Arnavutlukun Ankara Büyükelçisi Muçaj:

Arnavutlukun Ankara Büyükelçisi Muçaj: -"Kültürel benzerliklerimizin dışında o kadar çok ortak yönümüz var ki; bir Türkün Arnavut ile iş yapması, Japon veya Çinli ile iş yapmasından daha kolay. Bundan faydalanmamız gerekir"


KONYA (A.A) - Arnavutlukun Ankara Büyükelçisi Genci Muçaj, "Kültürel benzerliklerimizin dışında o kadar çok ortak yönümüz var ki; bir Türkün Arnavut ile iş yapması, Japon veya Çinli ile iş yapmasından daha kolay. Bundan faydalanmamız gerekir" dedi.
     Muçaj, bazı ziyaretler için geldiği Konyada AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği (AB) gözetiminde Kosova ve Sırbistan arasında imzalanan anlaşmanın iki ülke için ABnin kapısını aralayacak makul ve faydalı bir gelişme olduğunu söyledi.
     Anlaşmanın uluslararası toplumda iyi karşılandığını ifade eden Muçaj, "Tabii ki, Kosova ve Sırbistanda buna karşı çıkanlar var. Demokrasi de böyle bir şey zaten. Sadece evet ya da hayır diyen bir topluluk yok. Bir grup evet derken, diğerleri hayır diyor. Kosova yaklaşık 100 ülke tarafından tanınan bağımsız bir ülke. Kosovanın herhangi bir ülkeyle birleşmesi söz konusu değil" diye konuştu.
    
     -"Ülkeleriyle gurur duymalarını amaçlıyoruz"-
    
     Muçaj, Arnavut diasporası ile ilgili de değerlendirmelerde bulunarak, şunları kaydetti:
     "Tiranda Arnavut Diaspora Merkezi var. Dünyanın çeşitli ülkelerine dağılmış yaklaşık 8 milyon Arnavut olduğunu tahmin ediyoruz. Amacımız; Arnavutluku ekonomik açıdan güçlü ve istikrarlı bir ülke yaparak, yurt dışındaki soydaşlarımızın ülkeleriyle gurur duymalarını sağlamak. Türkiye özelindeyse, Arnavutlukta hizmet veren Yunus Emre Enstitüsü benzeri kültür merkezlerini Türkiyenin büyük şehirlerinde açmak istiyoruz."
     Konyayı ziyaretindeki amacının; ekonomik ve kültürel ilişkileri geliştirmek olduğunu aktaran Muçaj, diğer şehirleri de ziyaret edeceğini vurgulayarak, "Kültürel benzerliklerimizin dışında o kadar çok ortak yönümüz var ki; bir Türkün Arnavut ile iş yapması, Japon veya Çinli ile iş yapmasından daha kolay. Bundan faydalanmamız gerekir" diye konuştu.
    
     -"Yenilgiyi kabul etmek inşası zor bir kültür"-
    
     Muçaj, ülkesinde 23 Haziranda yapılacak genel seçimlerin AB yolunda çok önemli bir adım olduğunu dile getirdi.
     Seçimlerin adil ve özgür bir şekilde yapılması için tüm uluslararası gözlemcilere kapılarının açık olduğunu anlatan Muçaj, "Bu seçimlerde asıl önemli olan, tarafların yenilgiyi kabul etmesini sağlayacak karşılıklı güvenin oluşması. Yenilgiyi kabul etmek, inşası zor bir kültür. Bu sadece Arnavutlukta değil, dünyanın her yerinde böyle. Umarım ülkemizde son 8 yılda gerçekleşen gelişme devamlılık gösterir" ifadelerini kullandı.
    
     Muhabir: Enes Kanlı
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Arnavutlukun Ankara Büyükelçisi Muçaj: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER