Başbakan Yardımcısı Atalay Afyonkarahisarda: (1)

Başbakan Yardımcısı Atalay Afyonkarahisarda: (1) -Özür konusu çok kritik bir konuydu, İsrailin tarihinde de pek görülmüş bir konu değildi. Onun için de bu süreç gecikti -Telefon görüşmesinde aslında 4 husus sağlandı. Türkiye, Filist


AFYONKARAHİSAR (A.A) - Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İsrailin özrünün çok kritik bir konu olduğunu belirterek, İsrailin tarihinde pek görülmüş bir konu değildi. Onun için de bu süreç gecikti dedi.
     Başbakan Yardımcısı Atalay, Afyonkarahisarda bir otelde düzenlenen AK Parti Genel Merkez Teşkilat Başkanlığının Kırıkkale teşkilat içi eğitim programına katıldı.
     Atalay, burada yaptığı konuşmada, Türkiye-İsrail arasındaki irtibat ve telefon konuşmasının çok yeni ve önemli bir gelişme olduğunu söyledi.
     Atalay, Türkiye ile İsrail arasındaki sorunların Mavi Marmara olayı ile daha da derinleştiğini, ilişkilerin çok gerilediğini, büyükelçiler geri çekilerek en düşük seviyede bir siyasi temsilin oluşturulduğunu anlattı.
     Bu durumun uluslararası platformun da bir konusu olduğunu ifade eden Atalay, şöyle konuştu:
     Tabii biz bu konuları Birleşmiş Milletlere de taşımıştık. Yeniden ilişkilerin kurulması için özellikle İsrail tarafından değişik zamanlarda teşebbüsler oldu. Ama bizim 3 temel şartımız vardı. Bunlardan ilki İsrail, Mavi Marmara gemisi olayından dolayı Türkiyeden ve Türk milletinden özür dileyecek, ikincisi bu olayda hayatını kaybedenlerin ailelerine tazminat ödeyecek, yani suçunu yine kabul etmiş olacak, üçüncüsü, bölgede sorun olan Gazze kesimi başta olmak üzere Filistin topraklarındaki ambargoyu kaldıracak. İsrail tarafından uzun süre son iki konuyla ilgili yaklaşımlar oldu ama özür konusu çok kritik bir konuydu, İsrailin tarihinde de pek görülmüş bir konu değildi. Onun için de bu süreç gecikti.
    
     -Obama, bölgedeki sorunu çözerek ülkesine döndü-
    
     ABD Başkanı Barack Obamanın, İsrail ve Filistin ziyaretinde bu konuları tekrar gündeme getirdiğini anlatan Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Hatırlanırsa Sayın Obama, ilk seçiminden sonra ilk resmi ziyaretini Türkiyeye yapmıştı. Uzun bir ziyaretti ve 3 gün kalmıştı Türkiyede. Parlamentomuzda konuşma yapmıştı. İstanbulda medeniyetler ittifakı forumuna katılmıştı. Bu ikinci yeniden seçilişinde de ilk resmi ziyaretini İsrail ve Filistine yaptı. Orada tabii Türkiye ile ilgili bu konuyu derinlemesine ele almış oldu. Bu aynı zamanda Sayın Obamanın da bir başarısıdır. Bölgede büyük bir sorun olan bu konuyu çözerek ülkesine dönmüş oluyor. Onun için de bu tabii büyük bir başarıdır.
    
     -Esas başarı Türkiyenin-
    
     Burada esas başarının Türkiyenin olduğunu belirten Atalay, kararlı, ilkeli, dik bir dış politika izlediğini bildirdi.
     Atalay, Bizim ilkelerimiz var. Biz günübirlik politika yapmıyoruz. Biz konjonktürel politika yapmıyoruz, biz kutlu bir misyonuz, büyük bir hareketiz, ilkelerimiz var, hedeflerimiz var, biz ilkeli bir politika yürütüyoruz dedi.
     Telefon görüşmesinde 4 hususa yer verildiğini vurgulayan Atalay, şunları söyledi:
     Birincisi İsrail en üst ağızdan, en yetkili ağızdan, Türkiyeden, Türk milletinden özür diledi. Başbakanımız da Türk milleti adına bu özrü kabul ediyorum dedi. İkincisi, hayatını kaybedenlerin ailelerine tazminat ödenecek, bunun için iki ülke arasında bir anlaşma yapılacak. Üçüncüsü Filistinin bütün kesimleri ile ilgili ambargo kaldırılacak artık oralara insani yardımların giriş çıkışında bir sorun yaşanmayacak. Bir daha Mavi Marmaralar olmayacak. Bir dördüncüsü var, Türkiye, Filistinde insani hizmetlerin yürütülmesinde, şehirlerin gelişmesinde, İsrail ile daha fazla işbirliği yapacak, Türkiye daha fazla Filistinde olacak. Şu anda zaten orada biz organize sanayi bölgesi, okullar yapıyoruz, bundan sonra Türkiye daha fazla Filistinde olacak. Daha rahat çalışacağız.
     Konunun dünyanın her tarafında ilk gündem maddesi oluşturduğuna dikkati çeken Başbakan Yardımcısı Atalay, Bu, her yerde flaş haberdir, dünyayı adeta baştan sona sallayan bir haberdir, Türkiyenin başarısıdır. Dış politikada çalışan değerli kardeşim dış politikada etkili bir politika yürüten aynı zamanda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğluna, emeği geçenlere teşekkür ederim, onlar yüzümüzü ak ettiler diye konuştu.
     (Sürecek)
    
     Muhabir: Ali Kemal Akan - Mustafa Güngör
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Başbakan Yardımcısı Atalay Afyonkarahisarda: (1) Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER