Beyşehir Gölü 66 kuş türüne ev

Beyşehir Gölü 66 kuş türüne ev sahipliği yapıyor -Beyşehir Doğa Koruma ve Milli Parklar Mühendisliği şefi Şener: -"Beyşehir Gölünde 23ü su, 43ü ötücü ve yırtıcı olmak üzere toplam 66 kuş türü bulunuyor"


KONYA (A.A) - Beyşehir Doğa Koruma ve Milli Parklar Mühendisliği şefi Mehmet Şener, Beyşehir Gölünde 23ü su, 43ü ötücü ve yırtıcı olmak üzere toplam 66 kuş türü bulunduğunu söyledi.
     Şener, Beyşehir Gölü Milli Parkının Türkiyede kuş türleri bakımından son yıllarda en zengin sulak alanlar arasında yer aldığını belirtti.
     İçinde 33 adası bulunan gölde, 2005 yılından günümüze, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Kuş Araştırmaları Derneği tarafından, kış ortası su kuşu sayımı yapıldığını ifade eden Şener, "Bu sayımlar sonucunda Beyşehir Gölünde, 23ü su, 43ü ötücü ve yırtıcı olmak üzere toplam 66 kuş türü bulunuyor. Bu durum zaman zaman 70in üzerine çıkıyor. Bazen 60ın altına da düşüyor. Ama ortalamayı 65 olarak değerlendiriyoruz" diye konuştu.
     Özellikle Yılanlı Adasında bulunan ağaçlar ve dallarının tamamen kuş ve kuş yuvalarıyla kaplandığını ifade eden Şener, benzer manzaraların diğer adalarda da gözlenebildiğini bildirdi.
    
     -"Yavrular mekanı "kuş cenneti" haline dönüştürdü"-
    
     Şener, göldeki su seviyesinin yükselmesiyle, toprak parçası olarak oldukça küçülen Yılanlı Adasını mesken tutan kuş türlerinin ve yumurtadan yeni çıkmaya başlayan yavruların, mekanı küçük bir "kuş cenneti" haline dönüştürdüğünü söyledi.
     Sakar Meke kuş türünün, en fazla yaşadığı sulak alanın Beyşehir Gölü Milli Parkı olduğunu vurgulayan Şener, parkın son yıllarda bu türün de üreme ve yaşam alanı haline geldiğini aktardı.
     Yılanlı Adasının son dönemde, Fiyu kuş türünün üreme ve yuva yaptığı mekan haline geldiğini aktaran Şener, şunları kaydetti:
     "Yılda 200 bin kuş türü, Beyşehir Gölü Milli Parkında kış mevsimini geçiriyor. Son yıllarda kuş cenneti haline dönüşen parktaki bu gelişme oldukça sevindirici. Ama bunun getirdiği sorumluluklar da var. Bu güzelliklerin gelecek kuşaklara aktarılması ve parkın sürdürülebilir bir yaşam alanı haline gelmesi adına koruma ve sahip çıkma hususu da büyük önem arz etmektedir."
    
     Muhabir: Abdulhamit Yaşar / Ayşe Şensoy
     Yayıncı: Murat Aslan
<< Önceki Haber Beyşehir Gölü 66 kuş türüne ev Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER