Barkovizyon ve iPad ile Cuma hutbesi

Barkovizyon ve iPad ile Cuma hutbesi -Antalyada Yıldırım Beyazıt Camisinin imamı Şenel Kara, Cuma hutbesinde iPadden okuduğu metinleri cemaatin görüp daha iyi anlamaları için barkovizyona yansıtıyor -Kara, dizüstü bilgisayar kulla


ANTALYA (A.A) - Sefa Karacan - Antalyada Yıldırım Beyazıt Camisinin imamı Şenel Kara, Cuma hutbesinde iPadden okuduğu metinleri cemaatin görüp daha iyi anlamaları için barkovizyona yansıtıyor. Kara, dizüstü bilgisayar kullanarak verdiği vaazlarında hazırladığı sunumları da yine barkovizyona aktarıyor.
     Yaklaşık 3 yıl önce katıldığı bir okulun veli toplantısında öğretmenin slayt eşliğinde yaptığı anlatımdan etkilenen imam Şenel Kara, daha fazla cemaate ulaşabilmek ve vaazın etkisini artırabilmek amacıyla slayt sunumunu camiye taşımaya karar verdi.
     Kara, gerekli izni aldıktan sonra masraflarını kendisi karşılayarak camiye barkovizyon sistemi kurdu. Cuma hutbelerini bir vatandaşın hediye ettiği iPadden okumaya başlayan Kara, cemaat tarafından daha iyi anlaşılabilmesi için okuduğu metinleri barkovizyonda gösteriyor.
     İmam Kara, vaazlarında da barkovizyondan yararlanıyor. Vaazları sırasında kürsüsünde dizüstü bilgisayardan anlatacaklarını takip eden Kara, hazırladığı sunumları cemaatin görebilmesi için yine borkovizyona aktarıyor.
     Teknolojinin imkanlarından faydalanan Kara, vatandaşın da takdirini toplayan sistemi AA muhabirine anlattı. Her hafta cuma günleri gerçekleştireceği görsel anlatımlı vaaz için bir hafta hazırlık yaptığını söyleyen Kara, önce cemaate anlatılacak konuyu belirlediğini, bunun için görsel ve yazılı materyalleri değerlendirdiğini kaydetti.
     Konuya uygun bir kompozisyon metni oluşturduğunu dile getiren Kara, sonra materyalleri slayda dönüştürdüğünü belirtti. Cuma günleri sabah namazından hutbe zamanına kadar son kontrolleri yaptığını, kalabalık cemaate barkovizyon ile vaaz verdiğini ifade eden Kara, Bu iş bize ayrı bir zorluk getiriyor, ama işimizi severek yapıyoruz. Cemaatin karşısına hazır bir şekilde çıkıyoruz dedi.
    
     -İslam dini ile teknolojinin uzak olduğu algısını yıkıyoruz-
    
     Eğitimde görsel sunumların son derece önemli olduğunu vurgulayan Kara, barkovizyon ile bilginin insanlara daha etkili şekilde sunulmasının sağlandığını kaydetti.
     Uygulama ile hem imamların teknolojik imkanlardan yararlanabildiğini gösterdiklerini hem de dini bilgilerin daha kolay yöntemle sunulmasını sağladıklarını vurgulayan Kara, İslam dini ile teknoloji uzakmış gibi bir algı var. Teknolojiyi kullanarak vaaz veriyoruz ve bu algıyı yıkıyoruz. Bunun yanında insanlar duyduklarını unutabilir, ama gördüklerini kolay kolay unutmuyorlar. Gördükleri bilgi daha kalıcı olabiliyor, bu uygulama ile bunu da gerçekleştiriyoruz. Barkovizyon ile vaaz verilirken insanlar pür dikkatle dinliyor ve seyrediyorlar diye konuştu.
     Ayrıca bazı insanların perdeye yansıyan bilgileri not edip araştırabildiğini, bu şekilde otokontrol sistemi oluşturduklarına işaret eden Kara, uygulama ile insanları araştırmaya sevk ettiklerini dile getirdi.
     Uygulamaya Diyanet İşleri Başkanlığının da destek verdiğini bildiren Kara, sistemden vatandaşların da memnun olduğunu söyledi. İlk dönemde bazı insanların uygulamaya tepki gösterdiğini anlatan Kara, İlk dönemlerde bazı insanlardan Camide sinema oynatıyorlar gibi laflar duymuştuk, ama şimdi o sözleri kullanan insanların da camiye geldiğini görüyoruz, bu bizi daha da memnun ediyor dedi.
     Antalyada uygulamayı kendisinin başlattığını, sistemin yaklaşık 4 bin liraya kurulabildiğini belirten Kara, sistemi başka imamlara da tavsiye ettiğini, şimdi bazı farklı camilerde de uygulanması için çalışma yapıldığını vurguladı.
    
     -Cemaate mail ve mesajlarla ulaşacak-
    
     Şenel Kara, teknolojiden faydalanmaya devam edeceklerini kaydederek, bu nedenle internet sitesi kurduklarını söyledi. Camiye gelen insanların cep telefonlarını ve maillerini aldıklarını, camide yapacakları etkinliklerin duyurusunu ya da dini bilgileri mail ve mesajlarla insanlara ulaştırmak için çalışma yaptıklarını anlatan Kara, böylece daha fazla insana ulaşmayı hedeflediğine işaret etti.
     Cami cemaatinden Ertan Aşar, herkesin her alanda teknolojiden faydalanması gerektiğini söyledi. Dini bilgilerin görsel sunumlarla gerçekleştirilmesinin yararlı olduğunu dile getiren Aşar, Bundan güzel hutbe, vaaz olur mu- Bu uygulamadan son derece memnunuz dedi.
     Çınar Tezer de insanların genelde gördüğüne inandıklarını, bu nedenle uygulamanın dini bilgilerin öğrenilmesini kolaylaştırdığını kaydetti. Sistemin tüm illerde uygulanmasını temenni eden Tezer, Hocamız dini bilgileri sevdirerek insanlara aşılıyor. Bu da cemaat sayısını artırıyor diye konuştu.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Barkovizyon ve iPad ile Cuma hutbesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER