Belediye Başkanları gözüyle Antalyanın son 40

Belediye Başkanları gözüyle Antalyanın son 40 yılı -Başkan Akaydın: -Antalya tanrının biz Antalyalılara en güzel hediyesidir


ANTALYA (A.A) - İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şubesi tarafından Belediye Başkanları gözüyle Antalyanın son 40 yılı paneli düzenlendi.
     Oturum başkanlığını İMO Antalya Şube Başkanı Cem Oğuzun yaptığı ve şubede düzenlenen panele Antalyada 1973-1980 yılları arasında belediye başkanlığı yapan Selahattin Tonguç, 1989-1999 yılları arasında başkanlık yapan Hasan Subaşı, 1999-2004 yıllarında başkanlık yapan Bekir Kumbul ile Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın katıldı.
     Selahattin Tonguç, Antalyanın çok güzel bir mozaiğe sahip olduğunu ifade ederek, 1970li yıllardan itibaren Antalyanın bu şeklini almaya başladığını, Antalyaya en çok hizmet edenlerden birinin Haşim İşcan olduğunu belirtti.
     Tonguç, 1973 yılında belediye başkanı seçildim, ancak ne ben ne de partim böyle bir şeyi düşünmemiştik. Öncesinde Antalyada 25-30 yaşlarında bir grup genç arkadaşla Antalya için neler yapabiliriz noktasında toplanıp, turizm ve tarım konularında projeler ürettik. Antalyayı, Türkiyenin en büyük kentlerinden biri yapmayı hedefledik dedi.
     Antalyanın belirli mahallelerinin 2 veya 3 gün su alabildiği yılları hatırlatan Tonguç, ulaşımın faytonlarla sağlandığını, Antalyada taksicilik hizmetlerinin daha sonraki yıllarda geldiğini belirtti.
     Kendi döneminde belediyeciliğin zor olduğunu, sınırlı imkanlarla hizmet etmeye çalıştığını anlatan Tonguç,imar planlarının olmadığını ve yetkilerinin de sınırlı olduğunu kaydetti.
     Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ise geçmişin acıklı tarihini dinleyince kendisini şanslı hissettiğini belirterek, birçok altyapı çalışması tamamlanmış bir şehir devraldığını söyledi.
     Akaydın, Antalya tanrının çok güzel hediyesi, ama 40-50 yıldır şehri bozmak için çok çaba sarf edilmiş. Planlamalarda ciddi yanlışlar yapılmış. Ulaşım master planının ham raporu tamamlandı. Mart 2013 gibi sonuçlanacak. Antalyanın suyu içilebilir bir sudur, kalitelidir, her yere ulaşmıştır, sadece kireçlidir. Kireçli suyun da hiçbir şeye zararı yoktur diye konuştu.
     Akaydın, 580 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını, 300 projeyi hayata geçirdiklerini anlatarak, bunun yanı sıra kanalizasyon, altyapı çalışmalarını da 2013te bitireceklerini, bundan sonra kanalizasyon ile ilgili hiçbir sorun yaşanmayacağını ifade etti.
     Bekir Kumbulun kendi dönemindeki merkezi hükümetle olan ilişkisini kıskandığını ifade eden Akaydın, Başbakan ve önemli bir bakandan hiç randevu alamadığını, 7 bakanla da temasta bulunduğunu, ancak görüşmelerindeki taleplerinden yalnız 2 kadın çalışanının memurluk kadrosunu alabildiğini öne sürdü.
     Antalyanın belediye başkanı olduğu için gurur duyduğunu kaydeden Akaydın, şunları söyledi:
     Antalya tanrının biz Antalyalılara en güzel hediyesidir. ASAT ile ALDAŞ, Türkiyenin en iyi kurumlarından biridir. ALDAŞ dünya düzeyinde yatırım danışmanlık yaparak Pakistan ile Kırgızistana yardımcı oluyor. Çok yakında organize sanayide bir fabrika kurarak kendi beton borularını üretecek. Yatırımların 135 milyon lirası yap işlet devret, 287,5 milyon lirası ASAT tarafından altyapı çalışmaları, 145 milyon lirası da fen işleri dairesi tarafından yapıldı. Belediye meclis üyeleri, kırmızı otobüslerin sayısını arttırmaya özel otobüs esnafının tepkisinden korktuğu için destek vermedi. Antalyanın 20 milyon turisti ağırlaması ve 20 milyar dolar turizm geliri elde etmesi, en az 4 üniversitede 80 bin öğrencinin barınması, tarımsal ürün ihracatından 3 milyar dolar, diğer endüstri ürünlerinin ihracatından da 4 milyar dolar gelir elde etmesi, kullandığı enerjinin en az yüzde 5ini güneş enerjisinden karşılaması... Sağlık turizminde önemli sayıda insan ağırlamalı ve 3 yaş grubu turist sayısı kış aylarında en az 2 milyon olmalı. Bunları sağlamalıyız.
    
     Muhabir: Yusuf Karadağ
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Belediye Başkanları gözüyle Antalyanın son 40 Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER