Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Güngör:

Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Güngör: -Antalyada düzenlenen Growtech Eurasia Fuarı çiftçiler için olumlu geçti


SAMSUN (A.A) - Çarşamba Ziraat Odası Başkanı İsmail Güngör, 5-8 Aralık arasında Antalyada düzenlenen Growtech Eurasia Fuarının Çarşambalı çiftçiler için olumlu geçtiğini dile getirdi.
     Güngör, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üreticilerin fuarda seracılık adına çok şey öğrendiğini belirterek, Orada bir şeyler öğrenmeleri bizi memnun etti. Önceden ahşaptan yapılan seraların üreticilerimiz profilden yapıldığını gördü. Bu yöntem Çarşambada yaygınlaşacaktır. Aralık ayında olmamıza rağmen domates üreten üreticilerimiz var. Antalyada da bu var ve yurt dışına ihraç ediyorlar. Bizim ise pazarımız olmadığı için üreticilerimiz ürettikleri ürünü yurt içine satıyorlar. Bu fuar sayesinde seracılık Çarşambada yaygınlaşabilir ve bizim üreticilerimiz de ürünlerini yurt dışına ihraç edebilecek pazar bulabilir dedi.
     Çarşambada kivi yetiştirildiğinin Antalya bölgesinde bilinmediğini dile getiren Güngör, Fuara giderken burada ürettiğimiz ürünlerden götürdük. Antalya bölgesinde üreticiler Çarşambada kivi üretildiğini bilmiyorlarmış. Trabzonda yetiştirildiğini biliyorlarmış. Bizde kendilerine ürettiğimiz ürünleri gösterdik ve bu sayede üreticimize yeni bir pazar oluşturabileceğiz diye konuştu.
     Üreticinin ürettiği sebzeden para kazanması durumunda fındığı sökeceğini dile getiren Güngör, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
     Antalyada üreticiler kendi imkanları ile profilden daha sağlıklı seralar inşa etmişler ve buna göre üretimlerini yapıyorlar. Seracılığa olsun, iyi tarım uygulamalarına olsun devlet destek veriyor ancak bu destek yeterli gelmiyor. Bizim üreticilerimiz arasında da seracılık yaygınlaşabilir. Şu an Antalya bölgesinde tarım arazilerinin yüzde 45i seracılık yapıyor. Çarşambada ise bu oran daha yüzde 1 bile değil. O nedenle bizim Antalyanın seviyesine gelebilmemiz için zaman geçmesi gerekiyor. Zaten bizim üreticimiz bir üründen para kazanamazsa o ürünü üretmez. Bizim üreticilerimiz eğer serada yetiştirdiği sebzeden para kazanırsa fındığını söker. Bu da fındığın fiyat artışına gitmesine sebep olur.
    
     Muhabir: Yaşar Karaman / Mustafa Çavuş
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Güngör: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER