Babasından etkilendi, Aşık oldu

Babasından etkilendi, Aşık oldu -Ankarada, aşık olan babasından etkilenerek 15 yaşında aşıklığa merak salan Ayten Çınar, atışmalarıyla dinleyenlerin beğenisini topluyor -Divan türünde de eserler sergileyen Çınar: Babam d


KARS (A.A) - Çağlar Sefertaş - Ankarada, aşık olan babasından etkilenerek 15 yaşında aşıklığa merak salan Ayten Çınar (51), katıldığı programlarda atışmalarıyla dinleyenlerin beğenisini topluyor.
     Kars Belediyesi tarafından bu yıl 8incisi düzenlenen Uluslararası Kars Aşıklar Bayramına katılan yaklaşık 200 aşık arasında tek kadın olan Çınar, atışmalarıyla konukları gülümsetiyor.
     Çınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aslen Sivaslı olduğunu ancak etkinliğe Ankaradan katıldığını belirterek, Uluslararası Kars Aşıklar Bayramına 7. kez katıldığını söyledi.
     Karsta bulunmaktan mutlu olduğunu ifade eden Çınar, kentteki halkın jüri kadar aşıklık geleneğinden iyi anladığına dikkati çekerek, Burada kadın olarak tek aşık benim. Türkiyede atışma dalında pek fazla kadın bulunmuyor. Geçen sene burada doğaçlama divan ve doğaçlama atışma yaptım. Bu dallarda da usta aşık belgesi aldım dedi.
     Çınar, aldığı usta aşık belgesinin hayatındaki en güzel ödül olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
     Bu, aşıkların beslenmesidir. Bu ödül parayla, maddiyatla ölçülmez. Bizim için bir gönle girmek, bir insanın gönlünü fethetmek, dünyayı fethedebilmek kadar güzeldir. Bütün mesleklerde olduğu gibi kadınlar kendini tam ifade edip de mesafe katedene kadar zorlanıyor ama kendini kabul ettirdikten sonra da hiç bir engel hissetmiyor. Buradakiler benim üstadım ve hocam. Ben hepsinden bir şeyler öğrenmişim ve hala da öğrenmeye gayret ediyorum. Bu ilim deryası, ben her şeyi öğrendim diye bir şey yok. Kendimizi geliştirerek gelecek nesillere taşımaya gayret ediyoruz.
    
     -Sevgi her derdin çözümüdür-
    
     Aşıklık kültürünün öz kültürleri olduğunu ve sanatla edebiyatın gönüllere hitap ettiğini vurgulayan Çınar, savaşla, kanla, kinle ve kavgayla işlerinin olmadığını belirtti.
     Çınar, kendisinin bir sevgi insanı olduğunu ve sevginin her derdin ilacı olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:
     Sevgi her derdin çözümüdür. Sevgiyle aşılmayacak dert yoktur. Sivas da Aşık Veyselleriyle, Pir Sultanlarıyla ve Aşık Velileriyle bu gelenekte kendini tüm dünyaya duyurmuş ve insanların gönlüne hitap edebilmiş bir yer. Orada da olur aşıklar bayramı. Biz istiyoruz ki her ilimizde olsun. Aşıkları seven insanımız çok aslında. Gençlerimiz pop ve caza önem veriyor diyoruz ama gençlere sunulmuyor ki. Bilmediği bir şeyi sevebilir mi bir insan. Bilecek ki öyle sevsin. Gençler aşıklık kültürünü tanısa eminim ki hayran kalacak.
    
     -Benim ailem, aşık camiası-
    
     Aşıklık kültürüne daha fazla önem verilmesi ve yaşatılması gerektiğinin altını çizen Çınar, sözlerini şöyle tamamladı:
     Türk dünyası yaşadıkça bu kültür yaşayacak. Benim babam da aşıktı, ama saz çalmazdı. Çok güzel şiirleri vardı, bir çoğu ziyan oldu. Ben de babamdan etkilendim ve 15 yaşından beri bir şeyler yazmaya gayret ediyorum. O günden bu güne de kendimi geliştirme çabasındayım. Ben şu anda dezavantaj yaşamıyorum. Çok mutluyum. Benim ailem, aşık camiası. Samimiyetle söylüyorum akrabalarım, can ciğer olan arkadaşlarım benim için hepsi çok önemli, kıymetli ama aşık arkadaşlarımla kendimi daha iyi buluyorum. Biz aşık camiası bir aileyiz.
    
     Yayıncı: Zekeriya Kaya
<< Önceki Haber Babasından etkilendi, Aşık oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER