Burdur Muhasebeciler odasından POS cihazı ile

Burdur Muhasebeciler odasından POS cihazı ile ticaret uyarısı


BURDUR (A.A) - Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Burdur Şube Başkanı Cihat Çavuşoğlu, POS cihazlarından kredi kartı geçerek nakit ihtiyacı karşılamanın sakıncaları ile yeni Türk Ticaret Kanunu ve İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu hakkında açıklamalarda bulundu.
     Maliye Bakanlığının bazı sektörlerde POS cihazlarıyla ilgili inceleme başlattığını ifade eden Çavuşoğlu, Komisyon alsın almasın, fiş veya fatura kesilse dahi alışveriş yapmadığı halde POS cihazından kredi kartı geçerek nakit ihtiyacını karşılayanları büyük tehlike beklemektedir. Maliye Bakanlığının banka hesaplarından ve kesilen faturalardan yola çıkarak yapacağı inceleme sonucunda tespit edeceği POS tefeciliğine büyük vergi cezaları keseceği gibi olay sadece bununla da sınırlı kalmayacak. Hapis cezasına kadar gidecektir. Gerçekte bir mal alım ve satımı olmadığı halde fiş ve fatura düzenleyenler ile bunları alanlar Vergi Usul Kanununa göre kaçakçılık suçu işlemiş sayılıyorlar dedi.
     Tefeciliğin ticari kazanç sayıldığına işaret eden Çavuşoğlu, böyle durumlarda vergi ve vergi ziyaı cezası uygulanacağını kaydetti.
     İşin en önemli kısmının sahte belge düzenleme suçu olduğuna değinen Çavuşoğlu, Belge düzenleyene ve alan şahsa 3 yıldan 5 yıla kadar, POS cihazı çekenler ise tefecilik suçlamasıyla 2 yıldan 5 yıla kadar yargılanıyor. Hapis cezaları paraya çevrilemiyor ve ertelenmiyor. 500 bin lira para cezası ayrıca uygulanıyor diye konuştu.
     Yeni Türk Ticaret Kanununa göre uygulanacak bazı para cezaları hakkında da bilgi veren Çavuşoğlu, şunları söyledi:
     Türk Ticaret Kanununun ilgili maddelerine göre defterlerin tutulma düzenine ve envanter çıkarma kurallarına uymayanlara, tescil edilen ticaret unvanının işletmeye okunaklı ve görünebilecek bir şekilde yazılmamasına, her şubenin kendi merkezinin ticaret unvanını şube olduğunu belirterek kullanmamasına, gerçek kişi tacirin ticaret unvanındaki adının ve soyadının kısaltılarak yazılmasına, tacirin işletmesiyle ilgili olarak gönderilen her türlü belgenin kopyasını yazılı, görsel veya elektronik ortamda saklamamasına, ticari defterlerin açılış ve kapanış tasdiklerinin yaptırılmamasına, internet sitesi oluşturmamasına, ticari sırların izinsiz kullanılması yada açıklanmasına ve sermaye tamamıyla taahhüt olunmamış yada esas sözleşme hükümleri gereğince ödenmemişken taahhüt edilmiş ve ödenmiş gibi gösterilmesine çeşitli idari ve adli para cezaları ile hapis cezalarının verilecektir.
     Çavuşoğlu, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda uygulanacak idari para cezaları hakkında ise İş dünyasının mağdur olmaması için özellikle yeni Ticaret Kanunu ile İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunundaki yükümlülüklerini mutlaka yerine getirmeleri ve mali müşavirleri ile sürekli bilgi alış verişinde bulunmaları gerekmektedir dişe konuştu.
    
     Muhabir: Murat Çoban
     Yayıncı: HızıR Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Burdur Muhasebeciler odasından POS cihazı ile Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER