ÇED toplantısı protestolar nedeniyle yapılamadı

ÇED toplantısı protestolar nedeniyle yapılamadı -Bartının Amasra ilçesinde kurulması planlanan termik santralın ÇED toplantısı, vatandaşların protestosu nedeniyle yapılamadı


BARTIN (A.A) - Bartının Amasra ilçesinde kurulması planlanan termik santralın Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı, vatandaşların tepki ve protestosu nedeniyle yapılamadı.
     Amasraya kurulması planlanan 1320 megavat gücündeki termik santralle ilgili ÇED süreci kapsamında İl Çevre ve Orman Müdürlüğünce, ilçeye bağlı Tarlaağzı Köyü İlkokulunda düzenlenen toplantıya çok sayıda vatandaş katıldı.
     Okul bahçesini dolduran vatandaşlar, döviz ve pankartların yanı sıra ellerindeki pancarları sallayıp, teneke çalarak santrali kurmak isteyen şirketi protesto etti, sloganlar atarak tepki gösterdi. Vatandaşların tepkisinin devam etmesi üzerine şirket yetkilileri salona girmedi.
     Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, santralı kurmak isteyen şirket yetkilileri ve Bartın Platformu sözcülerinin bir süre görüşmelerinin ardından toplantının yapılamadığıyla ilgili tutanak hazırladı.
     Tutanakta, toplantıyı başlatmak için gerekli girişimlerin emniyet güçleri eşliğinde yapıldığı, ancak salon dışında bulunan halkın tepkisinden dolayı yapılamadığı belirtildi
     Bartın Platformu Sözcüsü Bartın Baro Başkanı Kamil Altan, toplantının yapılamadığı ile ilgili halkın termik santrale karşı yoğun tepkisi nedeniyle toplantı salonuna girilemedi ve halkın bilgilendirilme haklarını kullanmak istemediğinden dolayı bu tutanak imza altına alınarak toplantı yerinden ayrılındı ifadelerinin yer aldığı karar tutanağını vatandaşlara okudu.
    
     -Santrala tepkiler-
    
     CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, okul bahçesinde vatandaşlara hitaben yaptığı konuşmada Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yapılan Bartın-Zonguldak-Karabük 1/100 binlik çevre düzeni planında korunması gereken bir bölge olarak yer aldığını ifade ederek, Ayrıca planda bu bölgeden çıkarılacak kömürün Filyos Vadisi projesinde kurulacak tesislerde değerlendirilebileceğine yönelik not düşülüyor. Bakanlığın planında bu kadar açık ve net yazılmasına rağmen hukuksuz bir şekilde bu ÇED toplantıları yapılmaya devam ediyor. Burada usulsüzlük, yasa tanımamazlık, kanun tanımamazlık var. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kendi hazırladığı plana uymuyor. Bizler, bu mücadeleyi sürdürmek zorundayız ve sürdüreceğiz diye konuştu.
     Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın da santralin Bartının kültürü, tarihi, doğal güzellikleri ve toplumsal değerlerinin ortadan kalkacağını savundu. Bölgede yer altındaki zenginliklerin çıkarılmasını desteklediklerini ancak santralin kurulmasına karşı olduklarını ifade eden Akın, Biz bu bölgede yaşıyoruz. Ama onlar burada yaşamıyor. Elimizdeki bu değerleri kaybettiğimizde farkına varırız. Bu mücadeleye birlik ve beraberlik içinde hep birlikte devam edeceğiz. Biz, bir ve diri olduktan sonra karşımızda duramayacaklardır diye konuştu.
     Amasra Belediye Başkanı Emin Timur ise tutanakta halkın termik santral konusunda bilgilenmek istemediği yönünde ifadenin yer aldığını belirterek, Çünkü biz santralın ne olduğunu biliyoruz. Çünkü Amasra ve Bartın halkı, 30 yıldır bu belayla uğraşıyor. Bu toplantı hukuksuz olarak tekrar halkın önüne getirildi. Çünkü, daha önce yapılan ÇED toplantısı sonrasında format verilmemişti. Ama biz bu mücadeleyi bırakmayacağız. Bizden sonra çocuklarımız devam ettirecek ifadesini kullandı.
     Vatandaşlar, yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı okul bahçesinden olaysız şekilde dağıldı.
    
     Muhabir: Selim Bostancı/Kasım Sakallı
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber ÇED toplantısı protestolar nedeniyle yapılamadı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER