Aydın İl Sağlık Müdürü Tırpancı:

Aydın İl Sağlık Müdürü Tırpancı: Aydın yıllarca yaptığı çalışmalar ile organ nakli konusunda örnek illerden biri olmuştur


AYDIN (A.A) - Aydın İl Sağlık Müdürü Hüsnü Tırpancı, Aydının organ nakli konusunda yapılan çalışmalarla organ bağışında örnek illerden birisi olduğunu bildirdi.
     Tırpancı, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiyede on binlerce hastanın organ yetmezliği nedeniyle tedaviye gereksinim duyduğunu, bu sayının hızla arttığını kaydederek, organ naklinin, son dönem organ yetmezliği tedavileri içinde en yararlı ve bazı organ yetmezliklerinde ise için tek tedavi biçimi olduğuna işaret etti.
     Organ bekleyen hastaların bazılarının uygun organ ve doku bulunamadığı için yaşamlarını kaybetmek durumunda kaldığını ifade eden Tırpancı, şu bilgileri verdi:
     Türkiyede, yaklaşık 70 bin kronik böbrek yetmezliği hastası, böbrek nakli olabilmek umuduyla yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Haftanın 3 gününü diyaliz cihazına bağlı olarak geçiren hastaların yılda sadece 600ü böbrek nakli olanağına kavuşabilmektedir. Türkiyede yeterli sayıda organ nakli merkezi ve deneyimli bilim adamı olmasına rağmen, nakil sayıları henüz istenilen düzeye ulaşamamıştır.
     Tırpancı, organ ihtiyacının karşılanabilmesi için beyin ölümü bildirimi ve ailelerin bağışta bulunmasının büyük önem taşıdığını dile getirerek, şunları kaydetti:
     Organ nakli hizmetlerinin iyileştirilmesi ile ilgili yapılmakta olan çalışmalarda beyin ölümü bildirim ve kadavra donör sayısının arttırılması bakanlığımızın öncelikli hedefleri arasındadır. Nüfusa oranla en yüksek kadavra donör bağışının gerçekleştiği bölge, ilimizin içinde yer aldığı İzmir Bölgesi olmuştur ve bu başarısını devam ettirmektedir. Aydın, yıllarca yaptığı çalışmalar ile organ nakli konusunda örnek illerden biri olmuştur. Aydında geçen yıl 18 beyin ölümü tespiti yapılmış olup, 5inin organları nakledilmiştir. Bu yıl ise ekim ayı sonu itibariyle ilimizde 20 beyin ölümü tespiti yapılmış olup 7 kişinin organları nakledilmiştir. Bu sayede organ bekleyen vatandaşlarımız ikinci bir hayat şansı bulmuştur.
    
     Muhabir: Suat Deniz
     Yayıncı: Ufuk Kırabalı
<< Önceki Haber Aydın İl Sağlık Müdürü Tırpancı: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER