Baraj gölünde balık sıkıntısı

Baraj gölünde balık sıkıntısı -Manisada bulunan Demirköprü Baraj Gölünde bir dönem günde birkaç ton balık tutabilen balıkçılar, kaçak avlanma, kimyasal atıklar ve balıkların yumurtasını yiyerek üremeyi engelleyen gümüş balığı tehdidi


MANİSA (A.A) - Manisada bulunan Demirköprü Baraj Gölünde bir dönem günde birkaç ton balık tutabilen balıkçılar, kaçak avlanma, kimyasal atıklar ve balıkların yumurtasını yiyerek üremeyi engelleyen gümüş balığı tehdidi nedeniyle sıkıntılı bir dönem geçiriyor.
     Köprübaşı Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Halim Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada 1 Haziran 2012de başlayan avlanma sezonunun 1 Mart tarihi itibariyle sona erdiğini anımsatarak, kötü bir dönem geçirdiklerini dile getirdi.
     Barajdaki balık varlığının son 5 yıldan bu yana giderek azaldığını ifade eden Kaya, günde 15-20 tekne ile avlanmaya çıkan balıkçıların en fazla 100 kilogram balık avlayabildiklerini belirtti.
     Son yılların en kötü avlanma sezonunu geride bıraktıklarını, bu yıl birçok balıkçının ekonomik olarak büyük zarara uğradığını ifade eden Kaya, şöyle konuştu:
     Bu sene balık az. Barajın çevresindeki dağlarda kar var. Eriyen kar suyu baraja iniyor. Bu da suyun soğumasına neden oluyor. Böyle olunca balık derinlerde yatıyor, yüzeye çıkmıyor. Balıklar her yıl Nisan ayının 15inden sonra sular ısınınca gezinmeye başlıyor. Ancak avlanma sezonu 1 Martta bittiği için bu bizim işimize yaramıyor. Bir de bunun yanında gümüş balığı adı verilen bir balık türü tehdit oluşturmaya başladı. Bu balık sazan ve levrek türü balığın bıraktığı yumurtaları yiyor. Bu durum karşısında üreme olmuyor.
     Yaz döneminde ise olta ile avlanan amatör balıkçılardan büyük sıkıntı çektik. Bunlar küçük balık popülasyonunu kırdı. Baraj çok büyük, jandarma ekipleri her yere yetişemiyor. Bu bakımdan kaçak avlanma olayları da var. Yani bu işin artık tadı kaçtı. Balıkçılar çok mağdur durumda. Günde 15-20 tekne ile avlanmaya çıkıyoruz. Daha 5 yıl öncesinde günde 3 ton balık avlanırken şu anda 100 kiloya kadar geriledi. Kötü bir sezon geçirdik.
    
     -Gümüş balığı tehdidi-
    
     Köprübaşı Su Ürünleri Kooperatifi Başkan Yardımcısı Osman Doğan da barajdaki balık varlığının azalmasında en önemli etkenlerden birinin de fabrikaların doğrudan veya dolaylı yönden baraja bıraktıkları atıklar olduğunu iddia etti.
     Uşak Organize Sanayi Bölgesindeki bazı fabrikaların endüstriyel atıklarının Gediz Nehrine, buradan da Demirköprü Barajına döküldüğünü ileri süren Doğan, şunları kaydetti:
     Demirci ilçesindeki halı üretiminde kullanılan kimyasal madde atıkları ile çevredeki zeytinyağı fabrikalarının atıkları da baraja iniyor. Burada bütün canlıları öldürüyor. Kooperatifimize kayıtlı 75 balıkçı var. Bunlar bu yıl bu işten para kazanamadı. Günde 2 kilogram balık ile bir evin geçimi nasıl sağlansın. Bu konuda yapılması gereken, baraja atık bırakılmasını engellemektir. Önlem alınmasını istiyoruz.
     Baraj gölünde şu anda levrek kalmadı. Bundaki en büyük etkenlerin başında ise levreğin yumurtasını yiyen gümüş balığı. Bu balık türü üremeyi engelliyor. Küçük yapıda, değeri ve pazarı olmayan ucuz bir balık ama barajdaki balık türleri için ciddi tehdit oluşturuyor.
    
     Muhabir: Muammer Kökcüoğlu / Ramazan Ercan
     Yayıncı: Nevbahar Kabaklı
<< Önceki Haber Baraj gölünde balık sıkıntısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER