Cezaevinde gün yapıyorlar

Cezaevinde gün yapıyorlar -İzmir Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda kurulan örgü atölyesi mahkumlara bir ev ortamı sağlamasıyla dikkati çekiyor -Eğitim ve üretimin yanında rehabilitasyonu da amaçlayan kurslardan mezun olan kadınlar


İZMİR (A.A) - Tolga Albay - İzmir Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda kalan mahkumların rahat bir ortamda örgü yapabilmesi için özel bir tasarımla ev ortamı oluşturuldu. Atölyelere devam edip usta belgesi alan kadınlara iş yerlerini açmaları için mikro kredi imkanı sağlanacak.
     İzmir Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Ümran Yavuzyılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada 32 bin metrekare alan üzerine kurulu 487 kişi kapasiteli ceza infaz kurumunda halen 200 hükümlü ve 180 tutuklunun bulunduğunu, bir yıldır hizmet veren infaz kurumunda özellikle eğitim, spor ve iş edindirme çalışmalarına ağırlık verdiklerini belirtti.
     İnfaz kurumunda spor alanları, derslikler ve atölyelerin yanında çocuklar için kreş binasının bulunduğunu, kreşten halen 15 çocuğun yararlandığını anlatan Yavuzyılmaz, anne ve çocukları mümkün olduğu kadar parmaklık görüntülerinden uzak ortamlarda bir araya getirdiklerini söyledi.
     Kurum bünyesinde halk eğitim merkezleri ve üniversitelerle birlikte 19 alanda kurs açıldığını, kurulan atölyelerde iş edindirmeyi amaçlayan eğitimlerin yanında resim, enstrüman, aerobik, pilates gibi eğitimlerin de verildiğini dile getiren Yavuzyılmaz, cezaevinde kalan hükümlülerin tamamının atölyelerden yararlandığını ifade etti.
     Atölyelerde kadınları rehabilite etmeyi de amaçladıklarını kaydeden Yavuzyılmaz, diğer cezaevlerinde olmayan uygulamalar başlattıklarını belirtti.
     Kadınların yoğun ilgi gösterdiği örgü atölyesini ev şeklinde tasarladıklarını anlatan Yavuzyılmaz, Normalde ceza infaz kurumlarında halı yasaktır. Tasarladığımız atölyede şark köşesi olarak tanımlanabilecek eşyalara yer verdik. Kadınlarımız atölyeye gelerek terliklerini çıkarıp halıda yürüyor, koltuklara oturuyor, televizyonda kadın programlarını izleyip sohbet edebiliyorlar. Atölye içinde çay demleme imkanları da bulunuyor. Kadınlar yaptıkları örgü işleri sayesinde bir miktar para kazanma imkanı da buluyor. Kendilerini cezaevinde değil, gün ortamında evlerinde hissediyorlar diye konuştu.
    
     -İş hayatına atılacaklar-
    
     Yavuzyılmaz, kurum içinde oluşturulan tekstil atölyesinde, kadınların dışarıdan iş veren firmalar için üretim yaparak gelir elde edebildiğini, İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği ile yürüttükleri bir proje kapsamında da kadınlara tahliye sonrası kendi işlerini kurma fırsatı verdiklerini dile getirdi.
     Halk Eğitim Merkezinin kurum bünyesinde açtığı ustalık kurslarında başarı elde eden kadınların, Gediz Üniversitesi tarafından açılan Girişimcilik kurslarına devam ettiğini, burada iş yeri kurma, işletme, muhasebe, finansman ve satış gibi alanlarda eğitim aldıklarını belirten Yavuzyılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Atölyelerde usta olan kadınlara mikro kredi ile kendi iş yerlerini açma imkanı sunacağız. Kadınlarımız buradan çıktıklarında dışarıda 2 yılı ödemesiz düşük faizli kredi kullanarak kendi iş yerlerini açabilecekler. Program yeni başladı. Özellikle tahliyesine yakın bir zaman kalan kadınlarımızın ilgisi çok fazla. Biz de onları buradan uğurladığımızda güzel haberlerini bekliyor olacağız. Ekonomik özgürlüğü olmayan kadınların çaresizlikten çeşitli hatalar yapabildiklerini, suça karışabildiklerini, kullanılabildiklerini gördük. Ekonomik özgürlüğünü kazanan bir kadının suç işlemek için bir gerekçesinin kalmayacağını düşünüyoruz. Bu program suça karşı yüzde 100 çözüm olmasa bile Ne kadarını kurtarabilirsek o kadar iyi diyoruz.
     Yavuzyılmaz, henüz 1 yıllık bir ceza infaz kurumu olduklarını, yeni eğitim ve rehabilitasyon uygulamaları geliştirme konusunda üniversitelerle çok sayıda ortak proje üzerinde çalışmalarının devam ettiğini sözlerine ekledi.
    
     -Rahatlama odası-
    
     Örgüt atölyesinden yararlanan mahkumlardan N.Y, odanın kendileri için bir rahatlama odası işlevi gördüğünü söyledi.
     N.Y, Koğuşun içinde dört duvar arasında kalıyoruz, burası bizim için rahatlama mekanı oluyor. Burada kafamızı dağıtıyoruz. Cezaevinde ailemizi düşündükçe psikolojik olarak kendimizi yıpratıyoruz. Bu odada ise bir ev havası var. Buraya gelip sohbet ediyoruz, örgü örüyoruz. Burası gerçekten çok güzel bir imkan. İstersek farklı atölyelere ya da spor salonuna da gidebiliyoruz dedi.
     Mahkumlardan N.D ise kadın cezaevleri içinde adından en iyi şekilde bahsedilecek tek yerin İzmir Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu olduğunu iddia etti.
    
     Yayıncı: Nevbahar Kabaklı
<< Önceki Haber Cezaevinde gün yapıyorlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER