Çorumdan Balıkesire taşınan 84 yıllık ahşap

Çorumdan Balıkesire taşınan 84 yıllık ahşap cami... -Bir antikacının girişimleriyle Çorumun İskilip ilçesinden 2004 yılında Balıkesirin Edremit ilçesine yaklaşık 850 kilometrelik yolculukla taşınarak aslına uygun şekilde yeniden


BALIKESİR (A.A) - Zafer Akpınar - Çorumun İskilip ilçesinden, 2004 yılında bir antikacının girişimleriyle Balıkesirin Edremit ilçesine yaklaşık 850 kilometrelik yolculukla taşınarak aslına uygun şekilde yeniden yapılan 84 yıllık ahşap caminin, şimdi de 3 kilometre uzaklıktaki bir alana nakledilmesi planlanıyor.
     AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Edremitin Kadıköy beldesinde, İzmir-Çanakkale karayolu kenarındaki dükkanında antikacılık yapan İshak Olcay, ülkenin dört bir yanındaki köyleri gezerek eski eşyalar topluyor. Eşyaları Kadıköydeki dükkanında satan Olcay, benzer bir gezi gerçekleştirdiği İskilipin Kızılcabayır köyündeki 1928 yapımı ahşap camide namaz kıldı. Cemaatin konuşmalarına kulak misafiri olan Olcay, köye yenisinin yapılması nedeniyle ahşap caminin söküleceğini öğrendi.
     Olcay, Çorum Valiliği, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Diyanet İşleri Başkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve il müdürlükleriyle yaptığı yazışmaların ardından yaklaşık 25 tonluk ahşap camiyi satın aldı. İtina ile parçalarına ayırdığı caminin malzemelerini, 2004 yılının nisan ayında kiraladığı bir kamyonla Edremite getiren Olcay, burada aslına uygun olarak yeniden yaptı.
     Yaklaşık 8 yıldır ilgi odağı haline gelen ahşap cami, hem görünümü hem de hikayesiyle Edremit turizmine önemli katkı sağladı. Cami, halen birçok kişinin vakit namazlarını kıldığı, hatıra fotoğrafı çektirdiği mekan olarak ilgi görüyor.
    
     -Ahşap cami tekrar taşınmaya hazırlanıyor-
    
     Olcayın oğlu Fatih Olcay, caminin 24 saat açık olduğunu belirterek, Buradan geçen kamyon, otobüs sürücüleri, tatil yolculuğu yapanlar, vakit namazlarını camide kılabiliyor. Cuma namazları düzenli olarak kılınıyor. Fahri bir imamımız var, cuma namazlarını kıldırıyor dedi.
     Taşınma sırasında sadece 17 metrelik minaresi parçalara ayrılmayan caminin 850 kilometrelik yolculuğundan yaklaşık 8 yıl sonra tekrar nakledilmeye hazırlandığını ifade eden Olcay, şunları kaydetti:
     Cami, yola oldukça yakın bulunuyor. Babam bu arazide farklı bir çalışma yapacak. Caminin yıllarca korunması ve gelecek nesillere aktarılmasını istiyor. Bu yüzden Edremitte özel bir okula vermeyi düşünüyoruz. Bu özel okul, kendi bünyesinde Çanakkale Müzesi kurdu. Tarihine sahip çıkan bir yönetimi ve bu yolda yetişen öğrencileri var. Caminin bu okulda iyi korunacağını, sahip çıkılacağını düşünüyoruz.
     Özel okulun caminin bulunduğu yerden yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta olduğunu dile getiren Olcay, 8 yıl önce olduğu gibi özenle parçalarına ayırıp, aslına uygun taşıyacağız. En küçük bir zarar gelmesini istemiyoruz. 84 yıllık caminin nice 84 yıllar ayakta kalmasını istiyoruz diye konuştu.
    
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Çorumdan Balıkesire taşınan 84 yıllık ahşap Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER