Asur Ticaret Kolonilerinin ünlü kenti açığa

Asur Ticaret Kolonilerinin ünlü kenti açığa çıkarılıyor -Aksaray Acemhöyükte 51 yıldır devam eden kazılarda, Anadolu kültür tarihi açısından büyük önem taşıyan eserler gün ışığına çıkartıldı -İki saray ve kamu binasından sonra kazıla


AKSARAY (A.A) - Öner Taş / Adem Koçak - Asur Ticaret Kolonileri Çağının en önemli kentlerinden Acemhöyükte 51 yıldır devam eden kazılarda maden ticaretiyle ilgili önemli bilgilere ulaşılırken, kentte son yıllarda yapılan en önemli keşfin sur yapısı olduğu bildirildi.
     Acemhöyük Kazı Başkan Yardımcısı Dr. Hamza Ekmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Prof. Dr. Nimet Özgüç başkanlığında 1962de başlayan Acemhöyük kazılarının Prof. Dr. Aliye Öztan başkanlığında devam ettiğini söyledi.
     50 yıldır süren kazılarda Asur Ticaret Kolonileri Çağının en önemli kentlerinden birisinin ortaya çıkarıldığını belirten Ekmen, Bu kentte 3 anıtsal yapı tespit edildi. Sarıkaya Sarayı, 150 metre kuzeyinde Hatipler Sarayı ile bu iki sarayın ortasında birlikteliği sağlayan ve iki saraya hizmet eden bir kamu binası ortaya çıkarıldı dedi.
     Saraylarda Anadolu arkeolojisi açısından çok kıymetli eserler bulunduğunu vurgulayan Ekmen, şöyle devam etti:
     Her iki sarayın da iki katlı olduğunu biliyoruz. Sarıkaya Sarayı, Acemhöyük kralının ve kraliyet ailesine bağlı kişilerin yaşadığını düşündüğümüz bir yapı. Saraylarda çok kıymetli eserler açığa çıkarıldı ve bunların tamamına yakını Ankarada Anadolu Medeniyetler Müzesinde teşhir ediliyor. Sarayın 6 numaralı odasında bini aşkın bulla (mühür baskısı) ele geçirildi. Anadolu kültür tarihi açısından son derece önemli olduğunu bildiğimiz Anadolunun çevre bölgelerindeki kralların isimlerinin yazılı olduğu bullalar bulundu. Bunlar arasında ismini bildiğimiz Asur kralı Şamşadatın, Kargamış kralının, Mari kralının hizmetkarlarının bullaları yer alıyor. Bu açıdan bakıldığında Sarıkaya Sarayı, Anadolu kültür tarihine çok ciddi katkılar yaptı.
    
     -Araştırmacılara göre Puruşhanda; Acemhöyük-
    
     Acemhöyükün yaklaşık 3 bin 800 yıl önce Anadolu ile Asur ve Kuzey Suriye şehirleri arasındaki ticaretin en önemli kentlerinden olduğunun kazılar sonunda anlaşıldığını vurgulayan Ekmen, Acemhöyükteki yerleşimin o dönemde Anadolu ve Mezopotamya arasında gelişen ticaretin ana kaynağını oluşturan, madeni işleyen ve bu ticarette etkin rol oynayan bir kent olduğunu kesin olarak öğrendiklerini kaydetti.
     Aynı zamanda arkeolojik buluntulara destek olarak, filolojik belgelerden Anadoluda maden ticaretinin yönetimini elinde bulunduran Puruşhanda kentinin Acemhöyükteki kentle benzeştiğinin anlaşıldığını dile getiren Ekmen, Kültepede açığa çıkarılan eski Asurca yazılı belgelerde Anadoluda maden ticaretiyle ilgili etkin rol oynadığını bildiğimiz Puruşhanda kentinin Acemhöyük olabileceği üzerine araştırmacıların birçoğu hemfikir diye konuştu.
     Ekmen, Acemhöyükün; döneminde maden ticaretinin yanı sıra tekstil ve yün ticaretinde de önemli bir kent olduğunu aktardı.
    
     -Surlar açığa çıkarıldı-
    
     Acemhöyükte son dönemdeki en önemli keşiflerden birinin surların bulunması olduğunu belirten Ekmen, şunları kaydetti:
     Höyüğün güney yamaçlarında yaklaşık 40 metre uzunluğunda 5 metre genişliğinde bir sur açığa çıkardık. Surun dış tarafında bulduğumuz sapan taşları ve silahlar kentin bu kısmında bir mücadele verildiğinin göstergesi. Bu yıl Sarıkaya Sarayının batısındaki alanı araştırırken, açığa çıkarılan surun devamını takip ettik. Surun belli bölümlerde rampalarla desteklendiği ve doğuya doğru bir kavis yaparak ilerlediğini şu an itibariyle görmüş durumdayız.
     Ekmen, bu yıl kazı heyetinin 15 arkeolog ve öğrenciden oluştuğunu, 40 civarında da işçi çalıştığını sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Asur Ticaret Kolonilerinin ünlü kenti açığa Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER