Çanakkale Kara Savaşlarının 98inci yıl dönümü

Çanakkale Kara Savaşlarının 98inci yıl dönümü -Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç: -"Çanakkale, Türkiye Cumhuriyetinin ilk yürek atışlarının duyulduğu yerdir" -"Çanakkale, ölümü değil, özgürlüğü konuştuğumuz yerdir. Çanakkale, esaret


ÇANAKKALE (A.A) - Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, "Çanakkale, Türkiye Cumhuriyetinin ilk yürek atışlarının duyulduğu yerdir" dedi.
     Kılıç, Çanakkale Kara Savaşlarının 98inci yıl dönümü dolayısıyla Gelibolu Yarımadasındaki Şehitler Abidesinde düzenlenen törende, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti adına yaptığı konuşmada, vatanları için hayatlarının baharında şehit olan kahramanları anmak üzere kahramanlık destanlarının yazıldığı tarihi topraklarda bir araya geldiklerini söyledi.
     Geçmişteki büyük bir savaşın bugüne taşıdığı barış ve dostluğun, sonsuza kadar devam etmesini dileyen Kılıç, "Bu evlatlarımızın fedakarlıkları sayesinde bugün bizler barış içinde özgürce yaşıyoruz" ifadesini kullandı.
     Kılıç, Çanakkaledeki gibi bir savaşın dünyada benzerinin bulunmadığını ve yaşanmadığını vurguladı.
     Bu yıl, Avustralya, Yeni Zelanda ve İngilterenin yanı sıra vatanın bağrına evlatlarını veren 30a yakın ülkenin diplomatik misyon temsilcilerini ağırlamanın haklı gururunu yaşadıklarını dile getiren Kılıç, Çanakkalenin, iki kıtanın birbirinden ayrıldığı değil, buluştuğu, farklı kültür ve medeniyetlerin, inanış ve kavimlerin kaynaştığı coğrafya olduğunu anlattı.
     Kılıç, Çanakkale Savaşlarında olduğu gibi farklı memleketlerin vatandaşlarının, yüzyıllar öncesinden başlayıp bu coğrafyada birbirlerini tanıdığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:
     "Bize düşen, üzücü bir tarih sahnesindeki karşılaşmayı kalıcı dostluğa dönüştürebilmektir. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürkün ifadesiyle Bu memleketin toprakları üzerinde kanlarını döken kahramanlar, burada dost bir vatanın bağrında bulunuyorsunuz. Huzur ve barış içinde uyuyun. Sizler Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını bu savaşa gönderen analar, gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat uyuyacaklardır. Onlar bu topraklarda canlarını verdikten sonra artık bizim çocuklarımız olmuşlardır. Çanakkale, Türkiye Cumhuriyetinin ilk yürek atışlarının duyulduğu yerdir. Olabilecek en zor şartlarda dahi umudunu kaybetmeyen ve vatanını savunmak uğruna canını feda etmekten çekinmeyen genç yüreklerin cesareti ve kararlılığı sayesindedir ki Çanakkale Savaşları sonrasında kurtuluş mücadelesinin hemen akabinde Türkiye Cumhuriyeti, özgür ve bağımsız bir devlet olarak dünya milletler sahnesindeki yerini almıştır."
    
     -Çanakkalede oluşan sarsılmaz dostluk bağları-
    
     Çanakkale Savaşları ve devamındaki Milli Mücadelenin, Türk insanına özgürlük uğruna gereken her türlü fedakarlığa katlanma fikrini bir kez daha aşıladığını ifade eden Kılıç, bu sürecin aynı zamanda dünyada kalıcı barışı tesis etme adına gereken fedakarlıklara katlanma ve bütün adımları atarken gerekli sorumlulukları alma düşüncesini de ön plana çıkardığını dile getirdi.
     Kılıç, Atatürkün, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşuna ve temellerine, "Yurtta sulh, cihanda sulh" ilkesini emanet ettiğini belirtti.
     Büyük Atatürkün bu büyük ilkesinin, bugün de Cumhuriyet Türkiyesinin temel yönetim yaklaşımlarından birini oluşturduğunu söyleyen Kılıç, şunları kaydetti:
     "Çanakkale Savaşları sırasında 98 yıl önce yaşananlar, insanlık tarihine bir kahramanlık abidesi olarak kazınan o asil mücadele, burada evlatlarını kaybetmiş ülkeler arasında sarsılmaz bir dostluk bağı oluşturdu. Bu dostluğu gelecek nesillere aktarmak ve bir daha bu nesilleri savaş ortamında karşı karşıya bırakmamak için gereken vazifeyi yerine getirmek, hepimizin müşterek sorumluluğudur. Çanakkale, Türk milleti açısından bedrin aslanlarına eşdeğer mücadelenin verildiği yerdir. Çanakkale, Türk milleti açısından meşru müdafaa hakkını kullanmak zorunda kaldığımız yerdir. Çanakkale, farklı kavimlerden, inançlardan, coğrafyalardan kopup gelen yiğitleri, sevgiyle şefkatle bağrımıza bastığımız yerdir. Çanakkale, ölümü değil, özgürlüğü konuştuğumuz yerdir. Çanakkale, esareti değil, bayrağımızın hür bir şekilde dalgalanmasını konuştuğumuz yerdir. Burada her milletten kara yağız delikanlılar, her milletin göz rengini barındıran yiğitler, Türk milletine emanettir ve sonsuza kadar büyük milletimiz, bu emanete saygıyla sahip çıkmaya devam edecektir."
     Kılıç, asli görevlerinin, savaşan değil, barış içinde dostlukla kaynaşan bir dünya için çalışmak olduğunu sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Harun Kaymaz / Zafer Akpınar
     Yayıncı: Sedat Gök
<< Önceki Haber Çanakkale Kara Savaşlarının 98inci yıl dönümü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER