Bölge Buluşmaları Toplantısı

Bölge Buluşmaları Toplantısı -Ekonomi Bakanı Çağlayan: (1) -"(Bankaların kredi kapatma komisyonları) Buna bir tavan getirilmesi konusunda yasal düzenleme yapılacak" -"(Merkez Bankasının faiz indirimi) Geç kalmış olmakla beraber


ANTALYA (A.A) - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bazı bankalar tarafından alınan kredi kapatma komisyonuna tavan getirilmesi için yasal bir düzenleme yapılacağını bildirdi.
     Hürriyet Gazetesinin Antalyada bir otelde düzenlediği Bölge Buluşmaları Toplantısına katılan Çağlayan, bazı bankalar tarafından alınan kredi kapatma komisyonlarını eleştirerek, "Allah gözlerini doyursun bunların. Ben, bankacılık sistemi zarar etsin demiyorum ama her şeyin bir ölçüsü var. Bu noktada bıçağı kemiğe dayandıran bazı vampirler var" dedi.
     Konuyu geçen pazartesi günü yapılan Bakanlar Kurulunda dile getirdiğini anlatan Çağlayan, Başbakan Erdoğanın aynı Bakanlar Kurulu toplantısında konuyla ilgili yasal düzenleme yapılması için ilgili bakanlara talimat verdiğini bildirdi. Çağlayan, "Buna bir tavan getirmesi için yasal bir düzenleme yapılacak" diye konuştu.
    
     -Temel fıkrasıyla Merkez Bankasına eleştiri-
    
     Ekonomideki "gaz, fren" tartışmalarına değinen Çağlayan, frenle bir aracın bir yere götürülemeyeceğini, o yüzden kendisinin "frenci değil, gazcı" olduğunu söyledi.
     Türkiye ekonomisinin geçen yıl büyük bir başarı örneği gösterdiğini ve Avrupada, Estonyadan sonra en yüksek büyüme oranına sahip ikinci ülke olduğunu belirten Çağlayan, bu başarı karşısında Türkiyeye karşı çok cimri olan kredi derecelendirme kuruluşlarının bile notlarını az da olsa revize etmeye başladıklarını dile getirdi.
     Merkez Bankasının da artık korkuyu bırakıp biraz daha cesaretli hale gelerek gösterge faizlerini düşürdüğünü ifade eden Çağlayan, "Keşke geçen sene söylediğimiz zaman bunları yapsaydı" dedi.
     Dört yıl öncesini hayatı boyunca unutamayacağını anlatan Çağlayan, ABD, Japonya, Avrupa merkez bankalarının faiz indirdiği dönemde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının tam tersi hareket ederek faizleri yüzde 16,25e kadar yükselttiğini kaydetti.
     Çağlayan, şöyle devam etti:
     "Temel yıllarca Almanyada çalışmış, birikimleriyle çok güzel bir araba almış. Geçmiş direksiyonunun başına, bir taraftan da radyoyu açmış, keyifli keyifle müzik dinliyor, otobanda gidiyor. Bir anda radyodan bir anons geçiyor (dikkat dikkat, şu numaralı otobanda bir araç ters yöne gitmektedir). Temel de dönüp (ne bir aracı ya bunların hepsi ters yönde gidiyor) demiş. Bizim Merkez Bankası da o tarihte böyle yaptı, Temel gibi. Şimdi o tarihten bu tarihe Türkiye çok şey kaybetti. Şimdi Merkez Bankası bir hareket yaptı. Geç kalmış olmakla beraber, takdir ediyorum."
     (Sürecek)
    
     Muhabir: Leyla Ataman Koyuncuoğlu
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Bölge Buluşmaları Toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER