Avrupa Birliği Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Cangir:

Avrupa Birliği Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Cangir: -Türkiyeyi içine almayan bir Avrupa Birliği, dünya sahnesinde de bu coğrafyada da etkili bir güç olma imkanına asla kavuşamayacak


MUĞLA (A.A) - Avrupa Birliği Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Cangir, Türkiyeyi içine almayan bir Avrupa Birliği dünya sahnesinde de bu coğrafyada da etkili bir güç olma imkanına asla kavuşamayacak dedi.
     Cangir, Muğla İskender Alper Konakaltı Kültür Merkezinde düzenlenen Muğla Avrupa Birliği Yolunda Elele projesinin tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiyenin 21. yüzyılda çok yönlü politika izlerken, Avrupa Birliği sürecinin temel ekseni olmaya devam ettiğini söyledi.
     Avrupa Birliği sürecinin, Türkiyenin ekonomik ve siyasi alanda çok daha uzun zamanda kat edeceği mesafeyi daha kısa zamanda katetmesini sağladığını vurgulayan Cangir, Belki 40 yılda gerçekleştireceğimiz reformları Avrupa Birliğinin sağladığı ivmeyle 10 yılda gerçekleştirmeye muvaffak olduk. Bu 10 yıllık süreçte ifade, basın yayın örgütlenme özgürlüğünden ayrımcılıkla ve yolsuzlukla mücadeleye, kadın, çocuk, engelli azınlık haklarından, tüketicinin korunması ile bilgi edinme hakkına kadar sayısız alanda düzenlemeler gerçekleştirildi diye konuştu.
     Cangir, 27 üyesi ve yaklaşık 500 milyon nüfusu olan Avrupa Birliğinin dünya milli gelirinin üçte birini teşkil eden önemli bir güç olduğunu kaydetti.
     Türkiyenin dış ticaretinin yarısını Avrupa Birliğine üye ülkelerde gerçekleştirdiğini anlatan Cangir, Türkiyedeki yabancı sermayenin çok büyük bölümünün ABye üye ülkelerden olduğunu, Türkiyenin ekonomik olarak ABye entegre bir durumda olduğunu belirtti.
    
     -Türkiye AB içinde güçlü bir şekilde yer alır-
    
     Mehmet Cangir, Türkiyeye gelen yabancı sermaye yatırımının özellikle 2005te katılım müzakerelerine başladıktan sonra kat kat arttığını, bu durumun ekonomiye önemli ivme kazandırdığını dile getirdi.
     Cangir, Avrupa Birliği sürecine büyük bir özgüven içerisinde yaklaşıldığına işaret ederek, şöyle konuştu:
     Bunun sonucu olarak Avrupa Birliğinden muhataplarımıza, Avrupa Birliği eğer küresel bir güç olmak istiyorsa Türkiyeyi de içine almak zorunda diyoruz. Çünkü Türkiyeyi içine almayan bir Avrupa Birliği dünya sahnesinde de bu coğrafyada da etkili bir güç olma imkanına asla kavuşamayacak. Biz Avrupa Birliğine üye olduğumuzda sıradan bir üye olmayacağız. Yaklaşık 100e yakın Türk milletvekilinin Avrupa Parlamentosunda oturduğunu düşünelim. Bu çok önemli bir sayı. Yaklaşık 750 milletvekili olan yerde 100e yakın milletvekilimizin olması gerçekten çok önemli bir olay.
     Mehmet Cangir, Avrupada Türkiyenin üyeliğine dirençli olunması, bizim sıradan bir üye olmayacak olmamızda yatıyor. Biz üye olduğumuz takdirde Avrupa Birliğinin karar organlarında güçlü bir şekilde yer alan ve Avrupa Birliğinin kararlarını etkileyen bir güce sahip olacağız. Bu nedenle Avrupa Birliği sürecinin bizim için önemli olduğunu düşünüyorum diye konuştu.
     Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezinde görevli proje uzmanı Birgül Ay ise Muğla Valiliği ile Avrupa Birliği Bakanlığı arasında 30 Nisanda imzalanan protokolle Muğla Avrupa Birliği Yolunda Elele projesinin faaliyete geçtiğini söyledi.
     Projenin toplam bütçesinin 32 bin 319 lira olduğunu bildiren Ay, Avrupa Bakanlığının projenin 9 bin lirasını hibe olarak karşıladığını, geriye kalan eş finansman tutarı olan 23 bin 319 lirasını ise proje ortaklarından Muğla İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği, Güney Ege Kalkınma Ajansı ve Muğla Ticaret ve Sanayi Odası tarafından karşılandığını kaydetti.
     Toplantıya, Muğla Valisi Fatih Şahin, Belediye Başkanı Osman Gürün, Jandarma Komutanı Kurmay Albay Fevzi Kurşun, Emniyet Müdür Kadir Ay, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş ile daire müdürleri katıldı.
     Toplantının ardından Hayat Boyu Öğrenme ve Gençlik Projesi Hazırlama kursunu tamamlayan 16 kursiyere sertifikaları da verildi.
    
     Muhabir: Utku Uçrak
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Avrupa Birliği Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Cangir: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER