi Tiyatrosu (KBT), Cevat Fehmi Başkutun yazdığı, Abdullah Süreklinin yönettiği iki perdelik Hacıyatmaz oyunuyla yarın ve 12 Mayısta sanatseverlerle buluşacak.
     Topluluk, 12 Mayısta minik sanatseverler için Tülin Tümtürk Yılmazın Ağaç Ev adlı çocuk oyununu sahneleyecek.
     Eserler, Erdem Bayazıt Kültür Merkezinde izlenebilecek.
    
     -19. Liselerarası Ulusal Tiyatro Şenliği-
    
     Antalya Büyükşehir Belediye Tiyatrosunun, Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle düzenlediği 19. Liselerarası Ulusal Tiyatro Şenliği sürüyor. Şenlik kapsamında bugün İzmir Namık Kemal Lisesi Kör Dövüşü, yarın Sivas Cumhuriyet Lisesi Kurban, 14 Mayısta Sakarya Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi Meraklısı İçin Öyle Bir Hikaye, 15 Mayısta Konya Anadolu Lisesi Reis Bey, 16 Mayısta Van Özalp Anadolu Lisesi Ne Öyle, Ne Böyle oyunlarını sahneleyecek.
    
     -Sergi-
    
     Kepez Belediyesinin düzenlediği Macaristan Kültür Günü etkinliği kapsamında Nijat Ayvazın Macaristana bakış ve Macaristanda Türk izleri konulu resim sergisi bugün Erdem Bayazıt Kültür Merkezinde ziyarete sunulacak. Sergi yarına kadar gezilebilecek.
     (FÜ-HS-TNC-SFD)

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER