Çocukluk hayali gerçek oldu

Çocukluk hayali gerçek oldu -Hayalini gerçekleştirerek pilot olan ve 2 yıldır 9. Ana Jet Üssü arama-kurtarma filosunda görev yapan 25 yaşındaki Sevda Türkmen, yaşam tarzı şeklinde tanımladığı mesleğini başarıyla sürdürmenin gururunu y


BALIKESİR (A.A) - Zafer Akpınar - Çocukluk hayalini gerçekleştirerek pilot olan ve 2 yıldır 9. Ana Jet Üs Komutanlığında arama-kurtarma filosunda görev yapan 25 yaşındaki Sevda Türkmen, mesleğini başarıyla sürdürmenin gururunu yaşıyor.
     Hem vurucu güç olarak nitelendirilen F-16 hem de helikopter pilotlarının görev aldığı Balıkesirdeki iki jet üssünden biri 9. Ana Jet Üs Komutanlığında arama-kurtarma filosunun helikopter pilotu Üsteğmen Sevda Türkmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2009 yılında Hava Harp Okulundan, 2011de de İzmirdeki uçuş okulundan mezun olduğunu söyledi.
     Yaklaşık 2 yıldır 9. Ana Jet Üs Komutanlığında görev aldığını, ortaokul yıllarında TRTde yayınlanan Hava Harp Okulunun bir mezuniyet törenini izlediğini anlatan Türkmen, şöyle devam etti:
     Okul hayatımda başarılıydım. Öğretmenlerim hep ne olacağımı merak eder, sorardı. Küçükken izlediğim mezuniyet töreninde o kadar erkek teğmenin arasında 8 bayanın olması beni etkiledi. Bu sayı içine girebilmek benim için hayaldi. Türkiyede havacı asker yetiştiren tek okul var. Bu okula girmek, hayalimi gerçekleştirmek için çalıştım. Bayan olarak Hava Harp Okuluna girmek kolay değil. Çünkü erkeklerle aynı eğitimi alıyor. Kimse, sen bayansın, sen bunu az yap diye bir şey demiyor. Her şeyi aynı yapıyorlar. Örneğin 3 bin metre koşulacaksa erkeklerle aynı mesafeyi koşuyor, sen 2 bin metre koş denilmiyor. Ama güzel hiç bir şey kolay elde edilmez ve ben bunun bilincindeydim. Çalıştım ve başardım. Ve şu an bunun haklı gururunu yaşıyorum.
    
     -Çok güzel ve verimli bir dört yıl geçirdim-
    
     Hava Harp Okuluna gireceğine karar verdiğinde ablasının kendisini çok uyardığını belirten Türkmen, Çok zorlanacağımı söyledi. Erkeklerin çoğunlukta olduğu bir meslek kolay olmayacaktı benim için. O dönemlerde diş hekimliği fakültesini kazanmıştım. Annem beni çok destekledi. Yapabileceğimi söyleyip, arkamda durdu. Babam biraz çekinmişti, zor olacağını düşünüyordu. Annemin de desteğini alarak bunu başardım, hayalimi gerçekleştirdim. Hava Harp Okulunda gerek arkadaşlarım gerekse tüm komutanlarım sayesinde çok güzel ve verimli bir dört yıl geçirdim dedi.
     Helikopteri uçurmak zor değil mi- sorusunu Türkmen, şöyle yanıtladı:
     Uçuş okulunda üçüncü aşamada seçiyorsunuz jet ya da diğerlerini. Uçakla, helikopterin aerodinamik yapısı çok farklı, biri sabit kanat, diğeri döner kanat. Helikopterin kumandaları çok hassas. İlk başta alışmak zor oluyor. İlk uçuşa çıktığımda karamsarlığa da kapılmıştım, yapamayacağımı düşünmüştüm. Komutanım beni destekledi. Daha sonra alıştıkça rahatlamaya başlıyorsunuz ve zevkli hale geliyor. Birçok kişi, genç yaşta benim pilot olduğumu öğrenince şaşırıyor, sorular soruyor. Nasıl uçurduğumuzu merak ediyorlar. Bunu anlatmak zor. Uçmanız, gökyüzüne çıkmanız lazım.
    
     -Pilotluk sadece meslek değil yaşam tarzı-
    
     Pilotluğun özveri isteyen bir meslek olduğunu ifade eden Türkmen, özellikle jet pilotlarının çok daha yoğun ve özveriyle çalıştığını söyledi.
     Kendi kişiliğine uygun olduğunu düşündüğü için helikopter pilotu olmayı tercih eden Türkmen, Pilot olduğum için çok mutluyum. Pilot olurken sadece meslek değil aynı zamanda yaşam tarzınızı da seçiyorsunuz. 24 saat esasına dayalı bir görev. Telefon kapatmak gibi lüksümüz yok. Her an göreve hazırız. Ayrıca bir bayan olarak daha fazla fedakarlık göstermemiz gerekiyor. Bugün Hava Kuvvetlerimizde hem eş hem de anne olarak başarıyla görev yapan bir çok bayan pilot var diye konuştu.
    
     -Gökyüzünün yılmaz bekçilerinin kurtarıcılarıyız-
    
     Pilotluğun verdiği cesaret, güven ve keyfin farklı olduğunu dile getiren Türkmen, pilot olduğu için hiç pişmanlık duymadığını ve mesleğini çok sevdiğini söyledi. Arama kurtarma filosu olduklarını hatırlatan Türkmen, şöyle devam etti:
     Bizler, gökyüzünün yılmaz bekçilerinin kurtarıcılarıyız. Bizim ana görevimiz arama kurtarma olduğu için jet pilotlarımızı yaşanacak muhtemel sorunlarda kurtarmak için varız. Ve böyle bir göreve ihtiyaç duyulmasını kimse istemez. Allah korusun. Ancak böyle bir durum olma ihtimaline karşı da biz her zaman hazırda bekliyoruz. Böylesine bir göreve hiç gitmeden emekli olmayı isterim. Sonuçta arkadaşlarımızı kurtarmakla görevliyiz. Ancak görev çıkmaması, uçmuyoruz anlamına gelmiyor. Sürekli eğitim uçuşları yaparak, kendimizi hep hazır tutuyoruz.
    
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Çocukluk hayali gerçek oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER