SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Konukoğlu:

SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Konukoğlu: -Azmedenin ve çalışanın başaramaması söz konusu olamaz


GAZİANTEP (A.A) - SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, azmedenin ve çalışanın başaramamasının söz konusu olamayacağını belirtti.
     SANKOdan yapılan açıklamaya göre, Konukoğlu, Trakya Aktif Genç İşadamları Derneğinin (TAGİD) konuğu olarak, Trakyalı işadamlarına iş yaşamı ve SANKOnun tarihçesine ilişkin deneyimlerini anlattı.
     Babası Sani Konukoğlunun karşı çıkmasına rağmen, çalışmayı çok sevdiği için ortaokuldan ayrılarak fabrikada çalışmaya başladığını dile getiren Konukoğlu, Sanmayın ki, babamın fabrikasında bana patronun oğlu olarak bakıldı. Babam, eti senin, kemiği benim diyerek beni ustama teslim etti. Aynen öyle de oldu dedi.
     SANKOda her görevi çalışarak ve hak ederek elde ettiğini anlatan Konukoğlu, sırasıyla usta yardımcısı, usta, işletme şefi, fabrika müdürü, genel müdür yardımcısı ve genel müdür olduğunu, babasının vefatının ardından da yönetim kurulu başkanlığı görevine getirildiğini ifade etti.
     Babam rahmetli olduğunda yalnız tekstil sektöründeydik ve 7 bin çalışanımız vardı. Kardeşlerimle kenetlendik, sevgi ve saygı ortamı içerisinde büyüme stratejimizi çizdik diyen Konukoğlu, şöyle devam etti:
     Tekstilin yanı sıra değişik sektörlere girdik, holding çatısı altına yapılandık. Günümüzde 12 sektörde, 14 bin dolayındaki çalışanımızla üretim yapıyoruz. Büyüme planlarımız doğrultusunda yeni sektörlere giriyoruz, yeni şirketler alıyoruz, bazı sektörlerden çıkıyoruz, bazı şirketleri elden çıkarıyoruz. Bunu, uçak havalanırken ağırlıklardan arınmaya benzetiyorum.
     Şirketler büyüklüklerine göre işler yapmalı. Cirosu bin lira olana da 100 bin lira olana da bir milyon lira olana aynı işlemi yapmak zorundasın. Muhasebe başta olmak üzere birçok alanda büyük şirkete de küçük şirkete de aynı zamanı ayırıyorsunuz. Tek fark, rakamın sonundaki sıfır sayısında. Bu nedenle gruplar sektörler ve şirketlerinde de büyüklüklerine paralellik göstermeliler.
    
     -Çocuklarınızı iş ortamında bulundurun
    
     Katılımcılara çocuklarını iş ortamında bulundurarak onları geleceğe hazırlamalarını öneren Konukoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:
     Çünkü çocuk iş ortamında işi öğrenir. Derslerine çok çalıştı, tatil hakkı, işyerinde üzeri yağa bulaşır, kıyafeti kirlenir diye çocuğu esirgerseniz, aslında onun geleceğe hazırlanma sürecini ertelemiş olursunuz. Çocuklarınıza harçlık değil, maaş verin. Çocuk kendi bütçesini yapmayı, tasarruf etmeyi, para planlamasını öğrensin.
     Konukoğlu, her yıl bin 500ün üzerine üniversite öğrencisine karşılıksız burs verdiklerini, Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği yaparak 20 bin ilkokul, ortaokul ve lise öğrencisine kırtasiye ve kıyafet yaptıklarını aktardı. Konukoğlu, ayrıca, Valiliklerle koordinasyon sağlayarak 135 bin kişiye gıda yardımı yaptıklarını ifade etti.
     Yapılan hayır işlerini ve verilen zekatı, bankacılık sistemindeki EFT işlemine benzeten Konukoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Hayır ve zekat bir anlamda, malınızın sigortasıdır, öbür dünyaya EFTdir. Hepiniz iş dünyası içerisindesiniz ve EFT ile ödeme yapıyorsunuz. Bankacılık sistemi üzerinden görmediğiniz parayı havale ettiğinizde yerine ulaştığından şüpheniz var mı- Yok. Hayır ve zekat işleri ile öbür dünyaya EFT yaptığınıza da inanırsanız, karşılığını alırsınız.
     Türkiye için tekstil sektörünün önemini hiçbir zaman kaybetmeyeceğini kaydeden Konukoğlu, tekstilde bir zamanlar İngiltere, daha sonra Fransanın lider olduğunu, ancak bu ülkelerin sömürgelerini kaybetmelerinin ardından sektörde bayrağı İtalyanın aldığını aktardı.
     Son 20-25 yılda tekstilde Türkiyenin başarılarının öne çıktığına dikkati çeken Konukoğlu, Çünkü avantajlarımız var. Pamuk üretiyoruz. Moda ve tasarımda harikalar yaratıyoruz. Pazara yakınlık anlamında avantajlarımız var. Tekstilde daha uzun yıllar var olacağız ifadelerini kullandı.
     Konukoğlu, katılımcıların sorularını da yanıtladı.
    
     Muhabir: Gaziantep
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Konukoğlu: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER