Bruselloz halk sağlığı açısından da riskli

Bruselloz halk sağlığı açısından da riskli -Gümüşhane Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökhan: Bruselloz, hayvanlarda yavru kaybı, süt veriminde azalma, damızlık değeri kaybı, kısırlık gibi zararlar dikkate alındığında evcil


GÜMÜŞHANE (A.A) - İbrahim Özdemir - Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nezihe Gökhan, brusellozun, hayvanlarda yavru kaybı, süt veriminde azalma, damızlık değeri kaybı, kısırlık gibi zararlar dikkate alındığında evcil hayvanlar arasında en önemli hastalıklardan biri olarak kabul edildiğini söyledi.
     Gökhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, brusellozun özellikle sığırlarda, koyunlarda ve keçilerde görülen, ekonomik kayıplara neden olması nedeniyle önemli bir hastalık olduğunu belirtti.
     Brusellozun, halk arasında peynir hastalığı ve yavru atma hastalığı olarak bilinen bulaşıcı bir hastalık olduğuna dikkati çeken Gökhan, Özellikle sığır, koyun ve keçi gibi evcil hayvanlarda yavru atmaya neden olan, hayvanlardan insanlara da bulaşan, ekonomik yönden zarar verici ve halk sağlığı yönünden önemli bir hastalıktır. Hayvanlarda yavru kaybı, süt veriminde azalma, damızlık değeri kaybı, kısırlık gibi zararlar dikkate alındığında evcil hayvanlar arasında en önemli hastalıklardan biri olarak kabul edilmektedir dedi.
     Brusellozun, Türkiyede özellikle Konya, Diyarbakır ve Şanlıurfa yörelerinde sık görüldüğünü ifade eden Gökhan, 2011 yılında hastalığın yaygınlığı konusunda yapılan çalışmaların sonuçları Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı uzmanları tarafından değerlendirilerek, Türkiyede hastalıkla mücadelede kitle aşılaması yapılmasının en etkili yöntem olduğu, kitle aşılamasının ise her yaştaki hayvana güvenilir olarak uygulanabilecek konjuktival aşılama ile yapılmasının uygun olacağı tespit edilmiştir diye konuştu.
     Bölgesel düzeyde Pendik, Konya, Bornova, Elazığ, Erzurum, Samsun ve Adana Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitülerinin yanı sıra veteriner fakültelerinde bruselloz teşhisi ve hastalıkla ilgili araştırma çalışmaları yapıldığını dile getiren Gökhan, aşı ve biyolojik madde üretiminden sorumlu Pendik Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsünün bruselloz hastalığı için ülkesel düzeyde referans laboratuvar olduğunu söyledi.
    
     -Hastalığın ilk belirtileri yüksek ateş ve eklemlerde ağrı-
    
     Yrd. Doç. Dr. Gökhan, brusellozun insanlara, enfekte hayvanların teması ile bulaştığını kaydederek, Süt sağımı ile uğraşan kişiler, hayvan bakıcıları, veteriner hekimler, hayvanlara doğum yaptıranlar, çiğ etle uğraşanlar, mezbahalarda çalışanlar, süt ve et ürünlerini iyi ısı işlemi görmeden tüketen kişiler risk altındadır. Bunların dikkat etmesi gerekmektedir. Hayvanlarla bire bir temasta olan kişilerin eldiven, maske, bone takmaları gerekiyor dedi.
     İnsanlarda hastalığın ilk önemli belirtilerinin yüksek ateş ve eklemlerde ağrı olduğuna işaret eden Gökhan, Hastalık özellikle kalça eklemine yerleşiyor. Sağlıklı bir insanda birden şiddetli terleme, aşırı ateş yükselmesi, kalça ekleminde ağrılar başlarsa mutlaka bruselloz testi yaptırmalı ya da ilgili hekime gidip gerekli önlemleri almalıdır diye konuştu.
     Nezihe Gökhan, insanlarda hastalığın tedavisi olduğunu belirterek, Ama çok uzun süreli ve zahmetli bir tedavisi var. Yüksek dozda antibiyotik uygulamaları yapılıyor. Hastalık ne kadar erken teşhis edilirse tedaviden o kadar iyi sonuçlar alınır dedi.
    
     Yayıncı: Hüseyin Likoğlu
<< Önceki Haber Bruselloz halk sağlığı açısından da riskli Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER