BEÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim

BEÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tor: -"Türkiyede yaptığımız çalışmalarda astımlı hastaların yüzde 10unun hala sigara içicisi olduğunu görüyoruz"


ZONGULDAK (A.A) - Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meltem Tor, "Türkiyede yaptığımız çalışmalarda astımlı hastaların yüzde 10unun hala sigara içicisi olduğunu görüyoruz" dedi.
     Tor, BEÜ Tıp Fakültesi ve Zonguldak Halk Sağlığı İl Müdürlüğü işbirliğinde Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Şemsi Denizer salonunda gerçekleştirilen "Rahat bir nefes, aktif bir yaşam" konulu bilgilendirme toplantısında, astımın dünyada olduğu gibi Türkiyede de sık görülen bir hastalık olduğunu söyledi.
     Astımın, tekrarlayan nefes darlığıyla kendini gösteren kronik iltihabi bir hava yolu hastalığı olarak tanımlandığını ifade eden Tor, "Dünyada astım denildiği zaman tüm yaş guruplarında, ırklarda ve her iki cinste görülen hastalıktır. Dünyada toplam 300 milyon kişinin astımlı olduğu düşünülmektedir. Türkiyede astım sıklığına baktığımız da erişkinlerde yüzde 2-11 arasında seyretmektedir. Çocuklarda ise bu yüzde 8-18 arasındadır. Yani her 12-13 erişkinden birinde astım var. Her 7-8 çocuktan birinde astım olduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu.
     Astıma yol açan faktörler arasında kişisel, çevresel ve tetikleyicilerin olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Tor, şunları kaydetti:
     "Astım kronik müzmin bir hastalıktır. Obezite de bizim için önemlidir. Yapmış olduğumuz çalışmalarda vakalarımızın yüzde 30unun obez olduğunu görüyoruz. Özellikle bayanlarda bu oran çok daha yüksek. Obezite, astım hastalığının ortaya çıkışını tetikliyor ve aynı zamanda hastalığın kontrol altına alınmasını zorlaştıran bir olaydır. Astım hastalığında sigara son derece önemlidir. Türkiyede yaptığımız çalışmalarda astımlı hastaların yüzde 10unun hala sigara içicisi olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla sigaranın ortadan kaldırılması astım kontrolü adına son derece önemlidir."
    
     Muhabir: Ferdi Akıllı
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber BEÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER