Bursada organ bağışı

Bursada organ bağışı -Organları 3 hastaya umut olacak


BURSA (A.A) - İnegöl ilçesinde beyin ölümü gerçekleşen bir kişinin organları, nakil bekleyen 3 hastaya umut olacak.
     İnegölde özel bir hastanenin yoğun bakımında beyin ölümü gerçekleşen 86 yaşındaki Fatma Önün böbrekleri ile karaciğeri 3,5 saat süren operasyon sonucu alınarak Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ile Bursa Acıbadem Hastanesine götürüldü.
     Ameliyata, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesinden gelen Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Ziya Dündar, Dr. Halil Türkan, Özel Medi-ce Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü Anestezi Uzmanı Mahmut Gül, Organ Nakli Koordinatörleri Derneği (ONKOD) eski Başkanı Dr. Salih Gülten ve Uludağ Üniversitesi Organ Nakli Koordinatörü Dr. Ersin Elgin katıldı.
     Yaşlı kadının organlarının, yapılacak testlerden sonra, Bursada organ nakli bekleyen üç hastaya nakledileceği bildirildi.
     Operasyon sonrasında basın mensuplarına açıklama yapan eski ONKOD Başkanı Gülten, Türkiyede her 7 kişiden birinin organ yetmezliği riski taşıdığını belirtti.
     Gülten, "Allah rahmet eylesin, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Bugün alınan bir karaciğer, iki böbrek, diğer insanlara farklı nakil merkezlerinde can olacak. İnşallah vatandaşlar bunu görürler. Biz hasta olma adayıyız. Her 7 kişiden birisi organ yetmezliğine adaydır" ifadesini kullandı.
     Türkiyede tespit edilen beyin ölümü sayısının yılda bin 500 civarında olduğuna da değinen Gülten, "Bursamızda da organ bağışı yüzde 23lere kadar maalesef düşmüştür. Yani 100 kişi vefat ettiyse ancak 23 kişiden bağış alabilmişiz. Biz eğer bunların tamamını alabilecek olsak 4 kat daha fazla insan kurtarma şansına sahip olacağız" dedi.
    
     Muhabir: Şaban Kılıçcı / Mustafa Yılmaz
     Yayıncı: Tarkan Demir
<< Önceki Haber Bursada organ bağışı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER