Bahar sendromuna dikkat

Bahar sendromuna dikkat -Gümüşhane Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Sancar: Kıştan çıkan vücudumuz baharın ısı durumlarına göre kendini ayarlamakta güçlük çekebilir, vücudun hormonal dengesi bozulabilir


GÜMÜŞHANE (A.A) - Gümüşhane Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Neslihan Sancar, Kıştan çıkan vücudumuz, baharın ısı durumlarına göre kendini ayarlamakta güçlük çekebilir, vücudun hormonal dengesini bozabilir dedi.
     Sancar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, soğuk kış günlerinin geride bırakılmasıyla havaların ısınmaya başladığını, bununla birlikte havadaki negatif yüklü iyonların artmasının insan biyoritmini olumsuz etkilediğini belirtti.
     Kıştan çıkan vücudun baharın ısı durumlarına göre kendini ayarlamakta güçlük çekebildiğini ve vücudun hormonal dengesinin bozulabildiğini ifade eden Sancar, Buna bağlı düzensiz beslenme, yeterli vitamin ve minerallerin alınamaması, düzensiz uyku, kansızlık gibi durumlarda hormonal adaptasyon yetersiz kalır ve bahar yorgunluğu bulguları ortaya çıkar. Havadaki elektrik yükünün değişmesi ile insan daha çok gerilir ve ruhsal anlamda yorgunluk hisseder. Bahar aylarında hava kararsızdır. Bu durumdan insanların psikolojisi etkilenebilir ve tutarsız davranışlara yol açabilir. Tüm bu yaşananlara biz bahar sendromu deriz diye konuştu.
     Bahar sendromunun kadınlarda daha baskın olduğunu, kadınlarda risk grubunun 25-35 yaş grubu olduğunu anlatan Acar, bahar sendromunun belirtilerini şöyle sıraladı:
     Uyanmakta zorluk çekmek, iş ortamında isteksizlik, aşırı gerginlik hali ve çevreye karşı ilgisizlik, sosyal ortamlardan kaçma durumu, dikkat eksikliği, konsantrasyon sağlamada zorlanma, uyku düzensizlikleri, sürekli bir erteleme hali, iştah değişikliği, duygusal dalgalanmalar, halsizlik ve yorgunluk, baş ağrısı, mide yanmaları ve sindirim sisteminde bozukluk, alerjik reaksiyonlar, kadınlarda adet değişimleri, eklem ve kas ağrıları olarak sayabiliriz. Bahar sendromunun baskınlık derecesi ise her insanda aynı olmayabilir. Kimi insanlar sendromun belirtilerinin çoğunu yaşarken kimileri ise birkaç belirtiden şikayet eder. Bu tamamen insanın sosyal hayatı, yaşam tarzı, beslenme biçimi, yaşama bakış açısı ve uyku düzeni ile alakalıdır.
     Acar, bahar sendromunun ilacının beslenme ve hareketli yaşam olduğunu vurgulayarak, belirtilerin ağır yaşanması halinde bir uzmana başvurulması gerektiğini kaydetti.
    
     Muhabir: İbrahim Özdemir
     Yayıncı: Asena Akçay
<< Önceki Haber Bahar sendromuna dikkat Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER