6 milyon ceviz ağacı aşılanmayı bekliyor

6 milyon ceviz ağacı aşılanmayı bekliyor -ODÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Karadeniz: -Ülke olarak 178 bin ton ceviz üretiyoruz ama rakam yetersiz kaldığı için Moldovya, Bulgaristan, Gürcistan ve Ermenistan gibi ülkelerden cev


ORDU (A.A) - Gökhan Gücüklüoğlu - Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, Türkiyenin 178 bin ton ceviz ürettiği halde ceviz ihraç ettiğini belirterek, Anadoluda bulunan 6 milyon ceviz ağacının yüzde 10unu bile aşılayabilirsek, bu ağaçlardan beş, altı yıl içerisinde yıllık ortalama 60 bin ton ürün alabiliriz dedi.
     Karadeniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cevizin usulüne uygun dikilmesi halinde çok kazançlı bir meyve türü olduğunu söyledi.
     Türkiyede 6 milyon civarında tohumundan çıkmış aşısız, nitelikleri çok üstün olmayan ceviz ağacı bulunduğunu ifade eden Karadeniz, şöyle konuştu:
     Bu ağaçları Anadolunun değişik yörelerinden seçilmiş, standart ceviz çeşitleri ile aşılamamız gerekiyor. Yaşları 50 olmuş, 100 olmuş fark etmiyor, çevirme aşıları ile bu ağaçlardan tekrar ürün almak mümkün. Mart, Nisan, Mayıs aylarının başlarında yöreye göre olmak şartıyla ağaçların ana dallarına üstün özellikli çeşitlerden aldığımız kalemleri çoban aşıları ile birlikte aşıladığımız takdirde ağaçlar beş, altı sene içerisinde yaşıtları kadar meyve verecek bir duruma geliyor. Mesela 20 yaşındaki bir standart ceviz ağacı 100 kilo civarında ceviz veriyor. Aynı yaştaki tohumundan çıkmış, yabani bir ceviz ağacını aşıladığımız takdirde o ağacın da beş, altı yıl içerisinde 100 kilo ceviz vermesi söz konusu. Yaşı ilerledikçe verimi de artacaktır.
    
     -178 bin ton ceviz üretiyoruz-
    
     Karadeniz, Türkiyenin yıllık ortalama ceviz üretimin 178 bin ton olduğunu belirterek, Ancak bu rakam iç piyasanın ihtiyaçlarını karşılamaktan çok uzak ifadelerini kullandı.
     Bu sorunun ilk etapta aşılama yöntemiyle çözülebileceğini anlatan Karadeniz, şöyle devam etti:
     TÜİK rakamlarına göre ülke olarak 178 bin ton ceviz yetiştiriyoruz ama rakam yetersiz kaldığı için Moldovya, Bulgaristan, Gürcistan ve Ermenistan gibi ülkelerden ceviz ihraç ediyoruz. Kayıtlara göre bu rakam 50 bin tondur. Bizim yaptığımız çalışmalara göre 178 bin ton ürettiğimiz cevizin üzerine eğer 350 bin ton daha üretsek yine de iç piyasayı karşılamıyoruz. Onun için kapama ceviz bahçeleri fidanlarla kuruluyor. Tabi bu fidanlar dikildikten sonra gübreleme, sulama ve budama gibi işlemlerini zamanında yapmamız gerekiyor. Bu şekilde yetiştirilen fidanlar beş, altı yıl sonra bir, iki kilo meyve vermeye başlıyor. Tabi ki kapama ceviz bahçelerinin boş ve uygun arazilere yapılmasını öneriyoruz. Ancak bunun yanında biz Anadoluda bulunan 6 milyon ceviz ağacının eğer yüzde 10nu bile aşılayabilirsek, bu ağaçlardan beş, altı yıl içerisinde yıllık ortalama 60 bin ton ürün alabiliriz.
    
     -600 yaşına kadar yaşayabilir-
    
     Ceviz ağaçlarının 600 yaşına kadar yaşayabilen meyve ağaçları olduğunu vurgulayan Karadeniz, cevizin dirisinin devamlı olarak ürün verdiğini, ölüsünün ise mobilya yapımında kullanıldığını anlattı.
     Prof. Dr. Karadeniz, 20 yaşındaki bir ceviz ağacının 100 kilo ürün vereceği öngörüldüğünde bir ceviz bahçesinden dönüm başına 1 ton ürün elde edilebileceğini ifade ederek, şunları kaydetti:
     En kötü cevizin 10 liradan satıldığı düşünülürse 10 bin lira gelir elde edebiliriz. Bir de cevizlerde düzensiz meyve durumu söz konusu değildir. Fındık gibi bir sene çok, bir sene az ürün verme durumu yoktur. Cevizden sadece hasat zamanında yapılan hatalar nedeniyle verim az alınmaktadır. Diğer tarımsal ürünlerle karşılaştırdığımızda cevizin çok önemli bir ürün olduğu ortaya çıkmaktadır.
    
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber 6 milyon ceviz ağacı aşılanmayı bekliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER