CHP Genel Başkan Yardımcısı Oran:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oran: -Türkiyenin yapması gereken bu parlamenter sistemi güçlendirmesidir. Dolayısıyla bu mücadelede demokrasinin, insan haklarının güçlendirilmesinde herkesle beraber çalışmaya hazırız (Fo


ADIYAMAN (A.A) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Başkanlık sistemiyle ilgili tartışmalara ilişkin, Türkiyenin yapması gereken bu parlamenter sistemi güçlendirmesidir. Dolayısıyla bu mücadelede demokrasinin, insan haklarının güçlendirilmesinde herkesle beraber çalışmaya hazırız dedi.
     Oran, İnsan Hakları Derneği (İHD) Adıyaman Şube Başkanı Osman Süzeni ziyaretinde, Türkiyenin zor bir süreçten geçtiğini belirtti. Tartışılan bir süreçten geçildiğini ifade eden Oran, 89 yılık Cumhuriyetimiz siyasi iktidar tarafından tartışılır hale geldi. Bu siyasi iktidar, Türkiyeyi zor bir sürece götürüyor ifadelerini kullandı.
     Parti olarak daha çok demokrasi, özgürlük ve özgürlüklerin genişletilmesini istediklerini dile getiren Oran, bunu yaparken de isteklerini parti içinde uyguladıklarını savundu.
     İnsan hakları, sosyal devlet, sosyal adalet, hukukun üstünlüğü genişletilirse ancak o cumhuriyet daha da güçlü bir cumhuriyet olur diyen Oran, iktidarın bu değerlerle sorunu olduğunu ileri sürerek, sorunu çözmeyi görev olarak kabul ettikleri görüşünü aktardı.
     Hem parlamentoda hem de sivil toplum kuruluşlarıyla süreci konuştuklarını anlatan Oran, şöyle devam etti:
     Bizim partimizin tüzüğü daha katılımcı, daha çoğulcu, daha demokratik işlev görüyor. Türkiyede demokrasi diyoruz, kendi içimizde katılımcı, çoğulcu, uzlaşmacı bir demokrasi uyguluyoruz. Aynı şekilde parti içinde her türlü görüşe ve ifadeye parti disiplini çerçevesinde imkan tanıyoruz. Hepsine bu fırsatı veriyoruz. Ancak şunu unutmamamız lazım, CHPnin bir genel başkanı var, genel merkez yöneticileri var, parti meclisi var, kurultayla belirlemiş olduğu programı var, üyelerimizin bu çerçevenin dışına çıkarak siyaset yapmaması lazım. Çünkü CHP kitle partisi, iktidar alternatifi parti, sosyal demokrasiyi getiren bir parti.
    
     -En çok bedel ödeyen parti
    
     Oran, 89 yıllık Cumhuriyet döneminde darbeler olduğunu, zaman zaman demokrasinin askıya alındığını anımsattı. CHPnin bundan dolayı en çok bedel ödeyen parti olduğunu savunan Oran, şöyle devam etti:
     Defalarca genel başkanları hapishanelerde kalmışlardır. Parti yöneticileri işkenceden geçmiştir. Parti kapatılmıştır. Partinin arşivi talan edilmiştir. CHP geçmişte çok bedel ödemiştir. Dolayısıyla geçmişle yüzleşme konusunda... Tabii ki yüzleşilebilir. Bunun da tarihçilere bırakılması lazım. Bunu defalarca Sayın Başbakana ilettik. Geçmiş sorunlarla ilgili komisyonlar kurulsun, bu komisyonlarda tarihçiler yer alsın... Biz siyasetçilerin asıl görevi vatandaşlara hizmet götürmek, onların sorunlarını çözmektir. Bunu da demokratik ve uzlaşmacı bir şekilde yapmamız gerekir.
     Oran, Türkiyenin ifade özgürlüğünde 93. sırada yer aldığını iddia etti. Ekonomisini ilk 10a sokmayı hedefleyen Türkiyenin bu konuda 93. sırada olmasının üzüntü verici olduğunu ifade eden Oran, Bunun çözülmesi gerekir. Güçlü ekonomi için kaliteli demokrasiye ihtiyaç var. Yani sözde demokrasi değil, kaliteli demokrasiye ihtiyaç var. Bu çerçevede CHP olarak ciddi çalışmalarımız var, hem de önemli adımlar atıyoruz dedi.
     Bugün tartışılan Başkanlık Sistemine bakıldığında iktidarın ülkeyi başka bir yere götürdüğünü öne süren Oran, şunları kaydetti:
     Bir takım gündem dışı konular Türkiyeyi başka bir yere götürüyor. Türkiye asla parti devleti olamaz. CHP olarak buna müsaade etmeyiz. Türkiye asla birilerinin talebi doğrultusunda Başkanlık Sistemine geçemez. Bu konuda Venedik Komisyonu var. Bunların dikkate alınması lazım. Onların da söylediği en doğru şey parlamenter sistemdir. Türkiyenin yapması gereken bu parlamenter sistemi güçlendirmesidir. Dolayısıyla bu mücadelede demokrasinin, insan haklarının güçlendirilmesinde herkesle beraber çalışmaya hazırız.
     Oran, İHDnin ardından Eğitim-Sen Adıyaman Şube Başkanı Hediye Kılınç ile Esnaf ve Kefalet Odası Başkanı Abuzer Aslantürkü ziyaret etti ve onlarla bir süre görüştü.
    
     Muhabir: Hakan Furkan - Mehmet Fatih Aslan / Sevil Çelik
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber CHP Genel Başkan Yardımcısı Oran: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER