Çankırıda Doğu Türkistan konferansı

Çankırıda Doğu Türkistan konferansı


ÇANKIRI (A.A) - Çankırı Karatekin Üniversitesi Türk Dünyası Araştırma Topluluğu tarafından Turanda bir öksüz, Doğu Türkistan konulu konferans düzenlendi.
     100. Yıl Kültür Merkezinde düzenlenen konferansa, Vali Yardımcısı Şerefnur Oktay, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile öğrenciler katıldı.
     Dünya Uygur Kongresi Başkan Yardımcısı ve Doğu Türkistan Derneği Genel Başkanı Seyit Tümtürk, konferansta yaptığı konuşmada, Doğu Türkistanın Türklerin en doğudaki en mazlum ve kaderine terk edilen ata yurdu olduğunu belirtti.
     Çinin yer altı rezervlerinden dolayı Doğu Türkistanı işgal ettiğini savunan Tümtürk, Doğu Türkistan çok büyük yer altı rezervlerine sahiptir. Çinin Orta Asya ile petrol ve doğalgaz yolu için bir giriş kapısıdır diye konuştu.
     Tümtürk, Doğu Türkistanın özellikle ipek ve halı dokumacılığında ilk örnekleri ortaya koyduğunu belirterek, Uygurlar büyük bir medeniyet ve zenginliğe sahip olduğunu ama Çin tarafından gizlendiğini öne sürdü.
     Doğu Türkistan ile Osmanlı Devleti arasındaki ilişkilerin Sultan Abdülaziz ile Karahanlı Devletinin hanı Sultan Saltuk Buğra zamanında başladığını dile getiren Tümtürk, şunları kaydetti:
     Çin Firavun, Nemrut, Hitler ve emperyalistlerin yaptığı işkencelerden daha fazlasını yaptı. Ama ne yazık ki biz sessiz kaldık. Türkiye Cumhuriyetine teşekkür ederim. Çünkü Türkiye yapılanlara bir soykırım diyerek bize destek verdi.
     Çankırı Karatekin Üniversitesi Türk Dünyası Araştırma Topluluğu Başkanı Hamza Karademir ise, Türk dünyasının sorunlarını düzenledikleri programlarla dile getirdiklerini kaydetti.
    
     Muhabir: Özgür Alantor /
<< Önceki Haber Çankırıda Doğu Türkistan konferansı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER