Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Salihoğlu: Kış aylarında hastalıklara karşı en dirençsiz grubun başında çocuklar geliyor


TEKİRDAĞ (A.A) - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mersiye Salihoğlu, kış aylarında hastalıklara karşı en dirençsiz grubun başında çocukların geldiğini belirtti.
     Salihoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kış aylarında çocuklara en fazla virüsler ve bakteriler yoluyla bulaşan hastalıkların görüldüğünü anlattı.
     Kış aylarında çocukları solunum yolu hastalıklarına karşı korumanın zorlaştığına dikkati çeken Salihoğlu, Kış aylarında, hastalıklara karşı en dirençsiz grubun başında çocuklar geliyor. Okulların açılmasıyla birlikte ev ve arkadaş ortamından, sınıf, yuva ve kreş gibi kalabalık ortamlara geçen çocuklar, burada çok sayıda çocukla temas ettiklerinden yaz aylarına göre daha fazla hastalanmaya başlıyorlar dedi.
     Havaların soğuk olduğu dönemde, daha çok damlacık enfeksiyonu ile çocuktan çocuğa bulaşan hastalıkların sıklıkla görüldüğünü kaydeden Salihoğlu, virüslerin enfekte damlacıkların havada asılı kalması ve bunların solunum yolu ile alınması sonucu bir çocuktan diğerine ya da bir erişkinden çocuğa kolayca bulaşabildiğini vurguladı.
     Çocukların, solunum yoluyla bulaşan hastalıklardan korunabilmesi için özellikle bulundukları toplu ortamların temiz tutulmasının çok önemli olduğunu söyleyen Salihoğlu, çocukların bireysel olarak da temizliklerine azami derecede önem verilmesi gerektiğini dile getirdi.
     Salihoğlu, çocuklarda görülen solunum yolu hastalıklarının, nezle, grip, boğaz enfeksiyonu ve orta kulak iltihabı gibi durumlarla ortaya çıkabildiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
     Bu hastalıklar içinde en tehlikeli olanı zaturredir. Daha çok kış mevsiminde görülen zaturre, akciğerin bir veya birkaç lobunun iltihaplanması şeklinde ortaya çıkan ateşli bir hastalıktır. Bu hastalıkta akciğerlerde bulunan hava kesecikleri iltihabı bir sıvıyla dolar. Akciğerlerin görevi olan oksijen alışveriş fonksiyonu bozulur ve bu nedenle kanda oksijen düzeyi azalır. Çeşitli bakteri ve virüslerin neden olduğu zaturre, özellikle risk grubu hastalarda ölümle sonuçlanabilecek ciddi bir akciğer hastalığıdır.
     Mersiye Salihoğlu, basit üst solunum yolu enfeksiyonlarında gereksiz yere antibiyotik kullanılmaması gerektiğini belirterek, bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç kazanmasına zemin hazırlamamak gerektiğini anlattı.
    
     Muhabir: Muhterem Erkul
     Yayıncı: Nurettin Coşkun
<< Önceki Haber Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER