Cansu nefesine kavuştu

Cansu nefesine kavuştu -Manisada 1,5 yıl önce antrenman sırasında boynuna aldığı darbeyle felç olan judocu Cansu Buzyürük, Diyafragma Pil Sistemi takılarak solunum desteğine ihtiyaç duymaksızın nefes almaya başladı -DEÜ Tı


İZMİR (A.A) - Zeynep Hoşgörür - Manisada 2011 yılında antrenman sırasında boynuna aldığı darbeyle felç olan minikler Türkiye şampiyonu judocu Cansu Buzyürük, Türkiyede sadece Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesinde uygulanabilen bir operasyonla takılan Diyafragma Pil Sistemi (DPS) sayesinde solunum desteğine ihtiyaç duymaksızın nefes almaya başladı.
     Judoda minikler Türkiye şampiyonluğu bulunan ve Manisada 2011 Ekim ayında yaptığı antrenman sırasında boynuna aldığı darbeyle felç olarak, aralıklarla solum destek ünitesine ihtiyaç duyar hale gelen Cansu Buzyürük (14), Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinde uygulanan operasyonla tedavi edildi.
     Sakatlanma sonrası boynundan aşağısı tutmayan, gördüğü fizyoterapi ile 1,5 yıl içerisinde belden yukarısını hareket ettirebilir hale gelen sporcu, DEÜ Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aydın Şanlı başkanlığındaki ekip tarafından yapılan operasyonla diyaframına takılan pil sistemi sayesinde, hareket sonrası çabuk yorulduğu için ihtiyaç duyduğu solunum desteğinden kurtuldu.
    
     -Sistem işlevsiz hale gelen diyaframı çalıştırıyor-
    
     Doç. Dr. Aydın Şanlı, uygulanan tedavi yöntemine ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, solunumun yüzde 80inin göğüs boşluğu ile karın boşluğu arasında yer alan diyafram adı verilen kas sayesinde gerçekleştirildiğini belirtti.
     Diyaframın, sinir sistemi, kas ve diyafram hastalıkları nedeniyle işlevsiz hale gelebildiğini, bu rahatsızlığın DPS ile giderilebildiğini dile getiren Şanlı, boyun kırığına bağlı felç olan ve gün içinde ilave solunum desteğine ihtiyaç duyan Cansu Buzyürüke de bu sistemin takılarak sağlığına kavuşturulduğunu söyledi.
     Şanlı, yapılan operasyon ve DPS hakkında şu bilgileri verdi:
     Laparoskopik cerrahiyle 5 küçük kesi açarak Cansunun her iki diyaframına pil yerleştirdik. Takılan cihazda, 4 ana elektrotumuz, 1 tane de anot adı verilen topraklama sistemi mevcut, sistem karındaki soket yardımıyla solunum ihtiyacı ortaya çıktığında devreye girerek hasta kendi solunumunu yapabiliyor. Cansu, artık hiçbir ek desteğe ihtiyaç duymaksızın kendisi nefes alabilecek. Bundan sonra hayat konforu çok artacak. DPS, tamamen kişiye özel ve ömür boyu kullanabilecek sistem. Hastaya MR çekilebilir, kalp pili takılabilir, hasta x-ray cihazlarından geçebilir.
    
     -Türkiyede tek, dünyada 13 merkezde uygulanabiliyor-
    
     Dünyada bu sistemin takıldığı operasyonun 13 merkezde yapılabildiğini, Türkiyede ise bu operasyonu yapabilen tek merkezin DEÜ Tıp Fakültesi olduğunu kaydeden Şanlı, Sistem ile 18 hasta üzerinde başarılı sonuca ulaştık. SGK tarafından karşılanan DPS sayesinde, yatağa bağımlı, makineyle yaşamak zorunda olan bir insan ya da kendinden solunum sistemi olan yüksek maliyetli tekerlekli sandalyelerle dolaşmak zorunda olan hastalar, hiçbir solunum desteğine ihtiyaç duymaksızın rahatlıkla tekerlekli sandalye ile dolaşabilecek diye konuştu.
     Şanlı, Türkiyede DPSye ihtiyaç duyan 4 bin hasta bulunduğunu da kaydetti.
    
     -Başbakan Yardımcısı Arınça teşekkür-
    
     Cansu Buzyürük ise geçen yıl antrenmanda gerçekleşen kaza sonrası yaşamının tepetaklak olduğunu ifade etti.
     Sakatlanma sonrası hastane odasında uyandığında etrafında doktorlar olmasına önce bir anlam veremediğini, durumunun farkına varınca kendini çok kötü hissettiğini anlatan Bozyürük, Yaşadığım duruma 1 hafta boyunca ağlayarak, Neden ben diyerek isyan ettim. Sonra düşündüm ve Bu senin başına geldiyse elbet bir yolu vardır dedim ve dua etmeye başladım dedi.
     Yaşadığı sıkıntıları atlatması için Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç başta olmak üzere çok sayıda kişiden destek gördüğünü dile getiren Buzyürük, şunları kaydetti:
     Kötü zamanlar geçirdim ama o kadar yardım edenler oldu ki. Bu durumda olup da fizik tedavi göremeyen çok insan olduğunu görüp Haline şükret diyordum kendi kendime. İlk başta boynumdan aşağısı tutmuyordu, yardımlar ve dualar sayesinde buraya kadar geldim. Diyafram pili takmayı önerdiler, internetten araştırdım, ALS hastalarına yapıldığını gördüm. İlk başta karşı çıktım ve ameliyat olmak istemediğimi söyledim. Aydın Hoca ikna etti ve çok işime yarıyor. Pil öncesinde sürekli cihaza bağlanmıyordum ama en ufak bir enfeksiyonda sol akciğerim kapanıyordu. Kendimi daha iyi hissediyorum ve daha umutlu hissediyorum.
    
     Yayıncı: Nevbahar Kabaklı
<< Önceki Haber Cansu nefesine kavuştu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER