Başbakan Yardımcısı Bozdağ Konyada:

Başbakan Yardımcısı Bozdağ Konyada: (Diyanet Akademisi kurulması çalışmaları) Tüm din görevlileri, camiye, Kuran kursuna gitmeden önce arazide karşılaşabilecekleri her türlü soruna dair uygulamalı bir eğitimden geçecek -Şu an


KONYA (A.A) - Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Diyanet Akademisi kurulması çalışmasıyla ilgili olarak, Tüm din görevlileri, camiye, Kuran kursuna gitmeden önce arazide karşılaşabilecekleri her türlü soruna dair uygulamalı bir eğitimden geçecek dedi.
     Bozdağ, AK Parti İl Başkanı Ahmet Sorgunu makamında ziyaretinde, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
     Bir gazetecinin, Diyanet Akademisi kurulmasına yönelik çalışmalarla ilgili sorusu üzerine, şu anda Türkiyede imam hatip, müezzin, Kuran kursu öğretmeninin ataması yapılması halinde herhangi bir hizmet öncesi eğitime tabi tutulmadan göreve başladığını söyledi.
     Bu durumun uygulamada ciddi sorunlar doğurduğunu vurgulayan Bozdağ, Bu nedenle yeni bir adım atma kararı aldık. Diyanet Akademisi kurulacak. Şu anda Türkiyede bulunan Dini Yüksek İhtisas Merkezleri ile Diyanet Eğitim Merkezleri bu akademinin bünyesinde toplanacak diye konuştu.
     Böylece atamaların doğrudan yapılamayacağını ifade eden Bozdağ, şöyle devam etti:
     Atamalar, aday olarak yapılacak. Yani imam hatip adayı, müezzin adayı, vaiz adayı, müftü adayı olarak yapılacak. Başarılı olanlar imam hatip, Kuran kursu öğretmeni, müftü ya da vaiz olarak atanacak. İmam Hatip Lisesi mezunları için asgari 1 yıl, İlahiyat fakültesi mezunları için asgari 6 aylık, imam hatip, müezzin ve Kuran kursu öğretmenlerine hizmet öncesi eğitim öngörülüyor. Tabii müftü ve vaizler için şu anda devam eden bir sistem var. Bu sistem devam edecek, ancak bu sistemi hizmet öncesine alıyoruz. Böylelikle görev yapan tüm din görevlileri, camiye, Kuran kursuna gitmeden önce arazide karşılaşabilecekleri her türlü soruna dair uygulamalı bir eğitimden geçecek. Böylelikle hizmetin daha etkin, daha verimli, yararlı bir şekilde sürdürülmesi temin edilmiş olacak.
    
     -Kamuda başörtüsü serbestisi-
    
     Bir gazetecinin, Kamuda başörtüsü serbestisi ile ilgili başlatılan kampanyalar var. 15 Marttan sonra artık serbest olmasını istiyorlar. Bunun hakkında neler söylersiniz- sorusunu cevaplayan Bozdağ, bir hukuk devleti olan Türkiyede insanların eşit olduğunu belirtti.
     Eşitliğe her alanda uygun davranmanın esas olduğunu, ancak maalesef Türkiyenin yaşadığı sıkıntılar nedeniyle, geçmişte, eşitsizliği eşitlik yerine ikame eden pek çok uygulamalar yaşandığını anlatan Bozdağ, şunları kaydetti:
     İşte üniversiteye giriş sisteminden tutun da başka alanlara varıncaya kadar pek çok haksızlık ve eşitsizlik yaşandı. Bunlar zaman içinde aşıldı. Şu anda Türkiyede insanlarımızın kıyafetini düzenleyen bir kanun hükmü, benim bildiğim kadarıyla yok. Yani şu kıyafeti giymek zorundadır şeklinde bir kanuni düzenleme yok. Ama yönetmeliklerle bir takım idari düzenlemeler yapılmış durumda. Şu anda bu konuda bir yönetmelik olduğunu biliyorum. Ama tabii eşitlik ilkesine aykırı bir uygulama. Zaman içerisinde her alanda olduğu gibi bu alanda da eşitliğin gereği hayata geçecektir.
     Bozdağ, şu anda bu çalışmanın devam ettiğini, bittiği zaman Bakanlar Kuruluna arz edileceğini anlattı.
     Yeni anayasa metninde, kamuda başörtüsüne özgürlüğün yer almasıyla ilgili AK Parti ile BDPnin anlaştığına ilişkin basında çıkan haberler doğru mu- sorusunu ise Bozdağ, şöyle yanıtladı:
     Anayasa Uzlaşma Komisyonu 4 partinin eşit sayıdaki üyesinden oluşuyor, kararlarını oy birliği ile alıyor. Tabii bu komisyona laiklik ilkesinin tam hayata geçirilmesini temin edecek bir öneri sunduk. Özellikle din ve vicdan özgürlüğü başlığı altında... Laiklik ilkesinin gereği olarak insanlar inançlarının gereğini yerine getirme özgürlüğüne sahiptir, laiklik de bunun teminatıdır. Başkaları bunu engellemek istediği zaman laiklik gereği devlet engellemek isteyenlere mani olur, hürriyetin yaşanmasını temin eder. Bizim öngördüğümüz düzenleme bu anlamda hem inandığının gereğini yaşamak isteyen, hem de yaşamak istemeyen için, yaşamamayı da teminat altına alıyor. Dinsizlik ve ateizme gitmek istiyorsa onu da teminat altına alıyor. Bizim görüşümüz Anayasa Uzlaşma Komisyonunda ifade edildi. Buna katılan partiler olur, katılmayanlar olur. Komisyonda BDP ile aynı konularda aynı şeyleri söylediğimiz konular olduğu gibi, MHP ile de CHP ile de aynı şeyleri söylediğimiz konular olabiliyor. BDPnin bu konuda ne düşündüğünü, ne önerdiğini doğrusu bilmiyorum. Ancak, eğer bizim önerimizle uyuşmuşsa ondan memnuniyet duyarız.
     Somaliden Türkiyeye eğitim için getirilen öğrencilerin bir kısmının kaçtığı yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine ise Bozdağ, Biliyorsunuz biz Somaliden üniversitede okumak üzere öğrenci getirdik, sayısı da 500ü geçti. Üniversitede Türkiye bursuyla okuttuğumuz öğrencilerden kaçan öğrenci yok. Yurt dışına giden öğrenci de yok. Orta öğretim için getirdiğimiz öğrencilerden bazıları Türkiyeye uyum sağlamadığı için onlardan bir kısmı ülkelerine gönderildi. Diğerleri uyum problemlerini aştılar, eğitimlerine devam ediyorlar dedi.
    
     Muhabir: Murat Aslan
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Başbakan Yardımcısı Bozdağ Konyada: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER