Çarşamba Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe

Çarşamba Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Akman: -Kar ve soğukların ürünlere zararı değil yararı var


SAMSUN (A.A) - Çarşamba Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Osman Akman, Kar ve soğukların ürünlere zararı değil yararı var dedi.
     Akman, yaptığı açıklamada, kış mevsiminin gelmesi ile bitkilerin ve meyvelerin dinlenme zamanına girdiğini belirtti.
     İklim şartlarının her yıl değişiklik gösterdiğini ifade eden Akman, soğukların üretime zarar vermediğini belirterek şöyle devam etti:
     Bu sene de kar yağışı biraz gecikmeyle beraber gerçekleşti. İlçemizdeki hava durumunun üretim sezonumuzun durağan olması, sıcaklıkların çok düşük olmaması nedeniyle örtü altında üretilen marula zararı olmuyor. Meyve ağaçlarında ise bu dönem budama zamanı, durgun zamanda olduğu için düşük sıcaklıkların çok fazla zararı olmamaktadır. Aksine karın yağması, toprağın yapısının değişmesi anlamında çok büyük fayda sağlamaktadır. Temmuz, ağustos aylarında topraktaki suyun buharlaşması nedeniyle üretici su sarfiyatı yapmaktadır. Kar yağışı ile toprağın su doygunluk oranı artmaktadır. Kış mevsiminde bitkiler ve meyve ağaçları dinlenme dönemine geçer. Kar yağışı nedeniyle bitkiler ve ağaçların metabolizması da daha çok yavaşlar ve bu da ağaçların ilkbahar mevsiminde ağaçların daha güçlü olmasını sağlıyor.
     Her yıl İstanbulda 11-13 Ocak tarihleri arasında düzenlenen Fresh Türkiye Yaş Sebze, Meyve ve Organik Ürünler Fuarı ile ilgili de bir değerlendirme yapan Akman, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Her yıl İstanbulda 11-13 Ocak tarihleri arasında düzenlenen Fresh Türkiye Yaş Sebze, Meyve ve Organik Ürünler Fuarına katıldık ve son senelerde üretimi Çarşambada artış gösteren kivi ile ilgili görüşmelerde bulunduk. Bulgaristanlı bir firma ile ciddi bir görüşmemiz oldu. 2013 yılı içerisinde gelip kivi bahçelerimizi görecekler ve inceleyecekler. Eğer anlaşabilirsek bizden 300 tonluk bir talepleri bulunuyor. Bu sayede Çarşambada yetiştirilen kivinin yurt dışına ihracını da sağlamış olacağız. Bunun dışında da farklı ürünlerde bazı firmalarla görüşmelerimiz oldu. Önümüzdeki günlerde bunların meyvelerini toplayacağımıza inanıyoruz.
    
     Muhabir: Yaşar Karaman
     Yayıncı: Dilek Sezen
<< Önceki Haber Çarşamba Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER