Başbakan Erdoğan, Çanakkalede

Başbakan Erdoğan, Çanakkalede -Erdoğan, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkında inşa edilen Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezinin açılışını yaptı (Fotoğraflı - Görüntülü)


ÇANAKKALE (A.A) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkında inşa edilen Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezinin açılışını yaptı.
     Başbakan Erdoğan, eşi Emine ve kızı Sümeyye Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna ile Kabatepe mevkisindeki merkeze geldi.
     Tesisin açılışında konuşan Erdoğan, Gerek bakanlarımıza, gerek bakanlık mensuplarımıza, bu projede emeği geçen mimarından, inşaat mühendisine, yüklenici firmanın tüm yönetici ve işçilerine hepsine çok teşekkür ediyorum. 1915in 18 Martını bugüne taşıdıkları için ve yarınlara da taşımanın, şu anda onun temellerini attığımız için mutluyuz. Kutluyorum, hayırlı olsun diliyorum dedi.
     Daha sonra Başbakan Erdoğan, kurdele keserek merkezin açılışını yaptı.
     Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise merkezde 11 gösteri salonu, birer adet de sergi ve konferans salonları bulunduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
     En ileri teknolojileri kullanarak hazırladık. 8 lisanda tercüme var. İlk salonda Osmanlının cihan harbine girişini sunuyoruz. İkinci salonda Nusret Mayın Gemisi, üçüncü salonda deniz muharebelerini anlatıyoruz. Dördüncü salonda kara muharebeleri, beşinci salonda özellikle 263 rakımlı tepede cereyan eden büyük muharebeyi anlatıyoruz. Yedinci salonda siper muharebeleri, sekizinci salonda gökkubeden bir Gelibolu gösteriyoruz. Dokuzuncu salonda Çanakkale Geçilmezi anlatıyoruz. Onuncu salonda hatıralar, onbirinci salonda da 1915 yılından günümüze Türkiyenin durumu anlatılıyor.
     Konuşmaların ardından, Başbakan Erdoğan ile beraberindekiler, incelemelerde bulunmak için merkeze girdi.
    
     -Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi-
    
     Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkındaki Kabatepe mevkisinde tesis edilen tanıtım merkezinde, dünyada benzeri olmayan hologram ve filmin aynı anda kullanılması tekniğiyle Çanakkale Muharebeleri 11 farklı mekanda anlatılıyor, 8 dilde seslendirme yapılıyor ve muharebe anı ziyaretçilere adeta yeniden yaşatılmaya çalışılıyor.
     Tesis edilen 11 salonda Nusret Mayın Gemisinin mayın döşeme işlemi, Seyit Onbaşının tarihe geçen kahramanlığı, 263 rakımlı tepede Mustafa Kemalin tarihi emri vermesi, kara ve hava muharebeleriyle birlikte diğer yaşananlar da canlandırma tekniğiyle ziyaretçilere aktarılıyor.
     Tesisin, yaklaşık 80 milyon liraya mal edildiği ve 9 Hazirandan itibaren kapılarını ziyaretçilerine açacağı bildirildi.
    
     Muhabir: Harun Kaymaz / Mehmet Bayer
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Başbakan Erdoğan, Çanakkalede Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER