Cezaevlerindeki açlık grevleri

Cezaevlerindeki açlık grevleri -AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Advan: Bu sorunla ilgili olarak da yaptığım istişarelerin sonunda kendi genel merkezimize ve sayın adalet bakanımıza bu konularla ilgili izlenimlerimi, görüşlerimi, edi


DİYARBAKIR (A.A) - AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Halit Advan, Bu sorunla ilgili olarak da yaptığım istişarelerin sonunda kendi genel merkezimize ve sayın adalet bakanımıza bu konularla ilgili izlenimlerimi, görüşlerimi, edindiğim bilgileri ileteceğimi ifade etmek istiyorum dedi.
     Advan, Diyarbakır Baro Başkanı Emin Aktar, İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, Mazlum Der Diyarbakır Şube Başkanı Abdurrahim Ay, Türkiye İnsan Hakları Vakfı Diyarbakır temsilcisi ve bazı sivil toplum örgütleri ile il binasında basına kapalı olarak yaklaşık 2 saat görüştü.
     Daha sonra STK temsilcileri ile birlikte basın açıklaması yapan Advan, sivil toplum kuruluşu başkanlarını davet ederek açlık grevi ile görüştüğünü söyledi.
     51. gününde olan bir açlık grevi ile karşı karşıya olduklarını ifade eden Advan, şöyle dedi:
     Açlık grevinde ölüm sınırına yaklaşılmış durumda. Bu manada olayın vahameti ve insanların yaşam hakkının kutsallığı çerçevesinde istişarelerde bulunmak istedim. Başkanlar da beni kırmadılar bu konuda bir toplantı yapmaya gayret ettik. Burada hepimizin elbette ki insanların yaşam hakkına olan duyarlılığı ve insanların taleplerinin dikkatle izlenmesi gerektiğine dair bir görüşümüz ortaya kondu. Burada sorunun önemi tabii ki bizim açımızdan tespit edildi. Bu sorunla ilgili olarak da yaptığım istişarelerin sonunda kendi genel merkezimize ve sayın adalet bakanımıza bu konularla ilgili izlenimlerimi, görüşlerimi ve değerli başkanlardan edindiğim bilgileri ileteceğimi ifade etmek istiyorum. Duyarlılık açısından gelişleri önemli. Bizlerin birlikte üretebilecekleri, bizlerin dışında başka yapıların, diğer siyasi partilerin de birlikte çalışmalarını önemli buluyorum. Temas ve diyalog grubunun çalışmalarını da önemli buluyorum.
     Diyarbakır Baro Başkanı Aktar da, AK Parti İl Başkanına bu konuya duyarlılık gösterdiği ve kendilerini davet ettiği için teşekkür ettiklerini kaydetti.
     Açlık grevlerinin bitirilmesi konusunda neler yapılması gerektiğine ilişkin kendi izlenim ve görüşlerini paylaştıklarını vurgulayan Aktar, şunları söyledi:
     Bugün 51. gün, evet ölüm sınırına geldik ne yazık ki. Yani hepimiz her an bir ölüm haberi alma endişesini taşıyoruz. Açlık grevinde ölmek kadar trajik bir sonuç olamaz. Ayrıca bu ölümler, sonrasında da yaratacağı toplumsal etkiler ve siyasal etkiler açısından da değerlendirildiğinde hepimiz zamanla yarışıyoruz. Bunu bir an önce çözmek zorundayız. Bu meselede somut adım atılıp çözmek zorundayız. Sayın başkandan hükümetin atabileceği somut adımlar konusunda katkılarını istedik. Görüşmelerimizi kendileriyle paylaştık. İnanıyorum ki bu duyarlılığı gösteren Halit Advan, hükümet nezdinde de bu girişimlerini sürdürecek. Kendisi hükümete, AK Parti Genel Merkezine muhtemelen bunları iletecek, bu girişimlerde bulunacak. Ama temel sıkıntımız zaman sıkıntısı, zamanla yarışıyoruz, her anın her dakikanın bizim için önemi var. Çünkü biliyoruz ki bazı cezaevlerinde artık yutkunup sıvı alamayacak durumda olanlar var. Bugün bile tedavi alınsalar belki yaşam riskleri ortadan kalkmayacak. Herkesin bu işin bir siyasi polemik, bir karşılıklı rekabet ve husumet meselesi yapılmaksızın insan yaşamını öne çıkararak ve açlık grevindekilerin taleplerinin de olmaksızın, böyle bir grev olmaksızın da karşılanabileceği düşünülerek bir an önce somut adım atılmasını. Bu açıdan da biz sivil toplum örgütleri, insan hakları alanında çalışan duyarlılık gösteren kurumlar olarak bugüne kadar yaptıklarımızın ötesinde de yapmaya hazır olduğumuzu belirtmek istiyoruz.
     Gazetecilerin bu aşamadan sonra neler yapılacağı konusundaki sorularını yanıtlayan Advan, Adalet Bakanı, bayram öncesinde açlık grevinde bulunan tutuklu ve hükümlüleri ziyaret etti. Orada AK Parti Genel kongresinde deklare edilen anadilde savunma ile ilgili konunun yasallaşması bir norm haline gelmesi konusunda beyanları oldu. İnanıyorum ki bu konu acilen TBMMye gelir ve bir yasal metin haline gelirse çözüme giden yol çok daha sağlıklı bir şekilde gelişecektir. Anadilde savunmanın bir an önce TBMMye gelerek yasallaşması konusunda Diyarbakır teşkilatı olarak bunu da genel merkezimizle paylaşacağız diye konuştu.
    
     Muhabir: Nail Kadırhan - Şaban Yılmaz
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Cezaevlerindeki açlık grevleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER