Başbakan Yardımcısı Arınç: (8)

Başbakan Yardımcısı Arınç: (8) -(Kıbrıs görüşmeleri) Son görüşmelerde de biz, mesafe alınabileceğini umuyorduk, ama Kıbrıs Rum tarafının uzlaşılmaz, konuşulmaz, paylaşılmaz, sert ve katı tutumu maalesef devam ediyor -Böyle gid


İSTANBUL (A.A) - Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Kıbrıs görüşmeleri hakkında Son görüşmelerde de biz, mesafe alınabileceğini umuyorduk, ama Kıbrıs Rum tarafının uzlaşılmaz, konuşulmaz, paylaşılmaz, sert ve katı tutumu maalesef devam ediyor dedi.
     Arınç, TRT Haberde yayınlanan Özel Gündem programında Türkiyenin gündemine ilişkin soruları cevapladı.
     Ermenistandaki seçimlerin hatırlatılması üzerine Arınç, Ermenistanın dışa kapalı bir ülke olduğunu ifade ederek, çok büyük ekonomik sıkıntılarının bulunduğunu belirtti.
     Diasporanın güdümünde bir Ermenistanın bundan farklı bir sonuç bulması mümkün değil diyen Arınç, Ermenistanın tamamen içine kapanmış bir ülke olduğunu ve farklı bir atılım yapmasının çok zor olduğunu dile getirdi.
     Arınç, şöyle devam etti:
     Böyle giderlerse Ermenistanın bu sıkıntılarından kurtulması mümkün değil. Türkiye ile sorunlarını çözmesi lazım. Sözde soykırım iddialarından bir şekilde sarfı nazar etmesi ve gerçeklerle yüzleşmesi lazım. Sadece dışarının destekleriyle ayakta durması, uzun süre mümkün olmayacak gibi. Oradaki seçim sonucunu doğrusu çok dikkat çekici bulmuyorum.
     Yunanistanda farklı bir sonuç oldu. Çok küçük oy oranlarıyla pek çok parti parlamentoya girdi. En azından 3 parti birleşebilirse, görebildiğim kadarıyla koalisyon kurabilecekler. Ama birbirleriyle çok uzlaşabilecek bir tablo ortaya çıkmadı. Belki yeni bir seçim bekliyor Yunan halkını, belki de hiç olmayacak şekilde bir koalisyonla, zayıf bir koalisyonla yola devam edecek gibiler.
     Yunanistandaki seçim sonuçlarının Kıbrıs Rum Kesiminde de eleştirildiğinin hatırlatılması ve Kıbrıstaki görüşme sürecine ilişkin de Arınç, Kıbrısta Hristofyas ile Eroğlunun, uzunca bir süredir BMnin özel temsilcisinin gözetiminde Kıbrısın birleştirilmesi, birleşik Kıbrıs hayalini gerçekleştirmek amacıyla görüştüğünü hatırlattı.
     Arınç, Türk tarafı her zaman olduğu gibi ki en büyük örneğimiz 2004te yapılan Annan Planını oylamasıdır. Türk tarafını tatmin etmemiş olmasına rağmen yüzde 65lik büyük bir kesim evet oyu kullanmıştı, ama yüzde 75in üzerinde bir oyla Rum kesimi plana hayır demişti. O günden bu yana Türk tarafı, yani birleşik Kıbrıs modelinin, iki taraflı, iki bölgeli, iki statülü veya bu statüleri birleştirecek bir formülü bulabilir miyiz diyerek bir fedakarlık yaptı. Son görüşmelerde de biz mesafe alınabileceğini umuyorduk, ama Kıbrıs Rum tarafının uzlaşılmaz, konuşulmaz, paylaşılmaz, sert ve katı tutumu maalesef devam ediyor. BM Genel Sekreterinin bu konuda yayımlayacağı ve taraflara ileteceği belki de kamuoyuyla paylaşacağı rapor bizim için önemlidir.
     Biz bulunduğumuz yerdeyiz. Kuzeyde bir Kuzey Kıbrıs Türk Devleti var ve o çalışmalarına devam ediyor. Türkiye ile dayanışma içerisinde. Güneyde de bir Kıbrıs Rum Kesimi var. Ama işin çok garip bir tarafı 2004ten bu yana da AB üyesi olmuş bir güneydeki Rum kesimi var. Bu paradoksu giderebilmek için iki tarafın liderleri görüşmeler yaptılar. Ama biz nasıl olsa ABdeyiz diyerek ayak sürüyen bir Rum kesimiyle herhalde buluşmak, birleşmek mümkün olmadı.
     (Son)
     (NU-NER-KAF)
<< Önceki Haber Başbakan Yardımcısı Arınç: (8) Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER