Burhaniyede Yunan Ordusu Anadoluda sergisi

Burhaniyede Yunan Ordusu Anadoluda sergisi (Fotoğraflı- Görüntülü)


BALIKESİR (A.A) - Ödemiş Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi (ÖYKAM) tarafından hazırlanan Yunan Ordusu Anadoluda (Greek Army in Anatolia) konulu fotoğraf ve obje sergisi, Burhaniye ilçesinde açıldı.
     Burhaniye Şehit Turhan Bayraktar Parkı içerisinde bulunan Reha Yurdakul Kültür ve Sanat Salonunda, Burhaniye Belediye Başkanı Fikret Akova, Milli Eğitim Müdürü Bünyamin Uruç ve ÖYKAM Müdürü Prof. Dr. Engin Berberin açılışını yaptığı sergi, 3 Aralık tarihine kadar gezilebilecek.
     Belediye Başkanı Akova, serginin açılışında yaptığı konuşmada, sergide, Yunanlıların İzmirde ve Egede yaptıklarına, yaşadıklarına ilişkin fotoğraflar ile bazı eşyaların görüldüğünü belirtti.
     Bu sergide, karşımızdakilerin de bizimle ilgili olan düşüncelerini, bizimle mücadele içerisindeyken ne durumda bulunduğunu görmemiz çok anlamlı, çok manidar diyen Akova, serginin daha önce Balıkesirde açıldığını anımsattı.
     Sergideki eşyaları görünce çok etkilendiğini dile getiren Akova, Mızıka ve bandonun tüm enstrümanlarını Ödemişte bırakıp gitmişler. Yunanlılar, burada niye oldular- Olmaları için de bir sebep yoktu. Tabi onlar da bu kadar yıl sonra sorguluyordur diye düşünüyorum. Bu tarihi iyi değerlendirip, iyi yorumlayıp, yarınlar için ders almamız gerekiyor. Tabii burada bizim karşımızda yer alan mücadele edenleri de rahmetle, saygıyla anıyoruz diye konuştu.
     Ödemiş Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi Müdürü Prof. Dr. Berber de ÖYKAMın kayıtlı envanterlerden oluşan Yunan ordusu Anadoluda sergisinde, Türkiye ve Yunanistanda bazıları yayımlanmamış 60tan fazla fotoğrafın olduğunu belirtti.
     Sergide, Ressam Victoria Picanynin, orjinali İstanbul Büyükşehir Belediyesi Müzesinde olan sulu boya 9 adet tablosunun da bulunduğunu ifade eden Berber, İmitasyon, ama gerçeğine çok yakın. Giydirilmiş mankenler yer alıyor. Ayrıca Yunan Ordusunun, Anadoluda bıraktığı objeler var. Silahlar, mühimmat, topçu mühimmatı gibi materyaller bulunuyor. Sergimiz kapılarını açtığı 3 kentte, 15 binden fazla ziyaretçi aldı. Burhaniyede de aynı ilginin olacağını umuyorum. Konu açısından bu sergi Türkiyede bir ilktir. Bizim amacımız bunu Ankaraya, Türkiyenin başkentine götürüp sergiyi noktalamak şeklinde konuştu.
     Sergide İzmirin işgalinden başlayarak Yunan Ordusunun Anadolu Seferini anlatan 70in üzerinde fotoğraf, kronolojik olarak yer alıyor. Ayakkabıcı Niko ustanın kızı Eleninin Balıkesirin Havran ilçesinden ayrılıp Yunanistana giderken, arkadaşı Esmaya kendisini hatırlasın diye bıraktığı Türkçe İncil de sergide bulunuyor.
     Yunan Ordusunun Türk hedeflerine fırlattığı sonradan vazo veya maşrapa haline dönüştürülmüş çoğu bitkisel motiflerle süslenmiş değişik çaptaki boş mermi kovanlarının da sergilendiği sergide, Ödemişli Tevfik Fikret (Serter) Beyin, TBMM ordularının İzmiri kurtardığı Eylül 1922 günü Manifaturacılar Çarşısının (Şimdiki Mimar Kemalettin Caddesi) girişine astığı ve elde dikilmiş 2X4 metre ebatlarında ki Türk Bayrağı da yer alıyor.
     Ödemişte 15 Mayıs 2012 tarihinde açılan sergi daha sonra Bergamada, ardından Balıkesir Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün daveti ile Balıkesir il merkezinde sanat sevenlerle buluşmuştu.
    
     Muhabir: Hakan Firik/Fikriye Susam Uyar
     Yayıncı: Haluk Yüksel
<< Önceki Haber Burhaniyede Yunan Ordusu Anadoluda sergisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER