Bafa Gölü şişme savak ile nefes

Bafa Gölü şişme savak ile nefes alıyor -Geçmiş yıllarda kirlilik iddialarıyla gündeme gelen Bafa Gölünde DSİ tarafından hayata geçirilen Şişme Savak Projesi ile kirliliğin önüne geçildi -DSİ 21. Bölge Müdürü Diniz: -D


MUĞLA (A.A) - Durmuş Genç - Geçmiş yıllarda kirlilik iddialarıyla gündeme gelen Bafa Gölünde DSİ tarafından hayata geçirilen Şişme Savak Projesi ile kirliliğin önüne geçildi.
     Bafa Gölü için hazırlanan ve Türkiyede ilk kez uygulanan Şişme Savak Projesi ile her yıl yağışlı sezonda Bafa Gölüne Büyük Menderes Nehrinden su verilerek gölün tuzluluğu azaltılıyor.
     DSİ 21. Bölge Müdürü Ali Rıza Diniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bafa Gölünde ana hedefin gölün aşırı yağışlardan, aşırı kuraklıklardan etkilenmemesi için bir sistem ortaya koymak olduğunu söyledi.
     Bu konuda daha önce yapısal tedbirler alındığını anlatan Diniz, DSİ Genel Müdürlüğü yaklaşık 40 yıldır Bafa Gölünün su seviyesini ölçüyor, kontrol ediyor ve analizler yaparak kirlenmeyi takip ediyor. Geçtiğimiz yıllarda şişme savak yapılması zarureti ortaya çıkmış. Proje ile Bafa Gölüne Büyük Menderesten suyu verip, daha sonra yağışlı dönemlerdeki fazla suyu Büyük Menderese tahliye ederek kirliliğin önüne geçiyoruz dedi.
     Bölgede etkili olan yağış miktarına göre su kot oranlarını düzenlediklerini ifade eden Diniz, Bafa Gölündeki doğal yaşamın ve bölge halkının yağışlardan etkilenmemesi için kış döneminde şişme savağı indirdiklerini kaydetti.
     Yaz dönemindeki su seviyesinin düşmesi nedeniyle bölgede kuraklığın önüne geçmek için su tahliyesi yaptıklarını belirten Diniz, şöyle konuştu:
     Yaz döneminde Bafa Gölündeki su seviyesinin artı 2 kotundan daha aşağıya düşmemesi için Büyük Menderesten gelen suyun bir kısmını Bafa Gölüne yönlendiriyoruz. Dolayısıyla yaz dönemindeki yağışsız, kurak periyotta Menderesten su alıyor, Bafa Gölü ve aşağıdaki sulama alanlarına veriyoruz. Böylece buradaki balık yaşamına destek sağlıyoruz.
     Türkiyede ilk kez uygulanan Şişme Savak Projesi ile kirliliğin ortadan kaldırıldığını vurgulayan Diniz, bu yıl gölün durumunun gayet iyi olduğunu bildirdi.
     Ali Rıza Diniz, Yağışlı bir sezon geçirdik. Şu anda herhangi bir sıkıntı yok. Bu sene normalden daha fazla su verdik. Rezervuarlarda geçmiş yıllardan daha fazla su vardı. Temmuz ayının 15 gününün dışında herhangi bir sıkıntı yaşanmadı. Göl şu anda temiz ve doğal yaşam dengeli şekilde yürüyor dedi.
    
     -Yosunlaşma ve kirlilik 15 gün oluyor-
    
     Bafa Gölündeki yosunlaşma ve kirliliğin temmuz ayında 15 gün sürdüğüne işaret eden Diniz, şunları kaydetti:
     Yaz döneminde temmuz ayında suda bir durgunluk oluyor ve su yosunlaşmaya başlıyor. Bunu hemen hemen her yıl yaşamışız. Yosunlaşma yaklaşık 15 gün sürüyor, daha sonra normale dönüyor. Yaptığımız tahlillerde sadece bir tek noktada olması gereken çözülmüş oksijen miktarının az olduğunu gördük. O da lokal olarak o bölgenin güney batı köşesinde oluyor. Bunun dışında doğal yaşam yosunlaşmadan çok fazla olumsuz etkilenmedi.
     Bafa Gölüne çevredeki bir takım balık tesislerinin atıklarının karıştığını bildiren Diniz, bu durumun gölün temizlenmesini olumsuz etkilediğini vurguladı. Diniz, Bunlar da önlenirse büyük bir problem ortadan kalkacak. Biz DSİ olarak üzerimize düşeni yaptık. Bundan sonra en büyük sorumluluk, gölün çevresinde bulunan köy ve fabrikalara düşüyor diye konuştu.
    
     -Milas Kaymakamı Bahattin Atçı-
    
     Milas Kaymakamı Bahattin Atçı da Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekiplerinin belirli aralıklarla Bafa Gölünden numuneler alarak çalışma yaptığı anlattı.
     Gölde zaman zaman yeşil bir tabaka oluştuğunu, bunun nedeninin uzmanlar tarafından araştırıldığını dile getiren Atçı, şunları söyledi:
     Kirlilik iddialarına neden olan sorun Menderes Nehrinden kaynaklanıyor. Geçtiğimiz yıllarda DSİ ile ortak yürütülen çalışmalarla gölün kirlilik sorunu çözüldü. Şu anda Bafa Gölünde hiçbir sorun yok. Balıkçılarımız herhangi bir sorunla karşılaşmadan avlanıyor. Herhangi bir sorun oluşmaması için biz de konuyu hassasiyetle takip ediyoruz.
     Bafa Gölü çevresinde yaşayan balıkçılar ise DSİ tarafından hayata geçirilen Şişme Savak Projesinin ardından balık miktarı ve çeşitliliğin arttığını belirttiler.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Bafa Gölü şişme savak ile nefes Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER