Bilecikte Tarih ve Kültür Sohbetleri

Bilecikte Tarih ve Kültür Sohbetleri -Nevada Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Curry: -Osmanlıda tasavvuf çok önemli bir yere sahipti ve okuma yazma oranı düşük olmasına rağmen, tasavvuf eserleriyle ilgilenenlerin sayısı ç


BİLECİK (A.A) - Amerika Birleşik Devletleri Nevada Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. John Curry, Osmanlıda tasavvuf çok önemli bir yere sahipti ve okuma yazma oranı düşük olmasına rağmen, tasavvuf eserleriyle ilgilenenlerin sayısı çok fazlaydı dedi.
     Curry, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Salonunda düzenlenen Tarih ve Kültür Sohbetleri kapsamında Sufi Kitapları Üzerinden Osmanlı Tasavvufuna Genel Bir Bakış konulu konferans verdi.
     Özellikle 17. yüzyılda, Osmanlı Devletinde tasavvuf çok önemli bir yere sahiptir ifadelerini kullanan Curry, şöyle devam etti:
     Osmanlı Devletinde tasavvufun yerini araştırmak için yola çıktığımda, en fazla 2 el yazması eser bulacağımı düşünmüştüm ancak, Türkiyeye geldiğimde, yaptığım araştırmalar sonrasında Süleymaniye ve diğer kütüphanelerde 300ün üzerinde el yazması eserle karşılaştım. Açıkçası bu kadarını beklemiyordum. Buradan da anlaşılıyor ki, Osmanlıda tasavvuf çok önemli bir yere sahipti ve okuma yazma oranı düşük olmasına rağmen, tasavvuf eserleriyle ilgilenenlerin sayısı çok fazlaydı. Tasavvuf eserleri yazan tarikat şeyhlerinin en önemli amacı, yazdıkları eserlerin halk tarafından kolayca okunabilmesiydi. Bu nedenle, eserler halk diliyle ve anlaşılır bir üslup kullanılarak yazılmıştı. İnceleme fırsatını bulduğum 310 el yazması eserde de bu amaca uyulduğunu açık bir şekilde gördüm diye konuştu.
     Konuşmanın ardından, Vali Yardımcısı Süleyman Deniz, Curryye Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi armalı tabak ve Kuruluş ve Kurtuluşun Şehri Bilecik isimli kitap hediye etti.
     Programa, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Ertan Yıldız, Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Refik Arıkan, Edebali Kültür ve Araştırma Derneği Başkanı Arif Durmuş, üniversite öğrencileri ve vatandaşlar katıldı.
    
     Muhabir: Mesut Tankulu
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Bilecikte Tarih ve Kültür Sohbetleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER