Boşnak öğrencilerin Türkçe öğrenme merakı

Boşnak öğrencilerin Türkçe öğrenme merakı -Edirnede düzenlenenBosna Hersekli Türkoloji Bölümü Öğrencileri Türk Dili ve Kültürü Çalıştayına katılan Boşnak gençler, Türkçe öğrenmek için büyük gayret gösteriyor (F


EDİRNE (A.A) - Gökhan Balcı - Trakya Üniversitesi (TÜ) ile Yunus Emre Enstitüsü işbirliğiyle düzenlenen Bosna Hersekli Türkoloji Bölümü Öğrencileri Türk Dili ve Kültürü Çalıştayına katılan Boşnak öğrenciler, Türkçe öğrenmek için büyük çaba sarfediyor.
     Bosna Hersekin Saraybosna, Zenitsa ve Tuzladaki üniversitelerinde Türkoloji eğitimi alan 40 öğrenci, çalıştaya katılmak için Edirneye geldi.
     Öğrencilerin bir bölümü çalıştay kapsamında, yoğunlaştırılmış Türkçe kursuna tabi tutuluyor. Türkçe düzeyi iyi olanlar ise Balkan Politikası, Eski Türk Edebiyatı, Türk Dili Tarihi, Balkanlarda Türk Edebiyatı, Türk Tarihi ve Balkan Müziği eğitimlerini alıyor.
    
     -Öğrenciler Türkçe öğrenmekte zorlanmayacak-
    
     Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Günşen, Türkçe ve Boşnakçada yer alan benzer kelimeler nedeniyle konuk öğrencilerin Türkçe öğrenmekte zorlanmayacağına inandığını ifade etti.
     Günşen, yaklaşık 9 bin Türkçe kelimenin Sırpça, Hırvatça ve Boşnakçaya geçtiğinin belirlendiğini anlatarak, Bunların ne kadarının şu anda kullanıldığını gözlemlemek için ayrı bir çalışma yapmak gerekir ancak günlük hayatta sık kullanılan kelimeler var. Temel ihtiyaçlar noktasında sevda, aşk, iyilik, güzellik, çarşı ve pazar gibi birçok kelimeyi günlük hayatta görüyoruz diye konuştu.
     Türkçe ve Boşnakçadaki benzerliğin, ortak bir kültürün, Osmanlı kültür ve medeniyetinin mirası olduğunu belirten Günşen, İnanç birlikteliği ve Osmanlı kültür ve medeniyetinden gelmiş olmak, bu insanlarla bizi birleştiriyor ve kardeş yapıyor. Çatal, kaşık, yastık, çarşaf ve yorgan gibi kelimelerin Arnavutçası ve Boşnakçası bile yok. Çarşaf, döşek, yorgan demeye mecburlar. Bu da bizim ortak geçmişimizden kaynaklanıyor ifadelerini kullandı.
    
     -Türkiyeyi ve Türkçeyi seviyoruz-
    
     Çalıştaya katılmak için Edirneye gelen Boşnak öğrencilerden Zenitsa Üniversitesi öğrencisi Maja Bajramovic, Türkçe konuşmayı öğrenmek istediğini söyledi.
     Zenitsa Üniversitesinde sadece Türkçe dil bilgisini öğrenebildiklerini belirten Bajramovic, Sadece dil bilgisi öğrenerek konuşmak çok zor bizim için. Onun için Türkiyeye geldik. Şimdi hocalarımızla Türkçe konuşup inşallah Türkçe öğreneceğiz dedi.
     Aynı üniversiteden Munevera Selman da Türk hocalarını ve öğrencilerini, kardeşlerimiz gibi görüyoruz ve kendimizi burada çok iyi hissediyoruz diye konuştu.
     Edirnede çok güzel vakit geçirdiklerini ifade eden Selena Hodzic de çalıştayın yararlı olduğunu, Türkiyeyi ve Türkçeyi çok sevdiklerini kaydetti.
     Çalıştay 9 Şubatta sona erecek.
    
     Yayıncı: Berin Alpaslan Gökçe
<< Önceki Haber Boşnak öğrencilerin Türkçe öğrenme merakı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER