Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik:

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik: -Amacımız herkes doğduğu yerde doysun, doğduğu yerde karnını doyursun, illerimizin birbirinden farkı yok, her ilimizin ayrı ayrı potansiyelleri var. Bu potansiyeller yerinde değerlendirilsi


ŞANLIURFA (A.A) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Amacımız herkes doğduğu yerde doysun, doğduğu yerde karnını doyursun, illerimizin birbirinden farkı yok, her ilimizin ayrı ayrı potansiyelleri var. Bu potansiyeller yerinde değerlendirilsin dedi.
     Çelik, DSİ 15. Bölge Müdürlüğü Salonunda yeni teşvik sistemine ilişkin toplantıda yaptığı konuşmada, böylesine önemli bir toplantının Şanlıurfada yapılmasının önemini vurguladı.
     Önemli bir süreçten geçiyoruz, doğuya baktığımız zaman biraz ürktüğümüz, biraz endişeyle izlediğimiz bir süreç yaşanıyor diyen Çelik, Arap Baharının nasıl bir şekil alacağının merakla beklendiğini söyledi.
     Türkiyenin demokratikleşmede 90 yıllık bir süreci tamamlamasına rağmen halen demokrasideki eksiklerin konuşulduğu bir süreç içerisinde, Arap Baharının hangi zaman diliminde ve ne şekilde rayına oturacağını, bölgenin, coğrafyanın sulh ve sükuna ereceğini herkesin merakla ve ibretle izlediğini dile getiren Faruk Çelik, batıda ekonomik durağanlığın ciddi sıkıntılar oluşturduğunu ifade etti.
     Batıda gerek istihdam, gerek üretim, gerekse geleceğe bakış açısından ümitvar bir tablonun ortaya konmadığına dikkati çeken Bakan Çelik, şöyle devam etti:
     Bu da Batıda yaşanan, ekonomik açıdan bir sıkıntılı tablo. Ayrıntıya girmiyorum ama bir yönüyle de batı toplumları ve AB, kendi çıkış ilkelerini de inkar edercesine, çok sağlıksız bir istikamete doğru yol almakta. Yıllarca Kopenhag Kriterleri ve benzeri demokrasi söylemlerini çürütecek, gerçekten görmezlikten gelecek tarzda siyasi yapılanma, siyasi istikrarsızlık sonucunda bir olumsuz tabloyla karşı karşı olduğumuzu söylemek istiyorum. Doğusu bu, batısı bu, ortada yeşeren bir Türkiye var. Kimlerin omuzunda- Siz sanayicilerimizin, iş adamlarımızın omuzunda, müteşebbislerimizin omuzlarında yeşeren bir Türkiye var. Onun için sizlere özelikle teşekkür ediyoruz, hükümet olarak da teşekkür ediyoruz. Sizlerin bu gayretlerini gören ve sizleri teşvik eden ekonomi yönetimi anlayışı var. Sizlerin önünüzü açan bir hükümet etme anlayışı var. Bunları nasıl gerçekleştiriyoruz kararlarımızı yerinde ve zamanında alarak gerçekleştiriyoruz. Yerinde ve zamanında alınan kararlarla sizin şevkinize şevk katmaya gayret ediyoruz. Bu birlikten oluşan sinerjiyle de Türkiye krizlere karşı dirençli. Kendi içinde kriz üretmeylen bir yapıya sahip.
    
     -Birlikteliğin devamı önemli
    
     Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, bu nedenle birlikteliğin devamının gerekli olduğunu, ne yapılması gerekiyorsa kamu ve özel sektör olarak herkesin üzerine düşeni yaparak bu yürüyüşü hızlandırması gerektiğini söyledi.
     Neden hızlandırmamız gerekiyor, çünkü birlikte önemli hedefler koyduk diyen Çelik, 500 milyar dolarlık ihracat hedefini gerçekleştirmek isterken Türkiyede 780 bin kilometreyi masaya yatırdıklarını ve tüm illerin potansiyelinin irdelendiğini belirtti.
     Kendisinin büyük bir sanayi şehri olan Bursada 30 yıl siyaset yaptıktan sonra Şanlıurfaya geldiğini ve bu kentten milletvekili seçildiğini anlatan Faruk Çelik, Buraya geldim tam tersi bir tabloyla karşılaştım. Buradaki manzarayla Bursadaki manzara birbiriyle örtüşmüyor, farklı bir dünya ama Türkiye... Neden böyle oluşmuş bunun nedenleri, sebepleri var. 8-10 ile endekslenmiş bir Türkiye anlayışı, bir kalkınma anlayışı Türkiyeyi ne hale getirdi ne gibi sosyal sorunlarla karşı karşıya bıraktı... 1 milyon 800 bin nüfustan bahsediyoruz Şanlıurfada. 1 milyon 800 bin nüfusun yüzde 72si 30 yaş altında olan bir nüfusu sanayicimiz görmez, siyasetçimiz görmezse bir başkası görür, bir başkası görünce de sorunlar yumağını beklersiniz. O zaman zannederseniz İstanbulda çok huzurlu olurum, Bursada huzurlu olurum... Yanılırsınız. Bursada da huzurlu olamazsınız, İstanbulda da olamazsınız. Huzurlu olmanın yolu Diyarbakırda, Şanlıurfada, Şırnakta, Vanda huzurlu olmaktan geçer. Peki bir sıkıntı mı var. İnanın ben bu ilimizin milletvekili olarak gurur duyuyorum, şeref duyuyorum. Şanlıurfalılarla tanışıp, kaynaşmaktan büyük mutluluk duyuyorum diye konuştu.
     Faruk Çelik, Şanlıurfada Arap, Kürt, Türkmen ve Türk kökenli insanların bir arada ve kardeşçe yaşadığını, yöre insanının bir başkasının huzurunu temin etmenin ve dünyasının mamur etmenin gayretinde olduğunu vurguladı.
    
     -İhracat hedefi
    
     Bakan Çelik, Türkiyenin 500 milyar dolarlık ihracat hedefini Bursa, İzmir, İstanbul, Kocaelideki potansiyelin yanı sıra yeni yeni keşfedilen bölge illerindeki potansiyelin harekete geçirilmesiyle yakalanacağını bildirdi.
     Hükümetin de bunu gördüğü için Şanlıurfa ve benzeri illerin potansiyelini harekete geçirip, önünü açacak şekilde yeni teşvik paketini ve uygulamalarını hayata geçirdiğini anlatan Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     Amacımız herkes doğduğu yerde doysun, doğduğu yerde karnını doyursun. İllerimizin birbirinden farkı yok, her ilimizin ayrı ayrı potansiyelleri var, bu potansiyeller yerinde değerlendirilsin. Urfalı kardeşim kalkıp İzmirde ekmek arayışına gitmesin tam tersine gitmişse İzmirdeki Urfalı kardeşim, gelsin Şanlıurfada yatırımını yapsın veya istihdam olarak gelsin burada çalışsın. Herkesi kendi bölgesinde istihdam etme ve mutlu etme anlayışına da hizmet edecek büyük bir ölçüde bu ve benzer teşvik uygulamaları. Önümüzdeki süreç içerisinde Türkiyeyi daha sağlıklı, çok daha dengeli bir kalkınma hamlesini bu çalışmalarla gerçekleştireceğine inanıyorum. Şanlıurfaya yatırım konusunda Bakan olarak emrinizdeyim. Bu güzel topraklara yapılacak olan her yatırımın ülkemizin barışına, dostluğuna, kardeşliğine, kalkınmasına dengeli kalkınmasına büyük katkı sağlayacağı düşüncesindeyim.
    
     Muhabir: Eşber Ayaydın - Rauf Maltaş / Mehmet Güldaş
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER