Büyükşehir Belediyesinden Barışa işçi alacakları eleştirisi

Büyükşehir Belediyesinden Barışa işçi alacakları eleştirisi -Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı: -"Kamu yönetimindeki adil ve hak gözeten yönetim anlayışımızı, işçilerimizin ekonomik sorunlarını çözme çabamızı küçük gösterme ve ça


ANTALYA (A.A) - Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Belediye İş Sendikası Antalya Şubesi Başkanı Murat Barışın işçilerin 9 milyon lira tutarındaki alacağının ödenmediğine yönelik sözlerine tepki gösterilerek, "Kamu yönetimindeki adil ve hak gözeten yönetim anlayışımızı, işçilerimizin ekonomik sorunlarını çözme çabamızı küçük gösterme ve çalışma barışımızı bozmaya yönelik bu tavrı kınıyoruz" denildi.
     Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, Belediye İş Sendikası Antalya Şubesi Başkanı Murat Barışın bazı basın organlarında yer alan, 9 milyon lira tutarındaki işçi alacaklarının ödenmemesine ilişkin sözlerine tepki gösterildi.
     Açıklamada, Antalya Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kadrolu sözleşmeli 578, taşeron firmalarda 3 bin 364, belediye şirketlerinde ise 592 işçinin çalıştığı kaydedildi. Belediye İş Sendikasına üye işçilerin, kadrolu sözleşmeli olarak çalışan 578 kişiden oluştuğunun belirtildiği açıklamada, bu çalışanların maaşlarının 2 bin 500-3 bin 500 lira arasında değiştiği vurgulandı. Bu işçilerin maaşlarının, "gününde ve eksiksiz" ödendiğinin ifade edildiği açıklamada, "Belediyemizden alacakları, sadece normal maaşları dışındaki fazla mesai ya da özendirme gibi başlıklarda toplanan alacaklardır" denildi.
     Kadrolu işçilerin, 2009 yılında geçmişten gelen alacaklarının 6 milyon lira dolayında olduğunun kaydedildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
     "Bu arkadaşlarımızın bugünkü alacakları yaklaşık olarak aynı miktardadır. Dönem içinde çekilen büyük ekonomik sıkıntılara rağmen kadrolu işçilerin fazla mesai veya özendirmeden kaynaklanan alacaklarına karşılık 21,5 milyon lira ödenmiştir. Ayrıca 9 milyon lira kıdem tazminatı ödemesi yapılmıştır. Bu aydan itibaren her ay düzenli olarak kişi başına 500 lira ödenerek bu borç eritilmeye başlanacaktır. Bunun anlamı şudur: Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, kendi dönemine denk gelen sürede işçilerinin hak ettiği tüm alacakları kadar miktarın tamamının ödenmesini sağlamıştır. Ancak mevcut ekonomik koşullar içinde geçmişin yükünü tamamen eritmek mümkün olamamıştır."
    
     -"En cefakar kesim taşeron firma işçileri"-
    
     Açıklamada, taşeron firma işçilerinin, belediyenin "geçim sıkıntısı çeken, en güvensiz, en ezilen, en cefakar kesimi" olduğu da vurgulandı. Taşeron firma işçilerinin son derece düşük maaşla çalıştığının ve firmaların ödeyememesi durumunda aylarca maaşlarını alamadıklarının belirtildiği açıklamada, "Göreve başladığımız 2009 yılında bu kesimin ödenmeyen maaşları 5 ile 8 ay arasında değişiyordu. Sistem tarafından hiçbir hakkı korunmayan, maaşları ödenmeyen bu arkadaşlarımızın sorunlarını çözmeyi de bu nedenle boynumuzun borcu bilerek, 2013 yılı başında taşeron işçi arkadaşlarımızın tüm alacaklarını ödedik" denildi.
     Büyükşehir Belediyesinin aldığı kredilerin de ağırlıklı olarak taşeron firma işçilerinin maaşlarının ödenmesine kullanıldığının ifade edildiği açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
     "Bu yıl henüz bir kısmı kullanılan kredinin 35,2 milyon lirası, bu işçilerimizin maaşlarının ödenmesi için harcanmıştır. Ayrıca Büyükşehir Belediyesinin alışveriş içinde olduğu ve evine ekmek götürme zorunda binlerce kişi çalıştıran esnafa da borçlarını dengeli bir şekilde ödeme sorumluluğu vardır. Sayın Akaydın göreve başladığı anda belediyenin kredi limitleri dolmuş, borçlanamaz ve ödeme yapamaz haldeydi. Öncelikli olarak oluşturduğumuz mali idare ile belediyemizi bu kıskaçtan kurtararak yeniden borçlanabilir bir finans yapısına kavuşturduk. Bu nedenle yine 2009 öncesi döneme düşülmemesi için, aldığımız kredi titizlikle planlanarak ve zorunlu öncelikler belirlenerek kullanılmaktadır. Sendika Başkanı tüm bu gerçekleri bildiği halde kişisel kaygılarıyla olsa gerek, kamuoyunu ve işçi kardeşlerimizi yanıltıcı bilgi vermekten imtina etmemekte, siyasi rant oyunlarına başvurmaktadır. Bu tarzı ve samimiyetsizliği ile adaletli bir çözüme hizmet etmesi güç görünmektedir. Kamu yönetimindeki adil ve hak gözeten yönetim anlayışımızı, işçilerimizin ekonomik sorunlarını çözme çabamızı küçük gösterme ve çalışma barışımızı bozmaya yönelik bu tavrı kınıyoruz."
    
     Yayıncı: Güç Gönel
<< Önceki Haber Büyükşehir Belediyesinden Barışa işçi alacakları... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER