ATSO, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odasını

ATSO, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odasını ziyaret etti


ANTALYA (A.A) - Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak ve yönetim kurulu üyeleri, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ramazan Eciş ve yönetim kurulunu ziyaret etti.
     Ziyarette Harita ve Kadastro Mühendisleri Odasının çalışmaları hakkında bilgi veren Eciş, Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan şubenin 6 ilçede temsilciliğinin bulunduğunu, 550 kayıtlı üyesi olduğunu söyledi.
     ATSOnun kısa bir süre önce hayata geçirdiği Antalya Kent Bilgi Sistemi Projesinin çok başarılı bir proje olduğunu belirten Eciş, Kent Bilgi Sisteminin kapısını açan kapsamlı bir çalışma yapılmış. Aynı zamanda üyelerimiz için de faydalı bir çalışma. Bu proje ilerleyen aşamalarda iktisatçılara, sosyologlara ve daha birçok bilimsel alana da veri sunacaktır dedi.
     Dünyada her yıl kasım ayının 20sinin Kent Bilgi Sistemi Günü olarak kutlandığını belirten Eciş, Antalya şubesi olarak bu yıl çeşitli etkinlikler düzenleyeceklerinin, Antalya Bilgi Sistemini de o etkinliklerde gündeme getirebileceklerini söyledi.
     Budak da ATSOnun hayata geçirdiği Antalya Bilgi Sistemi (ABS) Projesinin kentin bir anlamda ticaret envanteri olduğunu belirterek bunun iş yeri enflasyonu sorununa da çözüm üretecek bir proje olduğunu kaydetti.
     Budak, şöyle konuştu:
     Antalya yoğun göç alan bir kent. Özellikle turizm sezonu başladığında cebine parayı koyan iş yapmak için Antalyaya geliyor. Aynı sektörde faaliyet gösteren iş yerlerinin gelişigüzel, yan yana açılması ve bunun yarattığı rekabet, işletmelerin teker teker kapanmalarına neden oluyor. Bundan sonra iş kurmak isteyen girişimci ABSye girdiği zaman benzer alanda faaliyet gösteren işletmelerin yoğunluğunu ve nerede yatırım yapması gerektiğini görebilecek, en fazla kar edebileceği yere yönelecek.
     Bu proje sadece ticaret erbabına değil, bütün Antalyaya sunulmuş bir hizmettir. Oluşturduğumuz envanterle belediyelerimize ve ilgili kamu kurumlarımıza da ticaretin planlanması için önemli bir veri sunmuş oluyoruz. Artık Antalyada hangi işin nerede açılması gerektiği planlanmak için gerekli altyapı ATSO tarafından oluşturulan sistemde mevcut.
     Budak, özellikle ATSO Meclis Üyesi Ertuğrul Yılmazhanın katkıları ile arazi toplulaştırması konusunda da önemli çalışmalar yaptıklarını anlattı.
     Arazi toplulaştırmanın Türkiye ve Antalya tarımının en önemli konularından birisi olarak nitelendiren Budak, şöyle dedi:
     Tarım sektöründe ölçek ekonomisine uygun üretim yapılmadığı için potansiyelin yeterince değerlendirilemediğini görüyoruz. Özellikle miras hukukundan dolayı tarım alanlarında çok büyük parçalanmalar yaşanıyor. Serik İlçemizde bir araştırma yaptık, 13 bin dekar alanın bin 300 sahibi var. 822 kişinin ortalama 1.5 dönüm civarında tarlası var. Hepsi küçük küçük alanlarda üretim yapıyor. Bunun ekonomik boyutunun yanı sıra bir de sosyal boyutu var. Araziler parçalanıyor, parçalı arazide üretim yapmak maliyeti artırıyor, gelir ve verimlilik de o boyutta azalıyor. Arazi toplulaştırması Türkiye-de 1970li yılların başından itibaren gündeme geldi ancak maalesef bir ilerleme sağlanamadı. İstihdamın yüzde 35ini sağlayan tarım sektörünün bu yapısal sorununu birlikte gündemde tutmalıyız.
    
     Muhabir: Şamil Kahveci
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber ATSO, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odasını Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER