ÇOMÜden kısa kısa

ÇOMÜden kısa kısa -Mürefte depreminin 100. yıl dönümü sempozyumu


ÇANAKKALE (A.A) - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde (ÇOMÜ), Mürefte depreminin 100. yıl dönümü sempozyumu düzenlendi.
     Rektör Vekili Prof. Dr. Şükriye Aras Hisar, Terzioğlu Yerleşkesi Troia Kültür Merkezinde düzenlenen sempozyumun açılışında, insan hayatında olduğu gibi milletlerin hayatında da çok önemli tarihler olduğunu söyledi.
     Bizim bölgemizi ilgilendiren iki önemli tarih aklıma geliyor diyen Hisar, şöyle konuştu:
     Birisi 1915. Çünkü 1915 zaferi, 1711den sonra kazanmış olduğumuz ilk zafer ve Türk milletinin olduğu kadar tüm dünya tarihini de değiştiren bir zafer. Yine aynı şekilde Türk milletinin kaderini değiştiren 1912 Mürefte depremi. Deprem, hem meydana gelen can kayıpları hem de Balkan Savaşlarına etkisi yönünden hüzünle yad ediliyor.
     Düzenleme Kurulu adına konuşan Doç. Dr. Aydın Büyüksaraç ise yıl dönümlerinin geriye dönüp bakmanın, yaşanan olayların muhasebesini yapmanın bir aracı olduğunu belirterek, (Mürefte depremi bugün olsa nasıl olurdu- Bu depremin tekrarı durumunda etkileri neler olurdu-) sorularının cevaplanması amacıyla bu sempozyum düzenlendi dedi.
     Açılış konuşmalarının ardından sempozyuma katkı sunan kurumlara hediyeleri verildi.
     Açılış töreni sonrası Mithat Atabay ve Barış Borlat tarafından hazırlanan, Müreftede 9 Ağustos 1912de yaşanan depreminin hemen ardından çekilmiş 30 fotoğrafın yer aldığı sergi gezildi.
    
     -Doç. Dr. Aslanın Troia Rüzgarı adlı kitabı 3 dilde yayımlandı-
    
     Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Troia Kazı Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Rüstem Aslanın Troia Rüzgarı adlı kitabı 3 dilde yayımlandı.
     Doç. Dr. Aslan ile Fecri Polatın editörlüğünü yaptığı Mimar İsmail Ertenin koordinatörlüğünü üstlendiği kitap, Türkçe, Almanca ve İngilizce olmak üzere üç dilde biner adet basıldı.
     Kitap, eski Troia Kazı Başkanı M. Osman Korfmannın seçme 13 makalesinden oluşuyor.
    
     -Biga MYOndan Tire Süt Kooperatifine ziyaret-
    
     ÇOMÜye bağlı Biga Meslek Yüksekokulu tarafından Tire Süt Kooperatifine inceleme ve araştırma gezisi düzenlendi.
     Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Şemun Tayyar ile Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programı öğretim görevlisi Ertuğrul Bilgücü, kooperatifin Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Eskiyörük ile bir araya gelerek, kooperatifin kuruluşu, amaçları, çalışmaları, üretimleri konularında bilgi aldı.
     Görüşmede, kooperatifin süt ürünleri, et ürünleri, okul ve ev sütü projeleri, silaj paketleme, akaryakıt istasyonu faaliyetleri, veterinerlik hizmetleri ile ileride yapılacak olası ortak çalışmalar konularında görüş alışverişinde bulunuldu.
    
     Muhabir: Mehmet Bayer
     Yayıncı: Zafer Akpınar
<< Önceki Haber ÇOMÜden kısa kısa Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER